Vijenac 608

Kazalište

3. Festival kršćanskog kazališta, ZAGREB, 2–11. lipnja

Temeljne vrijednosti i važne odluke

Irena Boćkai

Sanja Nikčević za treće je izdanje festivala odabrala devetnaest predstava, a ukupno je na festivalu sudjelovalo četrnaest grupa iz osam hrvatskih gradova. Zajedništvo svih sudionika predstave i entuzijazam kazališnih zaljubljenika prepoznala je i publika

 

U Zagrebu se na početku lipnja ove godine po treći put održao Festival kršćanskog kazališta. Predstave su igrane u Histrionskom domu, Centru za kulturu Trešnjevka i Dvorani Svetog Franje na Svetom Duhu. Festival je bio podijeljen u dva tematska bloka, Što nam znače sveci nekad i danas te Kako čuti Boga ili izbor između dobra i zla. Uz bogat i raznolik kazališni program u dopodnevnim su se satima u Dvorani Svetog Franje odvijale kazališne radionice, koje su novost ovogodišnjega izdanja festivala. Na otvaranju su uvodne riječi i pozdrave prisutnima uputili organizator fra Ivan M. Lotar, selektorica festivala Sanja Nikčević te provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević. Za treće izdanje festivala selektorica je odabrala devetnaest predstava, a ukupno je na festivalu sudjelovalo četrnaest grupa iz osam gradova (Zagreb, Osijek, Split, Visoko, Ivanec, Slavonski Brod, Proložac i Posušje).

Prvoga dana festivala odigrane su dvije predstave, koreodrama Igora Grubišića Moj život u izvedbi dramsko-plesne skupine Ruđerica iz Osijeka te mjuzikl Sv. Franjo, manji brat na putu mira duše fra Nikole Drljepana, Marije Cerovac i Ivane Hrkać u režiji fra Nikole Drljepana i u izvedbi Grupe Prosopon studenata Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, Filozofskoga fakulteta i Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu. U koreodrami Moj život pratimo priču o odrastanju i životnu dramu kroz koju prolazi djevojčica koju muče sukobi i svađe njezinih roditelja, koja, tužna i povrijeđena, krene krivim putem, ali ipak naposljetku s obitelji biva ujedinjena u ljubavi i zajedništvu prije odlaska u vječnost. Vizualna izvedba mladih plesača popraćena je pokretom i plesom, uz pomno odabranu glazbu, koja dramaturški prati emocije i zbivanja. Grupa Prosopon u Histrionskom je domu izvela predstavu o životu svetoga Franje. U tom je kršćanskom mjuziklu prikazan svečev put od mladosti preko obraćenja i života obilježena svetosti do smrti. Zajedništvo svih sudionika predstave i entuzijazam kazališnih zaljubljenika prepoznala je i mnogobrojna publika.

Sveci kao uzori

Drugoga dana Festivala, u Centru za kulturu Trešnjevka, igrala je profesionalna predstava Svetica u tami redateljice Ivane Peroš. To je prva hrvatska izvedba teksta makedonskoga prozaika i dramatičara Venka Andonovskog, nastala prema autentičnim zapisima Majke Tereze. Tekst je s makedonskoga preveo Borislav Pavlovski. Predstava prati svetičin život od mladosti i odlaska u Indiju do smrti, kao i brojne prepreke na koje svetica nailazi na svojem putu, obilježena filantropijom i žarkom željom za pomaganjem onima najobespravljenijima i najsiromašnijima. Upravo je zbog takva života Majka Tereza dobila Nobelovu nagradu za mir, a 4. rujna 2016. proglašena je svetom. Sveticu je utjelovila glumica Kostadinka Velkovska, a u ostalim su ulogama poznati kosovski glumac Ilir Tafa te Velimir Čokljat, Mia Krajcar, Šiško Horvat Majcan i Ljiljana Čokljat. Predstavi je posebnu vizualnu notu dao dizajn svjetla Saše Mondecara, a suvremena glazba Igora Savina vješto je komponirana s indijskim melosom.

Trećega je festivalskoga dana, u kazališnom programu koji se odvijao u Histrionskom domu, predstavljen fenomen rada s djecom i mladima pedagoga Tibora Martana iz Osnovne škole Visoko u obliku kratkih predstava koje prikazuju živote hrvatskih svetaca i progovaraju o kršćanskim vrijednostima.

Vješti osječki lutkari

Nakon uspješno završena prvog tjedna Festivala kršćanskog kazališta, koji je okupio brojne sudionike (osam predstava i četiri radionice) i brojnu publiku, a izazvao i veliki medijski odjek, program se nastavio u četvrtak i trajao do nedjelje, 11. lipnja. Tema prvoga dijela festivala bili su sveci i njihovo značenje za ljude nekad i danas, a u drugom je dijelu provodna tema bila izbor između dobra i zla.

Osmoga lipnja u Histrionskom je domu izvedena predstava Ivan Krstitelj i njegovi prijatelji prema tekstu Mire Gavrana. Predstavu je režirao fra Ivan Penavić, a izvela ju je Franjevačka mladež – FRAMA iz Posušja u Hercegovini. To je ujedno bila i uspostava suradnje s Festivalom religiozne drame u Posušju (BIH). Predstava opisuje pojavu, djelovanje i poruku Ivana Krstitelja kao posljednjega u nizu starozavjetnih proroka koji najavljuje dolazak Mesije.

U petak festival se preselio u Dvoranu Sv. Franje na Svetom Duhu i tamo se odvijao do kraja programa. Petak je bio dan Osijeka i lutaka. Predstavu Dvije kokoške izvode studenti prve godine preddiplomskog studija Glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku Bojan Ban, Karlo Bernik i Ivan Simon pod umjetničko-pedagoškim vodstvom Maje Lučić Vuković i Katarine Arbanas. Glavni su scenski motiv u toj lutkarskoj etidi kuhače, koje u rukama glumaca-lutkara postaju kokoške koje u pomoć pozivaju više sile. Predstava Legende o Kristu Dječjega kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka nastala je prema istoimenoj zbirci priča Selme Lagerlöf. Izvode je Kristina Fančović i Srđan Kovačević, a režiju i dramatizaciju potpisuje Damir Mađarić. Vješto se kombiniraju prirodni elementi poput slame od koje su izrađene lutke, pijeska, vode i lišća sa zvukom i riječi glumaca, bivših studenata Umjetničke akademije iz Osijeka.

U spomen na Sinišu Glavaševića

Desetoga lipnja u popratnom je programu u obliku razgovora predstavljen autor Krešimir Tičić, začetnik kršćanskoga mjuzikla u Hrvatskoj i autor četiriju dječjih mjuzikala za koje je napisao tekst i postavio ih je na scenu. Subota je bila dan Dalmacije. Veronikin rubac Dramske udruge Proložac predstava je koja je nastala prema tekstu fra Ante Marića i u režiji Marijana Grbavca, a bavi se likovima Veronike i Šimuna Cirenca. Monodrama Pere Eranovića pod naslovom Priče iz Vukovara nadahnuta je istoimenom knjigom Siniše Glavaševića koju je Matica hrvatska u Zagrebu posmrtno izdala 1992. Glavaševićeva je zbirka sastavljena od toplih priča o temeljnim ljudskim vrijednostima koje je taj novinar i pisac čitao slušateljima radija opkoljenoga grada. Eranoviću je to bila diplomska predstava, a sada je na repertoaru Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu.

U nedjelju, završnoga dana festivala, kazališni je program brojio čak šest predstava. U jutarnjim je satima predstavljen pisac Božidar Prosenjak izvedbom triju monodrama nastalih prema njegovim knjigama za djecu Sijač sreće i Divlji konjSijača sreće izveo je Dubravko Sidor, a druge su dvije monodrame, prema romanu Divlji konj, izveli Tomislav Svetić i Rajko Bundalo. Kazališna je večer započela predstavom Bog u metrou prema istoimenoj knjizi Gilberta le Mouëla u režiji Nataše Roginek te u izvedbi Dramske grupe OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca. Predstavu Odvažna žena Marija de Mattias u režiji Nataše Roginek i s. Marije Bilanović izvela je Dramska grupa PŠ Salinovec iz Ivanca. Prikazuje se put svetice koja je utemeljila red Klanjateljica Krvi Kristove. Posljednja predstava bila je Druga šansa Željka Kavalija u režiji Ružice Kavali, a u izvedbi Apostola ljubavi iz Župe sv. Josipa Radnika u Slavonskom Brodu. Predstava postavlja pitanje je li potrebno umrijeti da bi se shvatilo što je to grijeh, a što milosrđe te je simbolično zatvorila festival.

Vijenac 608

608 - 22. lipnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak