Vijenac 608

Časopis

Nova Istra, 1/2017, ur. Boris Domagoj Biletić

Posveta Vesni Parun

Mira Muhoberac

Prvi, proljetni, broj 2017. časopisa Nova Istra pod uredničkim vodstvom Borisa Domagoja Biletića (Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, Pula) prostire se na više od 250 stranica. Tematski je posvećen životu i djelu Vesne Parun, a kao trag 21. po redu Dana Antuna Šoljana. Iz perspektive književnice za djecu tu istaknutu hrvatsku spisateljicu predstavlja Ana Batinić, postavljajući pitanje jesu li Džingiskan i Miki Trasi „mačci u vreći“, iz točke „autobiografizma kao osvete“ Vinko Brešić obrazlaže da Vesna Parun pisanje o sebi uvijek svodi i na pisanje o drugima, iz motrišta pjesnikinjina doživljaja sustava Dubravka Crnojević-Carić istražuje njezinu nomadsku poziciju. Magdalena Dyras iz Krakova govori o šezdesetogodišnjoj recepciji Vesne Parun u Poljskoj na temelju analiza prijevoda i interpretacija. Pjesnik Jakša Fiamengo piše o lirskim nemirima Vesne Parun. Ljubica Josić analizira eseje o slikarstvu Vesne Parun i poeziju u boji. Martina Kokolari upućuje na ograničenost Franičevićeve i Mimičine ocjene pjesnikinje određene njihovim političkim i ideološkim habitusom. Željka Lovrenčić piše o stvaralaštvu Vesne Parun u prijevodima na strane jezike. Antun Pavešković naglašava mediteranski identitet u stvaranju Vesne Parun. Na kraju tematskoga bloka donosi se bilješka Darije Žilić o čitanju Vesne Parun u Sjedinjenim Državama 2013.

U dijelu posvećenu filozofiji donosi se tekst Žarka Paića o susretu mačke i čovjeka iz pogleda golog Drugog, u očištu Derridaove filozofije. Slijede Prilozi o zavičaju s nekrolozima Mariju Mikoliću i Antoniju Rubbiju. U bloku kritičkih pristupa i osvrta Božidar Alajbegović osvrće se na roman Daše Drndić EEG, Livija Reškovac na pjesničku zbirku Čim umreš rodit ćeš se Stijepa Mijovića Kočana i na zbirku haiku-poezije Mirane Smažil Pejaković Cvrčkova monografija, a Mato Nedić na uknjiženu dramu Žarka Milenića To je propast tvoja.

Ovaj bogati broj Nove Istre započinje sjećanjima na književnike Mladena Bjažića i Joju Ricova objavljivanjem njihovih antologijskih pjesama. Zaključujemo ovaj prikaz možda najintrigantnijim dijelom, početnim blokom Suvremena književnost, u kojem čitatelj može uživati u novoj prozi Stijepa Mijovića Kočana Putnik i Hermo, u pjesmama Jovana Nikolaidisa Ovo tijelo nije moje, u prozi Marka Gregura Lajoš i čakavkim pjesmama Marije Smiljene Ujčić Pilet Ot Besiet te u rubrici Novi prijevodi: Marina Koludrović prevela je prozu Prima Levija, Božidar Brezinščak Bagola prozu Lojze Kovačiča, Lorena Monica Kmet prozu Laure Marchig, a Adrian Cvitanović prozu Mirona Białoszewskoga.

Vijenac 608

608 - 22. lipnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak