Vijenac 608

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Čitluk

Matica hrvatska je od svog postojanja na različite načine poticala znanje i ulagala sredstva u obrazovanje i stručno usavršavanje mladih ljudi. Sukladno svojim mogućnostima, to opredjeljenje uspješno nastavlja i provodi OMH u Čitluku, koji svake godine čitlučkim osnovnim školama i Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića daruje knjige za školske knjižnice. Tako je bilo i ovih dana u sklopu obilježavanja 26. obljetnice obnoviteljskog rada Ogranka i 175. obljetnice utemeljenja MH. Predsjednik Ogranka i član Glavnog odbora MH Andrija Stojić uručio je Adeli Škutor, ravnateljici čitlučke Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića, komplet knjiga iz  bogate nakladničke djelatnosti Ogranka namijenjene učenicima koji su sa odličnim uspjehom završili ovu školsku godinu. Ravnateljica je zahvalila na knjigama i pritom istaknula kako je sličnih Matičnih donacija učenicima i knjižnici te čitlučke Srednje škole u ovoj godini bilo više i da će se suradnja nastaviti. (I. H.)

Daruvar

Na skupštini OMH u Daruvaru 18. svibnja nakon prihvaćanja ostavke dosadašnjega predsjednika Antuna Marjanovića za predsjednicu je izabrana profesorica Mirjana Jakčin Ivančić. Marjanović je podnio izvješće o radu Ogranka od početka 2016. istaknuvši kao važnu aktivnost izdavanje prvoga broja Zbornika Janković te pripremu drugog broja. Nastavlja se i priprema sljedećeg broja Vrela, glasila OMH u Daruvaru za znanost, kulturu i umjetnost. Na skupštini je kazano da se rad Matice u nedovoljno osjeća u društvu i da se često zanemaruje njezina važnost u kulturi i izdavaštvu te da ona treba javnost kroz svoje djelovanje na to podsjećati. (I. H.)

Gospić

I ove godine u gospićkoj Osnovnoj školi dr. Jure Turića svečano je 8. lipnja proslavljen Dan škole. Učenici i njihovi učitelji priredili su raznovrstan program za svoju publiku: učenike, učitelje i roditelje. Program je završio podjelom knjiga odličnim učenicima, koji su osvojili prva mjesta na natjecanjima i istaknuli se u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima. Knjige za tu prigodu školi je darovao gospićki OMH, a učenicima su ih podijelili ravnatelj škole Ivica Radošević i predsjednica OMH u Gospiću Ana Lemić. (Miroslav Zdunić)

Jastrebarsko

Ljubitelji glazbe i poezije uživali su u jaskanskoj kapeli Svetog Duha 2. lipnja na tradicionalnom sedmom poetsko-glazbenom programu Svetom Duhu na čast u organizaciji OMH u Jastrebarskom i Glazbene škole Jastrebarsko. U glazbenom dijelu priredbe nastupilo je Gradsko pjevačko društvo Javor pod ravnanjem maestra Marija Kambića. Glazbenu školu Jastrebarsko predstavljale su profesorice Iva Barač, Iva Zbožinek-Janušić, Elizabeta Skobe i profesor Tomislav Ribičić te svojim izvedbama skladbi W. A. Mozarta, C. W. Glucka, A. Piazzolle i F. Schuberta oduševili publiku. Poetski dio programa bio je posvećen Dobriši Cesariću, rođenu prije 115 godina. Njegovu poeziju u kapeli Svetog Duha predstavili su glumci Kazališta Škrabe. Posebni gosti programa, Puhački kvartet Ivana Cvitanovića, Dominik Buntak, Dorotea Corelj, Hrvoje Kurtanjek te Ivan Cvitanović izveli su djela Schuberta, Bacha, Händela i Holsta. Književnica Sonja Zubović pročitala je svoju pjesmu Sunce moje, tvoja mama, pjevač i gitarist Mario Jerčinović izveo je Baladu iz predgrađa, a sopranistica Marta Brkljačić, uz pratnju Elizabete Skobe na glasoviru otpjevala je Schubertovu skladbu Ave Maria. (Klementina Škrabe)

Križevci

U organizaciji OMH u Križevcima 4. lipnja 2017. održano je predstavljanje knjige Nekoliko ptica i jedno nebo autora Mire Gavrana, hrvatskoga dramatičara, romanopisca, pripovjedača i pisca za djecu. U najnovijoj knjizi Gavran govori o dramatičnim događajima u Hercegovini tijekom Prvoga svjetskoga rata, kada je fra Didak Buntić spasio na tisuće gladne djece organizirajući njihovo preseljenje u Slavoniju. Razgovaralo se i o književnosti, a Gavran je tom prigodom spomenuo svoju biblijsku trilogiju (Judita, Krstitelj, Poncije Pilat) pri pisanju koje je otkrivao svu ljepotu i dubinu biblijskih tekstova, koji su mu bili veliki stvaralački poticaj. Nastavak večeri, posvećen ulozi kazališta kao mjestu na kojem ćemo prepoznati i doživjeti vlastite strahove, uspone i padove, psihološke i emotivne lomove, ali i vrhunce humora i intelektualne dosjetljivosti, svojim je iznimnim glumačkim transformacijama obogatila Mladena Gavran odglumivši dva ženska lika (od ukupno dvanaest likova) iz predstave Najluđa predstava na svijetu, koje tekst također potpisuje Miro Gavran, a izvodi se u Gavran Teatru. (Danijela Zagorec)

Nova Gradiška

Novogradiški OMH dobio je novo vodstvo, tri profesorice hrvatskog jezika i književnosti. Na Izvanrednoj izbornoj skupštini 14. lipnja jednoglasno su izabrane: za predsjednicu Vjekoslava Bagarić, za njezinu zamjenicu Ljiljana Ptačnik, ravnateljica Gimnazije, a za tajnicu Morana Plavac. Predsjednica je naglasila da je vođenje Matice za nju veliki izazov, a zadatak koji si je postavila – privući mlade. Kazala je da je jezik izraz ili oznaka nacionalnosti, da bez jezika nema ni naroda i da je uvijek u svojim učenicima željela pobuditi svijest o tome da je naš hrvatski jezik najjači izraz domoljublja. Naglasila je to Preradovićevim stihovima Ljubi si ga rode iznad svega, za njeg’ živi, umiraj za njega,...! Nužnost pomlađivanja Ogranka istaknula je i Ljiljana Ptačnik. Za članove predsjedništva ogranka Matice hrvatske izabrani su Ivan Mikić i Morana Plavac, koja je izabrana i za tajnicu. „Kako proučavam naše ilirce, 19. stoljeće, našeg Gaja i naše mladiće koji su prvu Maticu ilirsku započeli, a onda se razvila u MH, to je tema moga rada, moga proučavanja, zapravo vidim da je nekako prirodan slijed svega toga biti članom MH, sada i tajnicom.“ Rad Ogranka podupro je potpredsjednik MH Stjepan Sučić, istaknuvši kako je potrebno u ovim teškim vremenima istinski raditi s mladima i na taj ih način osvijestiti da imamo samo jednu domovinu i samo jedan materinski jezik i kulturu. (Ivana Herceg)

Novska

U Galeriji Pučkog otvorenog učilišta u organizaciji izdavača OMH u Novskoj 29. svibnja predstavljena je deseta knjiga učiteljice i književnice Jasne Popović Poje, potpredsjednice Ogranka, Baš hoću, baš neću. Brojnu publiku u ime Gradske knjižnice i čitaonice Ante Jagar pozdravila je ravnateljica Darija Jež. Predsjednik Ogranka Alojz Buljan podsjetio je na autoričine književne i osobito odgojne vrijednosti pjesama, haiku-stihova i malih igrokaza. Znatan dio njih objavljivan je u časopisima za djecu. Tekstove iz knjige podijeljene u šest ciklusa (S mamom na Sljeme, Pred zrcalom, Prodavači kišobrana, Kihavica, Žvaka i Izgubljena latica) dojmljivo su interpretirale učenice četvrtog razreda OŠ Novska Vlatka, Elena, Dora i Patricija. Komunikaciju s čitateljstvom primjećuje i književnica Vera Zemunić. Podsjeća na jednostavnost i laku pamtljivost stihova. Osobito naglašava da ne robuju rimi, ali s umetnutim i nenametljivim poukama i porukama imaju toliko potreban ritam. (Dragutin Pasarić)

Samobor

Članovi Ogranka Matice hrvatske u Samoboru i ove su godine 9. lipnja sudjelovali na Večerima hrvatske ljubavne poezije u čast pjesniku Stanku Vrazu, koji je Đulabije posvetio samoborskoj ljepotici Julijani Cantilly (Ljubici). U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Samobor, potporu Grada Samobora i Županije, ljubavne večeri održavaju se već 28 godina. Ovogodišnji program vodila je tajnica OMH  u Samoboru Lada Lokmer, a prisutne je pozdravila ravnateljica POU Samobor, Jelena Vojvoda. Ljubicu i Stanka Vraza utjelovili su Đurđica Runtas i Miroslav Tičar iz Kostanjevice na Krki, dragi gost i prijatelj Ogranka MH Samobor, koji često sudjeluje na Samoborskim pjesničkim večerima. U glazbenom dijelu programa nastupio je Gitaristički ansambl Grada Samobora pod vodstvom Vladimira Šimunova. Svojim su se ljubavnim stihovima predstavili članovi OMH u Samoboru. (Nera Meštrović)

Split

Proteklih mjeseci OMH u Splitu organizirao je brojna događanja, od kojih su se posebno istaknula dva predavanja. U okviru programa Čitanje srijedom Maja Ljubetić temom Između vlastitih i roditeljskih potreba osvrnula se na odgovornosti roditeljstva, ali i negativne utjecaje izloženosti suvremenim medijima na odgoj djece rane i predškolske dobi.

Kasnija razdoblja i ozbiljniju problematiku pubertetskih i adolescentskih srednjoškolskih godina predstavio je Toni Maglica u okviru izlaganja Druga strana Splita – rizična ponašanja mladih, u kojem je predložio i rizične čimbenike koji povećavaju vjerojatnost pojavljivanja poremećaja u ponašanju. Predstavljeni su i pozitivni zaštitni čimbenici te model strategije prevencije. Tim dvama predavanjima kvalitetno je obuhvaćena pedagoška i razvojna psihološka tematika u kontekstu suvremenih izazova za roditelje i društvo. (Mihaela Lovrić)

Šibenik

U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Juraj Šižgorić Šibenik 8. lipnja održana je četvrta glazbeno-poetska večer Pjesnički credo u organizaciji OMH u Šibeniku. Svoje su stihove kazivali šibenski pjesnici Stipe Papak, Vinko Vučenović, Edita Vlahov, Milena Mujezin, Branka Rupić, Petar Ivas, Duška Krnić, Ivana Vranjić, Marija Dukić, Marija Bogdanović i njihovi gosti: Ivica Ušljebrka, Nikolina Mojić i Milan Ciglar iz Zadra. U glazbenom dijelu programa nastupili su Igor Lokas, Darko Načev, Milan Plenča i Krešimir Šakić. Moderatorice su bile Ivana Vranjić i Marina Čalić Polegubić. (Zdenka Bilušić)

Široki Brijeg

U organizaciji širokobriješkog OMH 14. lipnja u Narodnoj knjižnici predstavljena je četvrta zbirka pjesama fra Mladena Rozića Put riječi. Zbirka sadrži 70 pjesama, a ilustrirao ju je akademski kipar Ilija Skočibušić. Stihozbirka je izišla u nakladništvu širokobriješkog OMH, a jedan od ocjenjivača knjige Stjepan Galić rekao je: „Njegova je poezija religiozno nadahnuće i potraga za Bogom. Tako pred sobom imamo pjesme s iznimnim katoličkim nadahnućem. Pjesme su mu istaknuti temelji katoličke vjere. Podsjeća nas na velikog pjesnika S. S. Kranjčevića, najboljega pjesnika hrvatskog realizma, koji je velikim stihovima opjevao svoj doživljaj s Kristom.“ Na promociji su sudjelovali don Ilija Drmić, fra Ante Marić i Stjepan Galić, kao predstavljači, te fra Marin Karačić kao glazbeni gost. Stihove iz nove stihozbirke govorio je Andrija Zeljko, a program je vodila Mirela Lovrić. (Gojko Jelić)

Vijenac 608

608 - 22. lipnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak