Vijenac 607

Književnost

Održani  22. Nazorovi dani u Postirama

U slavu Nazora i hrvatskoga jezika

Redakcija

Pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora održani su u Postirama  na Braču 26. i 27. svibnja Nazorovi dani (22. po redu). Tema ovogodišnjih Dana bila je Vladimir Nazor i hrvatski jezik.

Učenici osnovne škole koja nosi Nazorovo ime položili su cvijeće na bistu i rodnu kuću Vladimira Nazora i u postirskom Pastoralnom centru izveli prigodni program U spomen Nazoru. U školskoj knjižnici predstavljen je zbornik radova Sunčeva carevina II, u kojem se nalaze učenički literarni radovi izabrani među onima koji su stizali na natječaj od 2002. do 2015. godine.

U subotu 27. svibnja održan je stručni skup za učitelje hrvatskoga jezika, učitelje razredne nastave i školske knjižničare. Na njemu je docentica Gordana Laco govorila o Deklaraciji o položaju i nazivu hrvatskog književnog jezika i u vrlo preglednu i temeljitom izlaganju zapravo prikazala sve novovjeke hrvatske otpore pokušajima da se skrene normalan tijek hrvatske jezične povijesti. Predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović govorio je o Matičinih 175 godina, posebno o Matičinoj brizi za hrvatski jezik. Akademik Josip Bratulić objasnio je Nazorov odnos prema hrvatskom jeziku. Skup je vodio Srećko Listeš.

U popodnevnim subotnjim satima održan je najsvečaniji dio Dana i podijeljene tradicionalne nagrade. Izbor iz Nazorove poezije u dojmljivu su nastupu ponudili studenti splitske Akademije za dramsku umjetnost (pod mentorstvom Anete Matulić). U glazbenom su dijelu sudjelovali učenici postirske OŠ i učenici GŠ Josipa Hatzea te klapa Volat iz Pučišća. Organizacijski odbor provodi već više godina literarno natjecanje učenika iz cijele Hrvatske s temom Nazor i mi pa su i ove godine podijeljene tri nagrade za najbolja učenička literarna ostvarenja. Glavnu nagradu, Nazorovu plaketu, dobio je predsjednik Matice hrvatske Stjepan Damjanović. Na kraju svečanosti dugogodišnji predsjednik organizacijskoga odbora Nazorovih dana Andrija Biličić, po općem mišljenju duša te vrijedne manifestacije, oprostio se sa suradnicima i sudionicima jer više neće voditi Nazorove dane.

Vijenac 607

607 - 8. lipnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak