Vijenac 607

Matica hrvatska

Projektu Djeca medija prestižna europska nagrada

Petar Vukelić

 

Matica hrvatska ponosna je na još jedan uspjeh projekta Djeca medija, koji se razvio pod njezinim krovom zajedničkom inicijativom organizatora i polaznika Komunikološke škole Matice hrvatske. Naime, projekt Djeca medija, koji okuplja više od stotinu volontera, koji su održali šesto radionica o medijskoj pismenosti za 12.000 polaznika osvojio je prestižnu europsku nagradu koju dodjeljuje Evens Foundation, vodeći promotor medijskog obrazovanja u Europskoj Uniji.

Posebna nagrada žirija u ovogodišnjem natječaju za projekt medijskog obrazovanja dodijeljena je Društvu za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) koje provodi projekt Djeca medija zbog – kako je istaknuto u odluci – „pristupa koji povezuje rad sveučilišnih nastavnika i volontera, načina kako pristupa medijima, važnosti projekta u kontekstu Hrvatske, utjecaja koji ima na polaznike i volontere te posvećenog volonterskog pristupa kao pozadine rada organizacije“.

Predsjednik i utemeljitelj DKMK-a komunikolog Danijel Labaš, ujedno član Organizacijskog odbora Komunikološke škole, izjavio je da je nagrada došla u pravo vrijeme kao potvrda svim članovima DKMK-a koji više godina predano rade na promociji medijskog obrazovanja te dodao: „Svojim smo radom na primjeru Djece medija dokazali da volonterski projekti mogu biti održivi i međunarodno prepoznati. Posebno nas raduje što su međunarodne institucije potvrdile vrijednost našeg jedinstvenog pristupa medijskom obrazovanju djece, roditelja, stručnih suradnika, nastavnika i profesora.“

Labaš je zahvalio svim korisnicima i volonterima te posebno institucijama s kojima Djeca medija surađuju već nekoliko godina i koji su od početka podržavali projekt: Matica hrvatska, Grad Velika Gorica, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za elektroničke medije, Hrvatski Telekom, udruga Pragma, ali i hosting kompanija Avalon i župa sv. Blaža iz Zagreba. Udruga je dobila i financijsku potporu od 5.000 eura koja će se namjenski koristiti i u kampanji na razini EU, kojoj je cilj informirati sve države članice o modelu rada Djece medija.

U natjecanju je sudjelovao veći broj projekata iz cijele Europe, a odluci žirija prethodio je posjet predstavnika organizatora, provjera i analiza rada DKMK-a te vrednovanje koje je proveo međunarodni tim stručnjaka. Svečana nagrada DKMK-u bit će dodijeljena u Sarajevu 21. rujna na središnjoj europskoj konferenciji o medijskoj pismenosti Media Meets Literacy, koju organizira Evens Foundation u suradnji s partnerima. Glavnu ovogodišnju nagradu osvojio je projekt Zalab, koja u Italiji provodi projekt Otherness koji na jedinstven način o medijskoj pismenosti obrazuje migrante.

Vijenac 607

607 - 8. lipnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak