Vijenac 607

Glazba, Matica hrvatska

MLADI GLAZBENICI U MATICI HRVATSKOJ: Roko Matijević, glasovir

Nova nada na glazbenom nebu

Zlatko Stahuljak

U Velikoj dvorani Matice hrvatske 29. svibnja održao je koncert glasovirač Roko Matijević (Zagreb, 2002). Sa sedam godina započinje učiti glasovir u razredu prof. Nenada Kačara na Glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zagrebu. Od 2013. godine osvaja brojne nagrade, među kojima valja izdvojiti prvu nagradu na Carinthian Piano Competition u mjestu Radlje ob Dravi u Sloveniji. Među Matijevićevim nastupima zapažen je u znamenitoj Rahmanjinovljevoj dvorani Moskovskog konzervatorija na koncertu laureata između dvije tisuće sudionika iz trinaest slavenskih država, gdje izvodi Grotesknu suitu hrvatske autorice E. L. Bašić. U 2016. osvaja osam prvih nagrada. Ove godine nakon prve nagrade u Križevcima dobiva prve nagrade na regionalnom te državnom natjecanju, a 27. lipnja očekuje ga završni koncert nagrađenih s natjecanja Rising Star Grand Prix u dvorani Berlinske filharmonije. Podučavali su ga uvaženi pedagozi: K. Bogino, K. Krastnicky, Đ. Stanetti, N. Patarčec, M. Kandelaki, J. Zlatar. U listopadu 2015. nastupio je s velikim uspjehom na koncertu u Lisinskom u okviru međunarodne kulturne suradnje Zagreba i Šangaja. U sklopu kulturne suradnje s Indonezijom nakon održane audicije pozvan je da održi recital na svjetski poznatu festivalu mladih Global Yaya School Arts Festival u Jakarti.

Roko Matijević na svojem je recitalu izveo Sonatu u E-duru, K 380 Domenica Scarlattija, Francusku suitu br. 6 u E-duru, BWV 817 Johanna Sebastiana Bacha, Sonatu u h-molu, Hob: XVI:32 Josepha Haydna i Etidu u fis-molu, op. 8 br. 2 Aleksandra Skrjabina, a u drugom dijelu nastupa Melancolie, op.76 Blagoja Berse te na kraju Fantaisie-Impromptu u cis-molu, op. 66, Etidu f-molu, op. posth. i Briljantne varijacije u B-duru, op.12 Frederica Chopina.

Jednostavačna Scarlattijeva sonata izvedena je prvorazredno tehnički i uz visoku napetost izražajnosti glazbenih fraza temeljem osobnog i školovanog muzikaliteta. U osmostavačnoj Bachovoj suiti dojmljivi su bili brzi Courante, živahni Menuett i razigrani finalni Gigue. U Haydnovoj, pravoj trostavačnoj, sonati posebno nas se dojmio virtuozni III. završni stavak Presto, dok se, što je bilo očekivano, Skrjabinova etida odlikovala sasvim drukčijom skladateljskom i izvođačkom izražajnošću. Nakon stanke poput poezije djelovala je Bersina skladba, a pri samom završetku recitala mladi virtuoz Roko Matijević oduševio je publiku izvedbom vrlo poznate Fantaisie-Impromptu i zatim s dva rjeđe izvođena djela F. Chopina. Nagrađen ovacijama Matijević se publici odužio dvama dodacima.

Vijenac 607

607 - 8. lipnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak