Vijenac 607

Druga stranica

Proglašeni laureati nagrada Vladimir Nazor za 2016.

Nagrada za književnost Nemecu

Tihana Pšenko Miloš

Dobitnici Nagrade Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2016. na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma proglašeni su 22. svibnja.

Godišnju nagradu za književnost dobio je akademik Krešimir Nemec za monografiju Gospodar priče: poetika Ive Andrića, najveću i najsustavniju studiju o nobelovcu Ivi Andriću. Nagrada za životno djelo u području književnosti pripala je akademiku Dubravku Jelčiću, autoru niza književnopovijesnih djela.

Godišnju glazbenu nagradu dobio je pijanist Ruben Dalibaltayan za diskografsko ostvarenje Blagoje Bersa: za klavir, dok je nagrada za životno djelo u glazbenom stvaralaštvu dodijeljena profesoru emeritusu Vladimiru Kranjčeviću kao kruna brojnih dosad primljenih nagrada.

Nagrađeni su umjetnici iz filmskoga svijeta glumac Božidar Smiljanić, koji je primio nagradu za životno djelo, te redateljica Hana Jušić, dobitnica godišnje nagrade za scenarij i režiju debitantskoga dugometražnog filma Ne gledaj mi u pijat, prvijenca koji je osvojio i niz filmskih festivala tijekom 2016. Laureati su likovne i primijenjene umjetnosti slikar Eugen Feller i akademski kipar Peruško Bogdanić. Feller, koji izlagačku djelatnost svojih umjetničkih ostvarenja počinje još početkom 1960-ih, dobitnik je nagrade za životno djelo, dok je Bogdanić nagrađen godišnjom nagradom za izložbu Kipar Bogdanić u sinkronijskom čitanju održanu u Galeriji umjetnina Slavonskog Broda. Glumac i redatelj Mustafa Nadarević primio je nagradu za životno djelo u području kazališne umjetnosti, a godišnja nagrada u toj kategoriji pripala je baletnoj solistici Ivi Vitić Gameiro za ulogu Julije u baletu Romeo i Julija.

Laureat arhitekture i urbanizma za životno djelo hrvatski je arhitekt i urbanist akademik Branko Kincl, a godišnja nagrada pripala je arhitektici Vjeri Bakić za bazenski kompleks Svetice, ostvaren u suautorstvu s Matthiasom Kulstrunkom.

Svečanost dodjele nagrada Vladimir Nazor najavljena je za 19. lipnja.

Vijenac 607

607 - 8. lipnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak