Vijenac 607

Druga stranica

Odgovor Ministarstva kulture na krizu nakladničkog sektora

Mjere za spas knjige

Jelena Savić

Potaknuto višegodišnjom krizom nakladničkog sektora, koja je posljednjih tjedana kulminirala slučajem Algoritam, Ministarstvo kulture na konferenciji za medije 30. svibnja predstavilo je konkretne mjere za spas knjige i nakladništva. O dugoročnim, srednjoročnim, ali i kratkoročnim mjerama, koje su u ovom trenutku mnogim nakladnicima nužne, govorili su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik Krešimir Partl i Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara.

Ministrica kulture istaknula je kako je cilj Ministarstva u prvom redu pomoći uspostavi novih distribucijskih kanala te osigurati likvidnost kako bi se zaustavio trend pada novih naslova. Jedan o načina poticanje je otvaranja knjižara na lokalnim razinama diljem zemlje, a trenutno se razmatraju modeli. Ministrica je naglasila da je već započeo rad na prijavama za otkup knjiga kojih je do 29. svibnja stiglo 919, a prve isplate nakladnicima planirane su koncem lipnja. Uz to, do sredine lipnja, raspisan je još jedan javni poziv za predlaganje projekata poduzetništva u kulturi za područje nakladništva i knjižarstva, kojim su osigurana dodatna sredstva u iznosu od dva milijuna kuna. Dodijelit će se i 30 stimulacija za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva u prošloj, za što se prijave prikupljaju do 23. lipnja. Ministrica je naglasila i važnost međuresorne suradnje – tako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja za otkup knjiga za školske knjižnice ove godine odobrilo 3,4 milijuna kuna, što je veliko povećanje u odnosu na prošlogodišnjih 300 tisuća. Za sljedeću godinu u planu je povećanje za dodatnih 2 milijuna.

Mišo Nejašmić ispred nakladnika zahvalio je Ministarstvu i Hrvatskoj gospodarskoj komori na prijeko potrebnoj pomoći, izrazivši nadu da će se mjerama Ministarstva pridružiti Grad Zagreb te druge institucije. Otkrio je da trenutno traju intenzivni pregovori oko preuzimanja poslovnih prostora koje je Algoritam MK imao u najmu, u svrhu knjižara, iako je već sad sigurno da neke knjižare neće preživjeti.

Vijenac 607

607 - 8. lipnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak