Vijenac 605

Druga stranica

Uručene Nagrade HAZU-a za 2016.

Umjetnički i znanstveni vrhunci

Jelena Savić

Na svečanoj sjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 27. travnja dodijeljene su nagrade za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2016. Predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, čestitajući dobitnicima, rekao je da su nagrade istodobno priznanje nagrađenima i poruka društvu da ipak postoje sustavi koji prepoznaju prave vrijednosti.

Nagrada HAZU-a za područje filoloških znanosti pripala je Ani Kovačević za studiju Negacija od čestice do teksta: usporedna i povijesna raščlamba negacije u hrvatskoglagoljskoj pismenosti, dok je Nikola Đuretić dobio nagradu u području književnosti za knjigu Posljednja predaja o progonu i ubojstvima Hrvata izvan domovine. Damir Fabijanić nagrađen je za izložbu Dubrovnik – Ville illustre, classée au patrimoine mondial de l’UNESCO, održanu u Rueilu u Francuskoj prošle godine. Nagradom za područje glazbene umjetnosti ovjenčana je Vjera Katalinić, Akademijina članica suradnica,  za dvojezično izdanje knjige o Sorkočevićima, hrvatskim plemićima i glazbenicima.

Profesor emeritus Ivo Alfirević dao je velik doprinos suvremenoj tehničkoj znanosti znanstvenom monografijom Povijest mehanike u okviru prirodne filozofije od Talesa do Leonarda da Vincija, za što je i nagrađen, dok su Marko Kralj i Branka Salopek nagrađeni u polju prirodnih znanosti. Nagrada za medicinu pripala je Maji Valić za istraživanja utjecaja hormona serotonina na razvoj depresije objavljena u uglednom časopisu Experimental Physiology.

 „Naša je zahvalnost ponajprije i ponajviše čvrsta odluka da ćemo nastaviti djelovati i raditi s još većim zanimanjem i ljubavi prema građi koju znanstveno istražujemo i umjetnički oblikujemo, s još gorljivijim žarom prema novim saznanjima, otkrićima i postignućima te s još snažnijom svijesti da svojom djelatnošću, između ostaloga, oplemenjujemo i duh svog naroda. To je zahvalnost koju vam nudimo. To je obećanje koje vam danas dajemo“, zahvalila je u ime nagrađenih Ana Kovačević.

Zvonko Kusić uručio je diplome dobitnicima nagrada, koje je predstavila predsjednica Akademijina odbora za nagrade akademkinja Alica Wertheimer-Baletić.

Vijenac 605

605 - 11. svibnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak