Vijenac 605

Matica hrvatska

U GRUDAMA ODRŽANI 54. ŠIMIĆEVI SUSRETI

Šimićeve poruke mira i ljubavi

Petar Majić

Ovogodišnji 54. Šimićevi susreti, u organizaciji Općine Grude i Ogranka MH u Grudama, još jednom su opravdali ugled najvažnije poetske manifestacije u BiH, koja se održava u čast omiljenoga hrvatskog pjesnika A. B. Šimića i brata mu Stanislava.

Svečano otvaranje Šimićevih susreta bilo je 29. travnja u njihovim rodnim Drinovcima prigodnim obraćanjem ministrice kulture Federacije BiH Zore Dujmović i predstavljanjem zbirke pjesama Šimićevska preobraženja Mladena Vukovića.

U Grudama je 2. svibnja odigrana hit-predstava zagrebačkih Histriona Gastarbajterski Božić autora Mate Matišića, u vrsnoj izvedbi provjerenih i omiljenih glumaca Joška Ševe i Ankice Dobrić uz glasovnu pratnju Zlatka Viteza, a program je nastavljen sljedećeg dana u Mostaru, gdje su studenti s nekolicinom pjesnika priredili poetski kolaž. Istu je večer u Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu bilo predstavljanje knjige Problem istine u Filozofiji Martina Heideggera fra Krune Vladimira Pandžića, Šimićeva sumještanina, franjevca, profesora, pisca, filozofa i emigranta, koju je predstavio Ivica Musić. Nakon toga otvorena je lijepa retrospektivna izložba slikara slavonske ravni Joze Matakovića.

U Grudama je 4. svibnja bila Večer Matice hrvatske u povodu 175. obljetnice njezina utemeljenja i pritom su gospodarski tajnik MH Damir Zorić i predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač predstavili monumentalnu ediciju Stoljeća hrvatske književnosti, govoreći i o povijesti i sadašnjosti MH.

Završna svečana akademija tradicionalno je održana u Drinovcima. Nakon svečanog intoniranja himne Lijepa naša domovino i pozdravnih govora Tugomira Čuljka i Gorana Marića, tradicionalno je prigodno slovo o Šimiću održao Božidar Petrač, predsjednik DHK. Zatim je svečano dodijeljena godišnja književna nagrada DHK Herceg-Bosne Antun Branko Šimić pjesniku Ljubi Krmeku za knjigu Iz humske zemlje – knjiga druga u konkurenciji 32 pisca i 34 djela pristigla na natječaj. Ove godine nagrađeni su i na natječaj pristigli brojni likovni radovi po motivima pjesama A. B. Šimića, od kojih je akademska slikarica Andrijana Mlinarević Cvetković priredila izložbu.

Zatim je nastao pravi prasak lijepih stihova u nastupu pjesnika Vlatka Majića, Ljube Krmeka, Marka Tokića, Anite Martinac, Ivana Alerića i Kristine Peričić, a predsjednik organizacijskog odbora Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude, zatvarajući manifestaciju zahvalio je svim suradnicima. Na samu kraju mlada mezzosopranistica Monija Jarak uz klavirsku pratnju Marijane Pavlović izvela je legendarnu Neka cijeli ovaj svijet. Doista neka cijeli svijet osjeti dobre vibracije dobrote duha i ljepote života te poruke mira, ljubavi i nade koje su davnim rođenjem pjesničkog genija A. B. Šimića krenule iz Drinovaca, a uspješno su obnovljene i osvježene ovogodišnjim 54. ­Šimićevim susretima.

Vijenac 605

605 - 11. svibnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak