Vijenac 605

Matica hrvatska

Okrugli stol o ulozi ratnog ministra obrane u stvaranju hrvatske

Istina o Gojku Šušku

Petar Vukelić

U povodu 19. obljetnice smrti Gojka Šuška, Matica hrvatska, Hrvatski memo­rijalno-doku­mentacijski centar Domovinskog rata i Zajednica branitelja HDZ-a Gojko Šušak organizirali su 27. travnja u Matici hrvatskoj okrugli stol o ulozi pokojnoga ratnog ministra obrane u stvaranju hrvatske države.

U ime Matice hrvatske okrugli stol otvorio je književni tajnik MH Luka Šeput, istaknuvši kako ime Gojka Šuška uz ono doktora Franje Tuđmana najbolje personificira bolno i veliko razdoblje nedavne hrvatske povijesti, vrijeme u kojemu se hrvatski narod izborio da svoju budućnost oblikuje u vlastitoj neovisnoj i suverenoj državi. U ime Matice izrazio je zahvalnost na svemu što je Gojko Šušak učinio za slobodu domovine.

Ravnatelj HMDCDR-a Ante Nazor, istaknuo je kako se ličnost i djelo Gojka Šuška trebaju ponovno predstaviti široj javnosti, budući da je donedavno sve vrvjelo dezinformacijama i zlonamjernim krivim interpretacijama.

General-bojnik Miljenko Filipović, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak, prisjetio se lakonskoga kratkog izvještaja Gojka Šuška predsjedniku Tuđmanu: „Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen“. O prijateljstvu koje je trajalo dulje od trideset godina, od gimnazijskih dana do smrti, progovorio je bivši saborski zastupnik Ante Beljo koji smatra kako je Šuškov život uzlazna vertikala, gdje ne postoje detalji o kojima bi se trebala postavljati pitanja. Prisjetio se života u emigraciji i Šuškove brige za hrvatsku zajednicu u Kanadi. Šušak je bio aktivan u hrvatskim športskim i kulturnim društvima u Kanadi. Gotovo pet godina bio je direktor hrvatske škole u Ottawi i jedan je od najzaslužnijih za uspostavu katedre hrvatskog jezika i kulture na kanadskom sveučilištu Waterloo.

„Nakon predsjednika Tuđmana najzaslužniji čovjek za pobjedu hrvatske vojske u Domovinskom ratu jest Šušak“, istaknuo je Vladimir Šeks. Šušak je davne 1987, nakon susreta s predsjednikom Tuđmanom, prihvatio njegovu doktrinu svehrvatske pomirbe bez koje, prema Šeksu, ne bi bila moguća obrana Hrvatske. Šeks smatra da se nakon Šuškove smrti poveo specijalni rat u kojem se perfidno stvarala kriva slika povijesnih događaja te Tuđmana i Šuška u njima.

Bivši ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade RH Mate Granić istaknuo je pitanje Bosne i Hercegovine kao teme o kojoj je interes dijelio s pokojnim Šuškom te o njegovoj ulozi u opstanku BiH kao cjelovite države.

 „Ako ikada rezultati jednog hrvatskog ministra budu mjera njegove uspješnosti, onda će Gojko Šušak biti jedan od najuspješnijih hrvatskih ministara, jedan od najuspješnijih hrvatskih političara, i tu činjenicu moramo prepoznati“, istaknuo je general-pukovnik Krešimir Ćosić koji smatra da se hrvatska budućnost mora zaštititi kritičkom i znanstvenom obranom Domovinskog rata kao i lika ratnog ministra Gojka Šuška.

Među govornicima je bio i Miroslav Tuđman, koji je slikovito i živopisno opisao Šuška: „Franjevac po odgoju, odgojen za veliku misiju i poslanje da se u vjeri, poniznosti i poslušnosti prema svojem cilju – služiti hrvatskom narodu i hrvatskoj domovini – odrekne svakoga materijalnog bogatstva. Borac po karakteru, imao je onu rijetku osobinu da je osim fizičke hrabrosti imao i onu duhovnu i intelektualnu hrabrost.“

Kao bliski suradnik i prijatelj pokojnoga ministra progovorio je general-bojnik Ljubo Ćesić Rojs prisjetivši se nekih bliskih susreta sa Šuškom, a prikazan je dokumentarac o Šušku nastao na temelju materijala koje je general Rojs pažljivo skupljao. Na kraju skupa Rojs je iznio svoju radost zbog toga što su se dvadeset godina kasnije ostvarile i Šuškove riječi da će se Sinjska alka trčati u Vukovaru – što se 6. svibnja ove godine i ostvarilo.

Vijenac 605

605 - 11. svibnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak