Vijenac 605

Glazba

Jazz ad libitum

Bluesom od Philadelphije do Kastva

Mladen Mazur

 

Prošlo je punih deset godina od smrti blues-gitarista i pjevača Jerryja Ricksa, umjetnika koji za nas ima posebno značenje. Volio je Hrvatsku, u kojoj je često nastupao, a posljednje mu je počivalište u starom hrvatskom gradiću Kastvu.

Gerald Lawrence Ricks u krugovima bluesa i jazza poznatiji kao Philadelphia Jerry Ricks, rođen je u Philadelphiji, snažnom središtu crnačke glazbe, 22. svibnja 1940. Svoj je glazbeni život još kao dječak započeo kao jazz-trubač. Kako je, kako sam kaže, samo u ulici u kojoj je živio bilo nekoliko takvih instrumentalista boljih od njega, napustio je trubu i zaposlio se u lokalnom kafiću Second Fret Coffee House, najprije kao perač posuđa, a potom kao menadžer brojnih relevantnih autentičnih interpreta izvornoga bluesa poput Sona Housea, Lightnina’ Hopkinsa, Jesse Fullera, Libbe Cottena, Mancea Lipscomba i Lonnieja Johnsona. Bilo je to presudno za dalji Ricksov glazbeni put, jer sve su to bili autentični izvođači staroga delta- ili country-bluesa, u čijoj interpretaciji glavnu riječ ima tekst, a ne poslije sve određenija 12-taktna forma.

Godine 1971. otišao je u Europu gdje je proveo najprije cijelo desetljeće. Svoju je prvu solo ploču, što je za nas vrlo važno, Help Me Blues, naziva po baš u Zagrebu stečenu blues-hitu Pomozi mi blues, snimljena je za „Jugoton“ u siječnju 1984. Jerry Ricks se 1990. ponovno pojavljuje u Sjedinjenim Državama, gdje za etiketu Rooster Blues ostvaruje zapaženu ploču Deep In The Well, tri puta nominiranu za nagradu W. C. Handy, koju će potom snimljenu za istu firmu 2000. slijediti i Many Miles Of Blues.

U Zagrebu je Ricks kao gost nastupao često.

Godine 2007. Jerry Ricks odlučio se preseliti u Kastav. Posebno je Kastavcima bio zanimljiv njegov nedjeljni nastup u katoličkoj crkvi u Kastvu, kad je na poziv lokalnog ekumenski raspoložena župnika nastupao s repertoarom crnačkih gospel-pjesama. Postao je u tome gradu toliko popularan da su ga mještani prozvali „crnim Kastavcem“. Umro je u Rijeci 10. prosinca 2007.

Za desetljetno sjećanje na odlazak Philadelphije Jerryja Ricka, filmska ekipa s redateljem Igorom Modrićem i snimateljem Robertom Kalčićem priprema filmsku posvetu Jerryju Ricksu, a premijera je predviđena za 7. kolovoza 2017. u Kastvu, tijekom posljednje večeri ovogodišnjega međunarodnog blues-festivala.

Vijenac 605

605 - 11. svibnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak