Vijenac 604

Druga stranica

Održana 6. Noć knjige u Matici hrvatskoj

Poezija u fokusu

Jelena Savić

Noć knjige šestu godinu zaredom održana je od 21–24. travnja u više od 230 hrvatskih gradova i mjesta. Jedan od zanimljivijih programa u Zagrebu – u čijem je središtu bila poezija – 21. travnja pripremila je Matica hrvatska, u kojoj su predstavljene  zbirke pjesama Sedmoglasje Stijepa Mijovića Kočana i knjiga Pogled iz Dubrave Krešimira Bagića.

„Htjeli smo dati prilog književnoj formi koja je danas u hrvatskoj suvremenoj literarnoj kulturi zanemarena, a istovremeno smo htjeli pokazati šarolikost Matičina nakladničkog djelovanja, koje u proteklih 175 godina pokriva velik dio svojevremenih literarnih i znanstvenih dostignuća“, kazala je Romana Horvat, glavna urednica Matičinih izdanja.

Nova knjiga Krešimira Bagića, pjesnika, književnog kritičara i šefa katedre za stilistiku na zagrebačkome Filozofskom fakultetu, Pogled iz Dubrave, zbirka je kritika pjesničkih zbirki, kronološki objavljivanih u Vijencu, od 2013. do 2015. Knjigu je, uz autora, predstavila Anera Ryznar, viša asistentica na Filozofskom fakultetu, koja je rekla da se Bagić prije svega posvećuje gradnji pjesničkoga teksta, povezujući njegovu stilsku, diskursnu, tematsko-motivsku razinu, tragajući za inovativnim pjesničkim gestama i predviđajući učinke koje će imati na čitatelja.

„U maloj, gotovo incestuoznoj sredini kakva je hrvatska, gdje se svi mi, etablirani pjesnici i kritičari, poznajemo, teško je pisati književnu kritiku i ostvariti odmak, ali ipak nisam htio pisati o lošim, amaterskim djelima nepoznatih pjesnika kako im ne bih pridavao važnost koju ne zaslužuju“, rekao je Bagić i dodao da mu pogled iz Dubrave, s periferije, a ne s Jelačić-placa, daje veću slobodu. Govoreći o suvremenoj hrvatskoj poeziji ocijenio je da je ponavljanje iste matrice u jednog pjesnika loše jer ne samo što ne donosi ništa novo, nego troši i zapravo obezvređuje matricu.

Novu zbirku pjesama hrvatskoga književnika, scenarista i redatelja, jednoga od pionira hrvatskoga televizijskog novinarstva, Stijepe Mijovića Kočana Sedmoglasje: odjednom i djed i dijete, koju je objavila Matica, predstavili su Ludwig Bauer, koji je načinio izbor pjesama i zbirku popratio pogovorom te Marito Mihovil Letica, publicist i urednik. Letica je naglasio da je Kočan jednako suvremen i tradicijski autor, posebno se osvrnuvši na autorovu povezanost s dubrovačkim zavičajem, opisavši ga kao „mjesto susreta ishodišnog i kozmičkog“.

Na svečanosti otvaranja Noći knjige u NSK tradicionalno su predstavljeni i najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj, koji, između ostalog, pokazuju da raste broj nezainteresiranih za knjige, dok se smanjuje broj onih koji knjige ne kupuju iz financijskih razloga.

Vijenac 604

604 - 27. travnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak