Vijenac 603

Druga stranica

Redovita skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, 6. travnja

Odgovor na potrebe društva

Jelena Savić

 

Da Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti osluškuje potrebe hrvatske znanosti, kulture i društva u cjelini svjedoči njezina aktivnost u prošloj godini, predstavljena na redovnoj skupštini 6. travnja – preko četiristo događaja i 270 izdanja Akademijin su odgovor na izazove koje je iznjedrila 2016.

Predsjedništvo Akademije i njezino Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo izjasnilo se o Cjelovitoj kurikularnoj reformi, ulozi 25. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske te 50. Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, ali o tzv. sarajevskoj Deklaraciji o zajedničkom jeziku. Među brojnim Akademijinim aktivnostima značenjem se izdvaja projekt Hrvatska prirodna bogatstva – zaštita i odgovorni razvoj, prema riječima predsjednika HAZU-a akademika Zvonka Kusića „jedan od najvećih u povijesti Akademije“, u sklopu kojega je na jednom mjestu objavljen popis svih hrvatskih prirodnih bogatstva od nacionalnog interesa s prijedlozima za njihovu zaštitu i racionalno iskorištavanje u budućnosti. 

U palači HAZU održano je predstavljanje projekta novog terminala Zračne luke dr. Franjo Tuđman čiji su autori akademici Velimir Neidhardt i Branko Kincl te pokojni prof. dr. sc. Jure Radić, a u prošloj godini priređeni su važni medicinski simpoziji te skupovi posvećeni kaznenopravnoj zaštiti okoliša i zraka. HAZU je preuzeo i ostavštinu hrvatskoga književnika i političara Ante Tresića Pavičića, što će omogućiti nova istraživanja i spoznaje.

U Zagrebu i još 14 gradova obilježeni su brojni jubileji poput 400. obljetnice rođenja Fausta Vrančića, 200. Ivana Kukuljevića Sakcinskog i Bogoslava Šuleka te 160. Andrije Mohorovičića. HAZU je podsjetio i na 2400. godišnjicu osnutka Farosa, 950. prvog spomena Šibenika, 800. osnutka Dominikanskog reda i 450. Sigetske bitke svečanom akademijom i međunarodnim znanstvenim skupom. Prigodnom proslavom obilježene su 100. godišnjica Priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić kao i 15. obljetnica Hrvatske zaklade za znanost, koja je lani po prvi puta dodijelila Književnu nagradu Stipana Bilića-Prcića.

I mnogi članovi HAZU dobili su brojne nagrade i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, a Akademijin glavni tajnik akademik Pavao Rudan izabran je za predsjednika Euromediteranske akademske mreže (EMAN). Pod pokroviteljstvom Akademije uručene su i nagrade nacionalnog programa Za žene u znanosti te Oskar znanja, priznanje učenicima osnovnih i srednjih škola.

 „Bili smo aktivni u svim područjima društvenog života. Hrvatska akademija nije samo reagirala na događaje, nego ih je i usmjeravala“, poručio je akademik Kusić.

Vijenac 603

603 - 13. travnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak