Vijenac 603

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Beč

U organizaciji OMH u Beču 23. ožujka Zdenka Weber održala je predavanje Kulturna diplomacija – osobna iskustva i šire. Predsjednica OMH Željka Caparin predstavila je predavačicu – muzikologinju, glazbenu publicistkinju, diplomatkinju i pedagoginju. Zdenka Weber tijekom gotovo dvadesetogodišnje diplomatske karijere radila je u MVEP-a RH i u veleposlanstvima RH u Berlinu i Beču, bila je zadužena za kulturu, znanost i obrazovanje, u Beču i za suradnju s gradišćanskim Hrvatima. Za svoj je rad dobila brojne nagrade, hrvatska odličja Hrvatski pleter i Danicu hrvatsku s likom Marka Marulića, francusko odlikovanje Chevalier des Arts et des Lettres. Na predavanju predstavljeno je područje nacionalne kulture i identiteta, hrvatskog „kulturnog kapitala“ te suvremeno brendiranje RH na planu kulturne diplomacije. Predavačica se na kraju osvrnula na mandate u Berlinu i Beču i uz veliki broj projekata na kojima je radila, istaknuvši postavljanje kipa Marka Marulića u Berlinu i proslavu ulaska Hrvatske u EU 2013. u Beču. (Zvonimir Vučur)

Čabar

OMH u Čabru predstavio je 24. ožujka u OŠ Petra Zrinskog zbirku pjesama Ulovljene zvijeri Andreja Zbašnika. Predsjednik Ogranka i urednik zbirke Ivan Janeš pozdravio je sve u ime Ogranka i zahvalio na velikom odazivu. Naglasio je da tim predstavljanjem započinje obilježavanje 175. obljetnice MH, 140 godina djelovanja OMH u Čabru i 25. obljetnice obnovljenoga rada Ogranka. Predstavio je autora naglasivši da je pisanje njegov poticaj, strast, igra i život. Piše gotovo svaki dan, a osim pisanja bavi se i likovnim stvaranjem. Zbirku je predstavila lektorica Sanja Klarić, kazavši da će čitatelj otvorena uma uživati u otkrivanju filozofske podloge Zbašnikovih soneta. Kad dođe do posljednje stranice, krenut će iznova tražiti njihov početak i kraj, kojega nema, jer je svaki od njih i početak i kraj, svaki je od njih umanjena verzija cjeline… Lektorica je posebno opisala deset soneta, dok ih je autor recitirao. (I. H.)

Grude

U Središnjici MH 7. travnja gostovao je OMH u Grudama predstavljanjem dvaju novih izdanja, zbirki pjesama Bijeli pelin i Ptica na prozoru Marine Alerić Bebić. Glazbom je u predstavljanje uveo sastav Three colors of jazz, a nakon toga i potpredsjednik MH Stjepan Sučić izrazivši dobrodošlicu u hram hrvatske riječi i knjige. Autorica je uvodno pročitala pjesmu Glas hrvatske žrtve iz zbirke pjesama Bijeli pelin, koja sadržava domoljubljem i bogoljubljem te boli i nadom prožete stihove. Dok je ta zbirka poetski spomenik svim hrvatskim braniteljima, posebice autoričinu bratu Ivanu Aleriću, u zbirci Ptica na prozoru autorica je sklonija univerzalnim temama. Na tragični se gubitak Ivana Alerića te ovjekovječenje uspomene na njega u poeziji njegove sestre Marine osvrnuo njegov suborac, profesor emeritus Vlado Pandžić, koji nije mogao prisustvovati predstavljanju pa je izlaganje pročitala njegova kćer. O poeziji Marine Alerić Bebić govorili su i književni kritičar Mate Kovačević te književnica Ljubica Benović . (I. H.)

Karlovac

U Gradskom kazalištu Zorin dom 23. ožujka održana je izborna skupština OMH u Karlovcu. Predstavljeni su izvješće o radu Ogranka, aktivnosti i planovi te je izabrano novo vodstvo. Na mjesto predsjednice izabrana je Hrvojka Božić, a njezinim zamjenikom imenovan je Ivan Delić. Funkcija rizničara povjerena je ekonomistu Stjepanu Mrežaru, dok će tajničke poslove i dalje obavljati Dubravko Vinković. Za članove Predsjedništva odabrani su i Irena Lukšić, Neda Omrčen, Dubravka Rade Jagaš, Zvonimir Gerber i Antonija Škrtić. Uz čestitke novim članovima, dosadašnji predsjednik Ivan Pecoja izrazio je želju da Ogranak i dalje bude nositelj kulturnoga razvoja grada Karlovca, ojačan novim, mlađim naraštajima. Govorio je o nastavku izlaženja časopisa Svjetlo te aktualnome natječaju za Hrvatsku književnu nagradu Grada Karlovca Zdravko Pucak za mlade pjesnike. Novoizabrana predsjednica Hrvojka Božić zahvalila je svima koji su poduprli njezinu kandidaturu i najavila bogat i svestran rad Ogranka, posebice na planu glazbene i likovne umjetnosti, koje u dosadašnjem radu nisu dolazile do izražaja, a osobit je naglasak na proširenju članstva. (Marina Marinković)

Koprivnica

U organizaciji agencije Bistrica-ars i OMH u Koprivnici demograf Stjepan Šterc održao je 29. ožujka predavanje i tribinu Demografski alarm i egzodus mladih obitelji iz Hrvatske: kako zaustaviti negativan trend?. Voditelj tribine bio je novinar Branimir Bilić. Dr. Šterc naglasio je da demografska problematika mora biti temelj ukupnog razvoja, posebno gospodarstva, a nijedna državna institucija još nema odjela koji bi se time bavio. Svakog dana oko 240 ljudi, uglavnom mladih, odseli u inozemstvo, prirodni prirast stanovništva uglavnom je negativan, nezaposlenost i opće nezadovoljstvo rastu. Smatra kako je rješavanje tih pitanja ključno za našu budućnost. Na iznimno posjećenu predavanju razvila se živa rasprava sudionika u kojoj su sudjelovali sveučilišni profesori Sveučilišta Sjever, novinari, politički aktivisti i gradski vijećnici, dragovoljci Domovinskog rata i župan. Predavanje je pokazalo da postoji javna svijest o strateškim pitanjima za nacionalnu sigurnost i budućnost Domovine. (Dražen Ernečić)

Križevci

OMH u Križevcima u suradnji s Gradskom knjižnicom Franjo Marković 3. travnja ugostio je koprivničkog autora Marka Gregura i književnoga kritičara Marija Kolara. Povod književnome druženju bila je promocija Gregurova romana Kak je zgorel presvetli Trombetassicz. Prisutne je pozdravila predsjednica OMH u Križevcima Renata Husinec, a susret je moderirala Iva Rupčić. Slojeviti roman predstavljen je iz dviju perspektiva koje ga čine važnim na suvremenoj književnoj sceni, a to su podravski dijalekt kajkavskoga narječja kojim je roman napisan te satirički ton koji djelu daje obilježje svevremenosti iako je radnja romana smještena u 17. stoljeće. Gregur i Kolar interaktivno su s publikom komentirali današnji položaj književnosti i pisaca u društvu, važnost jezika u kulturnom identitetu pojedinca te odnos stvarnosti i fikcije u književnosti. Dinamičnosti predstavljanja romana pridonijele su učenice SŠ Ivana Seljaneca u Križevcima Maja Crnčić i Lorena Golub čitanjem ulomaka iz romana. (Iva Rupčić)

Lipovljani

Priredbom Rijeka, šuma, nebo OMH u Lipovljanima, uz 70. rođendan književnika, političara i diplomata Đure Vidmarovića, 1. travnja obilježio je u njegovim rodnim Piljenicama i 45 godina slavljenikova djelovanja na hrvatskoj književnoj sceni. Pozdrav i čestitke uputila je predsjednica Melita Lenička. Na Vidmarovićev pjesnički rad, naslove putopisnog sadržaja, povijesno-književne i kritičke priloge, prevoditeljsku ulogu i uredničke prinose podsjetio je Dragutin Pasarić. Čestitke su uputili bliski mu literarni suradnici iz Društva hrvatskih književnika. Kao članu glavnog odbora MH za potporu u radu zahvalili su predstavnici OMH u Lipovljanima, Kutini i Novskoj. Posebno zapaženi bili su gosti članovi Hrvatskoga diplomatskog kluba (bivši veleposlanici), koji je Vidmarović utemeljio. OMH u Lipovljanima, udruga Mlinarice iz Piljenica i Turistička zajednica Općine Lipovljani predstavili su i monografiju o Piljenicama Od mlinskog kotača do ivanjskog kolača (drugo prošireno izdanje). U njoj je Đuro Vidmarović autorski najzastupljeniji, posebno povijesnim prilozima. Prigodno uz desetu obljetnicu OMH u Lipovljanima priznanje je primio prvi predsjednik Stjepan Crnko. (I. H.)

Opatija

U organizaciji OMH u Opatiji 31. ožujka održano je predstavljanje knjige Josipa Jurčevića Heroji hrvatskoga Domovinskog rata – svjedočanstva. Knjiga, nastala prema svjedočanstvima više branitelja, opisuje njihove doživljaje i sudbine. Najveća je njezina vrijednost u tome što progovara o običnim ljudima bez kojih Hrvatske danas ne bi bilo. Obrađuje vrijeme obrane od srpskog agresora i domaćih izdajica 90-ih godina prošlog stoljeća. Tema je važna za najbližu povijest i stradalničku sudbinu hrvatskog naroda, a može poslužiti i mladima za upoznavanje s Domovinskim ratom. Knjigu su predstavili predsjednik Ogranka Julijan Dobrinić i autor. (Želimir Cvitanić)

Pag

Predsjednik OMH u Pagu, akademski glazbenik, skladatelj i tekstopisac maestro Jure Maržić, preminuo je 20. ožujka. Rođen je 26. kolovoza 1936. u Pagu. Glazbenu akademiju pohađao je u Zagrebu i Splitu. Radni je vijek proveo u Zadru kao profesor u osnovnoj i u glazbenoj školi. Osnovao je i vodio nekoliko klapa i ansambala, među kojima klape Pag, Jadera, Nevera te ansamble Donat i Punta skala, a bio je i umjetnički voditelj orkestra u Folklornom ansamblu Zadar. Istraživao je i skupljao stare paške napjeve i objavio ih u knjizi Zbornik starih paških napjeva. Od 1970. bio je aktivni član OMH u Zadru, a od 2008. predsjednik OMH u Pagu. Za mandata potaknuo je mnoga izdanja paškog ogranka. Bio je član znanstveno-stručnih skupova i uredničkih vijeća. Izdanja su privukla pozornost znanstvene i kulturne javnosti i dobila nagrade na domaćim i inozemnim sajmovima knjiga. Za života je dobio mnoga priznanja i nagrade, među kojima se ističu Nagrada Grada Zadra, Zahvalnica Grada Paga za doprinos u kulturi i Nagrada Grada Paga za životno djelo. Maestro Maržić dao je veliki prinos i onako bogatoj kulturnoj baštini svoga grada Paga i cijeloga otoka. Ostajemo mu zahvalni za sve učinjeno. Neka mu je laka hrvatska zemlja u tišini otoka koji je neizmjerno volio. (Stanko Skakelja)

Podstrana

OMH u Podstrani predstavio je 24. ožujka u društvenim prostorijama u Podstrani knjigu Sinovi svetog Josipa hrvatskoga branitelja Tomislava Bašića. O knjizi, koja opisuje ratni put devetnaestogodišnjega Šibenčanina, njegove emocije i dileme, ali i ljubav prema Domovini, govorili su novinari Joško Čelan, Mladen Vuković, nakladnik Zoran Bošković te autor. Ogranak je 28. ožujka gostovao u OMH u Splitu. Predstavljena je njegova izdavačka djelatnost, a podstranski pjesnici Zoran Jurišić, Nevenka Kovačević i Danica Bartulović predstavili su izvod iz svoga pjesništva. (Darijo Radović)

Samobor

U sklopu programskih aktivnosti OMH u Samoboru 31. ožujka održan je kviz znanja Lektira za učenike šestih razreda osnovnih škola s područja Samobora i Zagrebačke županije. Učenike je s poviješću MH i djelovanjem OMH u Samoboru upoznala tajnica Ogranka Lada Lokmer, a voditeljica kviza bila je Sandra Sinković. Kviz se održava drugu godinu zaredom u organizaciji Ogranka MH Samobor i osnovnih škola, uz materijalnu potporu Grada Samobora. Nit vodilja jest poticanje učenika na redovito čitanje lektire, na učenje kroz igru te razvijanje interesa za književnost i promicanje kulturnih i povijesnih vrijednosti općenito. Ove je godine obrađena knjiga Stjepana Tomaša Mali ratni dnevnik. U natjecanju sudjelovala su po tri učenika osnovnih škola iz Samobora, Svete Nedelje, Bregane i Svetog Martina pod Okićem. Pod vodstvom nastavnice Valerije Babojelić pobijedila je skupina iz Svetog Martina pod Okićem. Svi sudionici kviza nagrađeni su izdanjima Ogranka. (Lada Lokmer)

Vis

U nakladi viškog OMH objavljena je knjiga Sreća (i na engleskom jeziku Happiness) umirovljene profesorice Nedjeljke Petric, a predstavljena 30. ožujka u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. To je peta zbirka kratkih duhovnih zapisa o vjeri, životu, obitelji i prijateljima, potrebi življenja biblijskih zapovijedi, potiranju mržnje i poticanju altruizma umjesto egoizma, kako bismo doživjeli više dobrote, ljubavi i sreće. Božje nadahnuće prožima sve tekstove, a neki su potaknuti mislima pape Franje. O knjizi su govorili fra Stanko Radić, književnik Mladen Vuković, profesori Branka Gotovac i Nenad Kuzmanić, a u glazbenom dijelu programa duhovne pjesme pjevale su profesorice glazbe Dena Žuvan i Marija Anić, koja je i svirala na glasoviru. (I. H.)

Zabok

Izložba slika Cvijeće, voće i slično svestranoga umjetnika Aleksandra Šandora Pavišića, čovjeka poznata po neumornim umjetničkim stvaranjima, oblikovanjima, kreativnosti, novotarijama, neiscrpnom radu i energiji, u slavljeničkom ambijentu galerije zabočke Gradske knjižnice otvorena je 1. travnja kao cjelovit umjetnički doživljaj, a ujedno i proslava 70. rođendana kostajničkog, a dvadeset i pet godina i zabočkog majstora. Slike mrtve prirode žarkih boja u tehnici akrila na platnu dokazuju izniman slikarski talent kojim autor uspješno mami promatrače na traženje pojedinosti i uživanje u poigravanjima bojama i zanimljivim kompozicijama motiva košara voća, božura, ljiljana. Ravnateljica Gradske knjižnice Branka Vrbanec pozdravila je okupljenu publiku i predstavila autora pojmom koji ga najbolje opisuje, angažirani čovjek, te pročitala ulomak iz njegove knjige Dvanaesta postaja Kostajnica, spajajući tako slikarski i književni rad autora, dok je dugogodišnja suradnica i politologinja Gordana Dugorepec istaknula autorovu motiviranost, multitalentiranost, prepoznatljivu karakternu i umjetničku osebujnost te njegovu važnost za grad Zabok i Zabočane kao pokretača velikoga dijela kulturnog života. (Tina Marušić)

Vijenac 603

603 - 13. travnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak