Vijenac 603

Druga stranica

Nagrada EU za kulturnu baštinu kapeli sv. Martina i Ferdinandu Mederu

Europa Nostra kapeli sv. Martina

Jelena Savić

Povjesničar umjetnosti i konzervator Ferdinand Meder te kapela sv. Martina u pokupskom selu Stari Brod dobitnici su najvišeg priznanja Europske Unije za postignuća u području kulturne baštine Europa Nostra, objavila je Europska komisija i organizacija Europa Nostra.

Pojedinci iz 18 zemalja i njihovih 29 projekata nagrađeni su zbog važnih postignuća u očuvanju, istraživanju, predanom radu, obrazovanju, usavršavanju i podizanju svijesti. Više od 200 prijava iz gotovo 40 europskih zemalja ocijenilo je neovisno stručno povjerenstvo i odabralo pobjednike.

Dugogodišnji ravnatelj Državne uprave za zaštitu kulturne i prirodne baštine i Hrvatskoga restauratorskog zavoda Ferdinand Meder (Đurđevac, 1940), koji je cijeli radni vijek predano radio na očuvanju hrvatske kulturne baštine, nagrađen je u kategoriji predanoga rada, dok je kapela sv. Martina, vrstan primjer sakralne tradicijske arhitekture, karakteristične za turopoljski i pokupski kraj, nagradu dobila u kategoriji zaštite baštine.

Ferdinand Meder konzervator je i povjesničar umjetnosti iz Zagreba koji već pedeset godina brine o hrvatskoj kulturnoj baštini, boreći se protiv brojnih prijetnji. Od posebnog je značenja njegov rad na unapređenju konzervatorske i restauratorske struke, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj razini. Promičući vrijednost hrvatskoga kulturnog blaga Lijepu našu povezao je s ključnim međunarodnim baštinskim institucijama, poput UNESCO-a, Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM), Međunarodnog vijeća za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS), Vijeća Europe i dr.

Oglednim primjerom hrvatske tradicijske kulture turopoljskog i pokupskog kraja smatra se kapela sv. Martina u Starom Brodu. Pripada župi Stari Farkašić u Sisačkoj biskupiji i jedna je od četrdesetak očuvanih sakralnih drvenih građevina na tom području. Stručnjaci smatraju da je mala kapela izgrađena u ranom 17. stoljeću, a dogradnje potječu iz osamnaestoga. Bogato uređen barokni interijer krasi 88 drvenih ploča koje prekrivaju sve zidove i stropove. Ploče su različitih veličina, obrubljene dekorativnim drvenim okvirom, a oslikane motivima isprepletenih simetričnih traka, cvjetova i listova živih boja, što podsjeća na lokalni vez. Oltar je posvećen sv. Martinu, a na njemu su vidljive slične stilske značajke. U obrazloženju nagrade stoji da je osjetljiva i krhka arhitektura obnovljena pomno i s mnogo poštovanja. Oslikana ornamentika obnovom je došla do izražaja, a konzervatori su u radove obnove uključili lokalne obrtnike i zajednicu.

Dobitnici nagrada Europa Nostra sudjelovat će na brojnim događanjima u sklopu Europskoga kongresa baštine, koji će se održati od 11. do 15. svibnja u finskom gradu Turkuu. Kongres organizira građanska paneuropska federacija Europa Nostra koja u pedeset zemalja diljem Europe djeluje kao poticajna platforma za umrežavanje i raspravu o najnovijim dostignućima na polju baštine, s posebnim naglaskom na nadolazećoj Europskoj godini kulturne baštine.

Svoja postignuća predstavit će 14. svibnja na Sajmu izvrsnosti, koji će se održati u dvorani Sigyn Glazbenog zavoda grada Turkua, a dodjela nagrada zakazana je za 15. svibnja u crkvi sv. Mihovila. Svečanost će voditi povjerenik Europske komisije Tibor Navracsics i maestro Plácido Domingo.

Ljudi diljem svijeta sada mogu glasovati online za Nagradu javnosti i dati potporu nagrađenim projektima iz svoje države ili neke druge europske zemlje. Tijekom svečanosti dodjele nagrada bit će objavljeno sedam dobitnika Velike nagrade u vrijednosti od 10.000 eura, kao i dobitnik Nagrade javnosti.

Vijenac 603

603 - 13. travnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak