Vijenac 602

Druga stranica

OTVORENO 19. MOSTARSKO PROLJEĆE – DANI MATICE HRVATSKE

Pjesma muza u Mostaru

MISIJANA BRKIĆ MILINKOVIĆ

Mostarsko proljeće, ruku pod ruku s onim pravim, kalendarskim, otpočelo je 21. ožujka prigodnim programom u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače. Dani Matice hrvatske, svake godine u ovo doba, probude pjesmu muza u gradu na Neretvi i donesu obilje umjetničkih i kulturnih nadahnuća. Tako će biti i ovaj put. Devetnaestu godinu zaredom. Naime, u dva mjeseca publika će moći uživati u dvadesetak različitih kazališnih, glazbenoscenskih, likovnih, književnih i dječjih programa.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Mostaru Ljerka Ostojić, tijekom pozdravnoga govora, najavila je i neke programe koji nose ovogodišnju manifestaciju: „S osobitom radošću najavljujem gostovanje splitskoga HNK i Male Floramye te Kneginje čardaša koju donosi zagrebačka Komedija. Hvala našim velikim prijateljima, županu splitsko-dalmatinskom Zlatku Ževrnji i gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću. I ove su godine pokazali koliko vole ovaj grad, ove ljude, ovo nebo i podneblje, i omogućili nam ponajljepše izvedbe s ovdašnjih operetnih pozornica. Hvala i našem visokom pokrovitelju – Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH i gosp. Milasu, koji nam pružaju veliku potporu. I svim ostalim velikim i divnim ljudima koji su omogućili da vam, naša i vaša Matica hrvatska, u godini u kojoj slavi svoju veliku 175. obljetnicu, pruži ono najbolje iz galerije umjetničkih nadahnuća.“

Predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović rekao je da su Dani Matice hrvatske – Mostarsko proljeće iznimna manifestacija Matičina ogranka iz Mostara, koja jača povjerenje u kulturu u najboljim Matičinim tradicijama, dok je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji je i otvorio ovogodišnje Proljeće, rekao je da je Matica hrvatska sinonim kulturnog svjetla u gradu na Neretvi.

Otvaranje Dana Matice hrvatske u Mostaru bila je i prigoda za dodjelu Velike povelje MH i Kristalne Matice Maestro Vjekoslav Šutej, priznanja koje dodjeljuje Predsjedništvo MH Mostar za dugogodišnju uspješnu suradnju, potporu i osobit doprinos realizaciji programa Mostarskog proljeća. Ovogodišnji laureati su: Zvonko Milas – državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja i urednik Redakcije za kulturu BHT-a Dževdet Tuzlić.

U umjetničkom programu nastupili su glumac mostarskoga HNK-a Robert Pehar, koji je govorio Šimićeve stihove, te mezzosopranistica Monika Jarak i bariton Karlo Milićević. Večer otvaranja upotpunjena je predstavom Pivo Mire Gavrana, u režiji Helene Buljan i izvedbi Teatra Gavran.

U iduća dva mjeseca u Mostaru gostuju HNK Zadar s predstavom Ostavljam te, Ksenija Prohaska s programom Gracias a La Vida, kazalište Komedija – Nije bila Peta, bila je Deveta, NP RS-a iz Banje Luke donosi Mrešćenje šarana, Kerempuh odličnu predstavu Zmaj, Zorin dom iz Karlovca Kaos iza kulisa, HNK u Mostaru premijerno priprema Hamleta u selu Mrduša Donja… Posebna su poslastica operetne predstave: Kneginja čardaša (u izvedbi Komedije) i Mala Floramye HNK-a u Splitu. Tu su iznimni književni programi: druženje s Julijanom Matanović, akademicima Veselkom Koromanom i Zijadom Durakovićem, pjesnikom Šimom Ešićem, zatim balet Palčica (NP Sarajevo), izložbe Matka Vekića i Emila Čolića Bobanovića, Likovna kolonija Krešimir Ledić, nastup mladog pijanista Ivana Galića, a za kraj, 24. svibnja, glazbena poslastica – najljepše starogradske pjesme uz Jacquesa Houdeka i tamburaški orkestar Krunoslava Dražića Tko je, srce, u te dirno

Vijenac 602

602 - 30. ožujka 2017. | Arhiva

Klikni za povratak