Vijenac 602

Glazba

Jazz ad libitum

Odlazak Ala Jarreaua

Mladen Mazur

U nizu svjetski poznatih jazz-vokalista ime Ala Jarreaua spominjalo se posljednjih desetljeća među najistaknutijima, nakon Joea Williamsa i drugih ne baš brojnih interpreta klasičnoga muškog vokalnog jazz-izričaja. Osebujnim se stilom interpretacije Jarreau prilično isticao, i to ne samo u jazzu, pa su ga svrstavali u skupne kategorije jazza, soula, R&B-a, pa čak i funka.

Al Jarreau, punim imenom Alwin Lopez Jarreau, rođen je 12. ožujka 1940. u Milwaukeeju, u saveznoj državi Wisconsin kao jedno od šestoro djece u obitelji religioznih glazbenika. Otac je bio župnik i pjevač u Adventističkoj crkvi, a majka crkvena pijanistica. Tako se Al Jarreau u počecima pjevanja u crkvi i glazbenih temelja tijekom edukacije u školi Lincoln High našao u svijetu vokalne glazbe, sudjelujući tijekom studija na Ripon Collegeu najprije u grupi Indigos. Razvivši se u solo vokalista, pjevao je u početku na klasičan i prepoznatljiv način. S vremenom Jarreau je u interpretacijama postajao sve originalniji, sve se više okretao modernijem načinu harmonijskog izričaja zahtjevnijeg originalnog repertoara, a time i širini stilskog izričaja. Tijekom ranijega razdoblja karijere ime se Al Jarreaua povezuje s brojnim poznatim imenima jazza, primjerice s Milesom Davisom, Joeom Sampleom, Georgeom Bensonom te s popularnijim saksofonistom Davidom Sanbornom.

Sredinom šezdesetih prošloga stoljeća snimio je svoj prvi LP, čime je počela i njegova uspješna diskografska karijera najprije suradnjom s etiketom Reprise. Počinju ga uspoređivati s dotadašnjim veličinama muškog jazz pjevanja Billyjem Eckstineom i Johnnyjem Mathisom. Slijedili su uspješni diskografski potezi (Glow te Look To The Rainbow), koji će ga svrstati među pedeset vodećih popularnih pjevača. Među deset najpopularnijih Jarreau ulazi 1980. albumom Breakin’ Away. U diskografske uspješnice s kraja prošlog stoljeća valja ubrojiti Heaven And Earth i Tender­ness.  CD Givin’ It Up iz 2006. koji je snimio s popularnim gitaristom Georgeom Bensonom donijet će mu nominaciju u čak tri kategorije za nagradu Grammy, a brojka snimljenih projekata popet će se do dvadeset izdanih albuma te je iz do tada profilirana jazz-izričaja prešao i u sferu popularne glazbe, što će mu kao jedinom američkom vokalistu u povijesti donijeti ukupno čak sedam Grammyja, u raznim kategorijama, od jazza do popa, bluesa i R&B-a. No  intenzivna neprekidna koncertna djelatnost, brojne turneje i snimanja, počeli su sustavno iscrpljivati vrlo zaposlena pjevača te će Al Jarreau smanjivati svoje obveze. Nisu pomogli ni otkazi dogovorenih nastupa i turneje tjedan dana prije odlaska na liječenje, kao ni najava potpunog povlačenja s pozornice dana samo dva dana prije smrti. Al Jarreau je u krugu obitelji u 72. godini od posvemašnje iscrpljenosti preminuo u bolnici u Los Angelesu u nedjelju 12. veljače.

Vijenac 602

602 - 30. ožujka 2017. | Arhiva

Klikni za povratak