Vijenac 602

Matica hrvatska

U sklopu Ciklusa Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj održan koncert Etno u klasničnOJ glazbi

Etno sa sve četiri strane svijeta

Zlatko Stahuljak


Koncert Etno u klasičnoj glazbi održan je 17. ožujka u Matici hrvatskoj u sklopu Dana otvorenih vrata mostarskog Studija glazbene umjetnosti Fakulteta Prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, i to u izvedbi brojnih izvođača, solista, Mješovitoga komornog pjevačkog ansambla Pro arte i Mješovitoga pjevačkog zbora Studija GU, pod vodstvom pedagoga, docenata Jadranke Garin Borović i Dragana Opančića i dirigentice Katje Krolo-Šarac.

Brojna djela svjetske glazbene baštine, utemeljena na narodnim običajima i melodici, kao i djela hrvatskih skladatelja i drugih povezanih domicilno ili strukom uz BiH, predstavili su studenti glasovirači Marko Stojanović (Rumunjski narodni ples br. 1 Bele Bartoka), duo Brigita Šilić i Marko Palameta (Mađarski ples br. 5 Johannesa Brahmsa) i Ana Marija Miličević (Tri balkanske igre Marka Tajčevića). Tu su i izvedbe Komornog pjevačkog ansambla Pro arte autora Josepha Twista i Tomasa Luisa de Victoria (Tužaljke proroka Jeremije), zatim Tihomila Vidošića (Tri pjesme iz Mostara: Mujo kuje, bariton solo Dario Adam Raguž, Aj, berturane, alt solo Sara Murolt i Uzeh džugum i mašrafu), i u slijedu još nastupe Mješovitoga pjevačkog zbora, sa skladbama norveškog skladatelja Ole Gjeila (Ubi caritas et amor) i našega, rođena u Trstu, Emila Cosseta (En la mar, tenor solo, Josip Gudelj) te na kraju zbor s tradicionalnom južno­afričkom Tshotsholoza (Ići naprijed), kao drugom tamošnjom himnom, nadom obespravljenih radnika u rudniku, uz tenor solo Josipa Gudelja, koji se pratio svirkom na južnoafričkoj originalnoj udaraljki cojon.

Na kraju programa, kao iznimku, slušali smo vatreni nastup, od pianissima do fortissima, profesorice glasovira Amele Plosko, koja je sjajno izvela Nijemo glamočko kolo skladatelja Vojina Komadine.

Svi izvođači solisti, glasovirači i pjevači iz Mostara pokazali su nastupom vrlo dobru osposobljenost i darovitost za budući profesionalni život. Vrlo dobru uvježbanost sastava pokazali su Komorni pjevački ansambl Pro arte i Mješoviti pjevački zbor, što je zasluga Katje Krolo-Šarac. Čitav pedagoški aktiv Studija glazbene umjetnosti može biti zadovoljan i ponosan na svoje drugo gostovanje u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

Vijenac 602

602 - 30. ožujka 2017. | Arhiva

Klikni za povratak