Vijenac 601

Druga stranica

54. Goranovo proljeće

Nagrađena Dorta Jagić

Goran Galić

„U nešto manje od dvadeset godina, s objavljenih pet pjesničkih knjiga, Dorta Jagić afirmirala se kao jedan od najsnažnijih i najzanimljivijih glasova suvremenoga hrvatskog pjesništva“, stoji u obrazloženju naše najveće pjesničke nagrade, koja je ove godine dodijeljena uglednoj pjesnikinji srednje generacije za ukupan prinos hrvatskoj poeziji.

Dorti Jagić Goranov vijenac bit će uručen u sklopu Goranova proljeća koje se od 18. do 20. ožujka održava u Zagrebu, Splitu i Lukovdolu. U sklopu manifestacije i ove se godine održava projekt Versopolis, a 54. izdanje imat će snažan nacionalni, ali i međunarodni karakter – ugostit će tridesetak domaćih pjesnika te petnaestak stranih gostiju.

Dorta Jagić rođena je 6. studenoga 1974. u Sinju. Piše poeziju, kratku prozu, dramske tekstove i kazališne kritike, a pjesme su joj prevođene na engleski, njemački, mađarski, makedonski, slovenski, poljski i rumunjski.

Stručni žiri u sastavu: Ana Brnardić, Miroslav Kirin, Branislav Oblučar, Marko Pogačar i Ivica Prtenjača naglašava da je poetika ove pjesnikinje nastala na tradiciji tekstualističkog pjesništva ili poezije jezičnog iskustva – njezini tekstovi pravi su vrtlozi značenja i slika, s bljeskovima začudne jednostavnosti i lakoće, a njezin jezik jamac je čudesnoga, medij nepredvidivih susreta svakodnevice i metafizike. „Riječ je o nezaobilaznom opusu u hrvatskoj poeziji, o pjesništvu u naponu snage, koje upravo zato želimo nagraditi i potaknuti ovogodišnjim Goranovim vijencem“, istaknuto je u obrazloženju.

Nagrada Goran za mlade pjesnike do 30 godina dodijeljena je Moniki Herceg (1990) za rukopis Početne koordinate, a pohvaljeni su rukopisi Tomislava Augustinčića i Marije ­Dejanović.

Vijenac 601

601 - 16. ožujka 2017. | Arhiva

Klikni za povratak