Vijenac 601

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Beč

U prostorijama Hrvatskoga centra u Beču 23. veljače održana je izborna skupština bečkoga OMH. Osim članova Ogranka skupštini su prisustvovali veleposlanica RH u Austriji Vesna Cvjetković i potpredsjednik MH Damir Barbarić. Predsjednica Ogranka Željka Caparin prezentirala je aktivnosti u posljednje dvije godine. Održano je dvadesetak različitih predavanja, priredbi, izložbi i koncerata. Tajnik je predstavio financijsko stanje. Skupština je ponovo izabrala i potvrdila dosadašnje vodstvo: Željka Caparin (predsjednica), Miroslav Cvar (potpredsjednik), Marija Kirchner (dopredsjednica), Zvonimir Vučur (tajnik), Marija Livajušić (rizničarka), Mira Gattin i Vlado Perković (kontrolori) te Ana Stojević (časni sud). Nakon službenog dijela skupštine Damir Barbarić darovao je Ogranku nekoliko knjiga, pohvalio njegovo vodstvo i cjelokupni rad te održao govor u povodu 175. obljetnice osnutka MH. Osvrnuo se na značenje MH u povijesti hrvatskog naroda i istaknuo Matičinu zadaću u sadašnjosti i budućnosti. (Zvonimir Vučur)

Čakovec

U organizaciji OMH u Čakovcu 7. ožujka održana je pjesničko-glazbena večer na kojoj su svoje knjige predstavila dva pjesnika filozofa – Sead Alić i Enes Kišević. O knjizi je, uz autore, govorio Sead Muhamedagić, prevodilac i pjesnik koji je na kraju uz jednu sevdalinku izveo i pjesmu Trsek moj zbudi se. Kiševićeva zbirka Jutarnji mrak naslovljena je prema istoimenoj pjesmi koju je posvetio istaknutom hrvatskom skladatelju Bruni Bjelinskom. Prva tiskana knjiga Seada Alića Gespräche mit dem Meister sadržava dijaloge i pjesme u prozi. Predstavljanju su glazbeni obol pjesmom i sviranjem dali Lea Šprajc, Sead Alić i predsjednik Ogranka Ivan Pranjić. (I. H.)

Čitluk

OMH u Čitluku izdao je novi, 28. broj, dječjeg lista Cvrčak. Broj donosi osvrte na brojna događanja u osnovnim školama na području općine Čitluk i u školama čapljinske općine. U novom broju čitatelji mogu čitati o posjetu književnika Mire Gavrana Osnovnoj školi Bijakovići, o božićnim priredbama u Osnovnoj školi Čerin i Bijakovići, o edukativnoj tribini o ovisnosti u Osnovnoj školi Lipanjske zore – Višići, o misijskoj akciji u adventu Snaga riječi koja mijenja svijet, o likovnoj koloniji u Domu za djecu s posebnim potrebama Betlehem u Čapljini, o predstavi Duhovi rijeke koja je oduševila čapljinsku publiku i o brojnim drugim događanjima. Cvrčak donosi i stalne rubrike: Učenici istražuju, Crtamo i pišemo, Zabavni kutak, Kutak za roditelje, English for children i brojne druge koje učenike iznova i iznova educiraju i potiču na razne oblike izražavanja. (Andrija Stojić)

Imotski

Imotski ogranak MH objavio je zbornik radova Zavičajna jezikoslovna baština: jezik – identitetska odrednica i predstavio ga na Međunarodni dan materinskog jezika 21. veljače u Splitu. Zbornik sadržava deset radova, a o njemu su govorili urednik don Mladen Parlov, recenzent Ivan Pavić i istaknuti čakavski pjesnik i jezikoslovac Joško Božanić. Upravo se pojmovima identiteta i materinskog jezika u uvodnome tekstu zbornika bavi Mladen Parlov. Vedrana Šuvar piše o aktualnoj temi kurikula konstatirajući kako su u odgojno-obrazovnom procesu nedovoljno zastupljene zavičajne teme. Don Ivan Bodrožić piše o zavičajnome jeziku u prošlosti i sadašnjosti s osvrtom na etnoroman Vr’dolska žeđa Dragice Zeljko Selak, a zbornik još donosi priloge don Alojzija Čondića, Ivice Šušića, Ilije Protuđera, Dragice Zeljko Selak, Mladena Vukovića i poeziju Ivana Talaje i Mate Buljubašića. (I. H.)

Križevci

OMH u Križevcima i Pučko otvoreno učilište Križevci organizirali su 10. ožujka predstavljanje zbornika radova Filozofijsko djelo Franje Markovića (1845–1914) i knjige Franje Markovića Etika, kritičko izdanje. Knjige su predstavili potpredsjednik MH Damir Barbarić i Stipe Kutleša s Instituta za filozofiju iz Zagreb te Bojan Marotti sa Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU. Predstavljanju su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mladen Tenodi. Potpredsjednik Barbarić pohvalio je Ogranak naglasivši da je jedan od najboljih ogranaka MH. Podsjetio je da MH ove godine slavi 175. obljetnicu djelovanja i predstavio njezin rad naglasivši da je upravo Franjo Marković bio jedan od najistaknutijih članova. Zbornik radova o Markovićevu filozofijskom djelu predstavio je Stipe Kutleša, a njegovu Etiku Bojan Marotti, kazavši da je riječ o dosad neobjavljenu Markovićevu rukopisu koji se čuvao u Odsjeku za povijest hrvatske književnosti HAZU. U glazbenom dijelu programa Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik pod ravnanjem Ozrena Bogdanovića izvelo je Puna srca pune čaše (stihovi Aleksandra Zdenčaja) i U boj, u boj Ivana Zajca (stihovi Franjo Marković). (I. H.)

Mostar

Dani Matice hrvatske – Mostarsko proljeće ove će se godine održati od 21. ožujka do 18. svibnja, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Mostaru, pod visokim pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i HT Eroneta. Predsjednica OMH Mostar Ljerka Ostojić najavila je dvije zanimljive operete, koje će biti izvedene u sklopu programa Dana MH. Riječ je o Kneginji čardaša Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija i  Maloj Floramye  Hrvatskog narodnog kazališta Split, čije su programe omogućili gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja. Počasni predsjednik mostarskog OMH-a, akademik Josip Muselimović, u govoru zahvale naglasio je da će ovogodišnje Mostarsko proljeće biti bogato sadržajima. Bit će upriličeno više različitih kazališnih, književnih, likovnih i dječjih programa. Podsjetio je kako ove godine Matica hrvatska slavi 175. obljetnicu svoga utemeljenja, a časopis njezina mostarskog ogranka Motrišta 100. broj.  (J.S.)

Opatija

Ogranak MH u Opatiji organizirao je 24. veljače predavanje Statuti i pravilnici grada Bakra i gradskih službi (1860–1920). U uvodnom dijelu predavač Josip Luzer dao je kratki povijesni kontekst šezdesetogodišnjeg razdoblja, u kojemu se govori o gradu koji unatoč nepovoljnim političkim i ekonomskim prilikama pokazuje vitalnost. Od deset gradskih statuta iz tog vremena prikazana su osnovna obilježja njih pet i to: Štatuta grada Bakra iz 1896, Štatuta za uređenje groblja i mrtvačnica, Statuta o pobiranju gradskog poreza na pse, Pravilnika za bludilišta i Kupališnog reda. Iz svih statuta i propisa može se pratiti upravno-pravna i uljudbena povijest grada Bakra, stupanj organiziranosti grada i njegovih stručnih službi, ali i steći uvid u poimanje poslovnoga morala gradskih dužnosnika. Mnoga uočena pravna rješenja i danas odišu suvremenošću. (Julijan Dobrinić)

Osijek

U Mjesecu hrvatskoga jezika OMH u Osijeku nizom predavanja, radionica i predstavljanja obilježava datume važne za povijest (i sadašnjost) hrvatskoga jezika, književnosti i kulture: Međunarodni dan materinskoga jezika, obljetnicu tiskanja prve hrvatske glagoljicom otisnute knjige, Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, obljetnicu Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. Posebice se istaknula radionica Oslikajmo svijet glagoljicom!, koju je u utorak 28. veljače održala Marija Lesandrić, učiteljica razredne nastave i doktorandica poslijediplomskoga doktorskog studija. Radionica se sastojala od triju dijelova: kraćega teorijskog uvoda, praktičnoga dijela i evaluacije. U uvodnome dijelu dan je pregled mogućnosti implementacije glagoljice u nastavni proces. U praktičnome su dijelu sudionicima ponuđene likovne tehnike kojima su izrađivali radove s motivima glagoljičkih slova. Cilj je radionice popularizacija glagoljice interdisciplinarnim pristupom, osvješćivanje važnosti očuvanja glagoljice kao simbola hrvatskoga kulturnog i nacionalnog identiteta i promicanje tema iz hrvatskoga glagoljaštva u odgojno-obrazovnom procesu. (I. H.)

Sisak

OMH u Sisku predstavio je 1. ožujka novu knjigu u svojoj nakladi, zbirku pjesama Sunce za malu M. perspektivne i već nagrađivane pjesnikinje Nataše Nježić Bublić. Nakon zbirki pjesama Srebrna ljuljačka (OMH Sisak, 2011) i Soba 99 (Naklada Đuretić, 2015), druge okrunjene nagradom za najbolju knjigu poezije autora mlađih od 35 godina na Kvirinovim poetskim susretima, autorici je ovo treća knjiga. Predstavile su je predsjednica Ogranka Đurđica Vuković i književnica Lada Žigo Španić. Obje su stručno primijetile kako se Nataša Nježić Bublić, nakon svojevrsna eksperimenta i odmaka od svoje debitantske poetike sa Sobom 99 u novoj zbirci pjesama ponovno vraća poetskim korijenima, sada na zreliji, dosljedniji način. Riječ je o lirsko-romantičnom zapisu u kojem je pisanje posrnuće, ulaženje u sebe, ulaženje u stvari bez kompromisa, kroz koji autorica ispisuje zanimljiv i uzbudljiv svijet vlastite nutrine u potrazi za suncem. (Siniša Matasović)

Šibenik

U povodu Međunarodnog dana žena u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić održana je 7. ožujka večer poezije Žena je svijet u organizaciji OMH u Šibeniku. Svoje su pjesme govorili članovi Matice Stipe Papak, Milena Mujezin, Duška Krnić, Branka Rupić, Vinko Vučenović i Ivana Vranjić te prijatelji pjesnici Antonio Lučić, Josip Vlahov, Marija Dukić i Marija Bogdanović. Poetsku večer prigodnim glazbenim brojevima obogatio je Berislav Šperanda na gitari. Program su vodile Marina Šimić i Ivana Vranjić. (Zdenka Bilušić)

Zabok

Nakon obilježavanja Međunarodnoga dana materinskog jezika 21. veljače i ususret tradicionalnom obilježavanju Danâ hrvatskoga jezika od 11. do 17. ožujka u zabočkoj je Gradskoj knjižnici 1. ožujka otvorena izložba o hrvatskom jeziku i pismu Jezik govorimo – pismo pišemo. Izložene su knjige iz privatne knjižnice kolekcionara i bibliofila Stjepana Rendulića, promicatelja kulturnoga stvaralaštva i predsjednika OMH u Velikoj Gorici, i radovi iz umjetničke radionice slikarice i keramičarke Verice Kovač, glagoljašice koja mladim generacijama na kreativan način prenosi znanja o jednom od najstarijih hrvatskih pisama. Posjetitelji su mogli pogledati pretisak prve hrvatske tiskane knjige, Misala po zakonu Rimskog dvora iz 1483, prvu hrvatsku glagoljsku početnicu iz 1527, prvu kajkavsku tiskanu knjigu Decretum Ivana Pergošića iz 1574, pretiske prvih hrvatskih pravopisa, gramatika, rječnika i knjiga o jeziku, nezaobilazno blago u razvoju hrvatskoga jezika, te plakate i keramička glagoljička slova. Uz pregledno izlaganje profesorice i lingvistice Mateje Filko o povijesti hrvatskoga jezika, govora i pisma, izložba, koja je otvorena do 24. ožujka, podsjetila je na važnost čuvanja hrvatskoga jezika, materinske riječi, identiteta jednog naroda, kao i na poštivanje različitosti, a istovremeno njegovanje vlastite povijesne, kulturne, jezične i književne baštine. (Tina Marušić)

Zadar

U sklopu svečanoga obilježavanja 175. obljetnice utemeljenja i djelovanja najstarije hrvatske institucije u Hrvata, Matice hrvatske, zadarski je OMH 2. ožujka organizirao predavanje potpredsjednika MH Stjepana Sučića naslovljeno Ogranci Matice hrvatske, kulturna središta naših gradova i krajeva. Naglasivši važnost brojnih ogranaka Matice hrvatske, koji diljem Hrvatske i u inozemstvu najavljuju uistinu izlazak sunca kulture oplemenjujući gradove i krajeve pokazao je prisutnima važnija nakladnička izdanja raznih ogranaka, starijega i novijega datuma, koja ostaju spomenicima u svojim sredinama. Istaknuo je da se u sintagmu iz naslova predavanja itekako uklapa i zadarski OMH zahvaljujući maru i zauzetosti njegova članstva, gdje su i mnogi autori pjesničkih i proznih ostvaraja, jezikoslovnih knjiga, urednici, recenzenti, pisci članaka. Svemu je tomu dokaz i rad Tribine četvrtkom, a posebice ugled časopisa Zadarska smotra. (Anica Serdarević)

Vijenac 601

601 - 16. ožujka 2017. | Arhiva

Klikni za povratak