Vijenac 600

Matica hrvatska

Sve za Maticu i Hrvatsku

Klementina Škrabe

 

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom 24. veljače organizirao je svečanu proslavu 175. rođendana Matice hrvatske i redovnu izvještajnu skupštinu Ogranka.

Na svečanosti u Glazbenoj školi Jastrebarsko okupio se velik broj jaskanskih članova Matice te brojni prijatelji, suradnici, simpatizeri i budući članovi. Počast jaskanskoj Matici i djelovanju Matice hrvatske uopće iskazali su i načelnici sve četiri općine s područja na kojem djeluje jaskanski ogranak – dva člana jaskanske Matice, načelnik Pisarovine Tomo Kovačić i Krašića Josip Petković Fajnik, ali i dva načelnika koji su pristupnice za članstvo ispunili odmah nakon svečanosti – načelnik Klinča Sela Miljenko Vučković i Žumberka Zdenko Šiljak. Među uzvanicima bili su i savjetnik predsjednice Republike Hrvatske u Vijeću za gospodarska pitanja Davorin Štetner, grkokatolički župnici Milan Stipić i Marjan Jeftimov, jedan od osnivača jaskanskog ogranka potkraj 1960-ih Branimir Pasecky te predstavnici brojnih kulturno-umjetničkih udruga jaskanskog kraja, s kojima Matica uspješno surađuje.

Proslavu je dolaskom uveličao i glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić, a u obraćanju prisutnima pohvalio je rad Ogranka u Jastrebarskom. Predsjedništvu Ogranka darovao je primjerak Gundulićeva Osmana, tek izašla iz tiska. 

Skupštinski dio vodio je tajnik Ogranka Stjepan Volarić. Zamjenik predsjednice Ogranka Želimir Hrković pročitao je izvještaj o radu jaskanskog ogranka koji je u protekle dvije godine organizirao i sudjelovao u više od pedeset događanja. O značenju Matice i kulture u sadašnjosti i budućnosti jaskanskog kraja i Lijepe naše govorio je član Predsjedništva jaskanskog ogranka, poznati književnik i dramatičar Nino Škrabe. Prigodnu zavičajnu pjesmu iz nove zbirke pjesama pročitala je književnica i matičarka Sonja Zubović. U programu proslave sudjelovali su i mladi glumci Kazališta Škrabe te profesorice Glazbene škole Jastrebarsko Iva Barač, Elizabeta Skobe i Iva Zbožinek Janušić. Svečanost je uveličao nastup Gradskog pjevačkog društva Javor, pod ravnanjem maestra Marija Kambića. Na kraju su svi prisutni zajedno s Javorom zapjevali Moju domovinu, skladbu Zrinka Tutića, također člana jaskanskog ogranka.

Bila je to zaista nezaboravna večer u kojoj je dostojanstveno i ponosno obilježen veliki jubilej Matice – svečanost kulture i ljubavi prema baštini, jeziku i Domovini.

Vijenac 600

600 - 2. ožujka 2017. | Arhiva

Klikni za povratak