Vijenac 600

Matica hrvatska

Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku pokrenuo časopis Osvit

Šibeniku za rođendan

Mehmed Hatipović

Različitim oblicima umjetničkog i kulturnog djelovanja Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku  dostojno je obilježio 950. godinu prvog spomena imena grada Šibenika te kao jedan od nositelja kulturnog života Krešimirova grada i u 2016. pokazao kako se vodi briga o svome kraju. No, iako Ogranak djeluje prije svega na promicanju  i očuvanju kulturnog identiteta šibenskog kraja, on  istovremeno radi i na očuvanju hrvatskog identiteta u cjelini.  Zato je, u promidžbi rodnog kraja, hvalevrijedna objava triju književnih  izdanja: knjige Teorija umješnosti promatrača ili Istočni grijeh znanstvenika profesora Nevena Ninića, Nezaboravljeni šibenski sutoni Zorana Josipa Jurića i Živija mi, Šibeniče Gojka Huljeva.

Osim nakladništva, Likovni odjel Ogranka imao je nekoliko zapaženih izložbi kao gost drugih ogranka, a  njegovi članovi gostovali su od tijekom kolovoza i  na međunarodnoj manifestaciji Topol kulturen bran u Velesu u Makedoniji. Godinu su pak  zaključili  zajedničkom izložbom u galeriji Gradske knjižnice Juraj Šižgorić  u Šibeniku. Isto tako, u sklopu već  spomenute kulturne manifestacije u Makedoniji članovi Ogranka, šibenska klapa Stine i uz suradnju članova Udruge Ključana i prijatelja Ključa Stjepan Tomašević  iz Zagreba i KUD Stari grad iz Ključa u Bosni i Hercegovini nastupili u poetsko-glazbenom programu festivala.  Nakon toga  za blagdan Male Gospe i 125. obljetnice župe Ključ delegacija Ogranka Matice hrvatske gostovala je 9. i 10. rujna u  Ključu u BiH, a tom  prigodom otvorena je izložba slika  i predstavljeni su radovi šibenskih pjesnika.

Ipak najveći događaj u 2016, unutar svečane obljetnice grada Šibenika, svakako je izlazak prvog broja časopisa Osvit, zamišljen kao godišnjak. Osvit se planira baviti šibenskim zavičajem na području kulturne baštine, arheologije, prirodoslovlja, povijesti općenito i književnosti, i to u obliku brojnih eseja, osvrta i prikaza. Isto tako, naglasak je stavljen na područje očuvanja narodnih običaja ljudi šibenskog kraja.

Tako je već u prvim tekstovima vidljiv smjer kojem će časopis Osvit ići, a to je upoznavanje i približavanje povijesti šibenskog kraja. Autori Željko Krnčević i Tomislav Pavičić  u  eseju Gdje su pokapani Šibenčani  istražuju groblje kod crkve Gospe izvan grada,  pokazujući na primjeru ukopa umrlih Šibenčana mijene koje je grad prolazio i pritom ističući kako groblje iz 12. stoljeća potvrđuje nazočnost Hrvata u Šibeniku. Poviješću staroga Šibenika bavi se i istraživanje Ane Petković Basletić o izgradnji Nove crkve, vrlo važne za duhovnu obnovu Hrvata.

U nastavku, pomorsku pobjedu nad Turcima kod Lepanta 1571. Branimir Zmijanović ističe kao bitku „koja se duboko urezala u svijest hrvatskog naroda“ i koja „predstavlja prvoklasan povijesno-kulturološki i vjerski događaj koji su suvremenici opisali kao Božje čudo“. U povodu  250.  obljetnice objavljivanja prve računice na hrvatskom jeziku u Dalmaciji predstavljen je opus franjevca Mate Zoričića i njegovo djelo Aritmetika u slavni jezik Ilirički kao „priručnik za nastavnike,  za trgovce, obrtnike, domaćine i najširi puk“, a sa ciljem „boljeg upravljanja životom i gospodarstvom“. 

Časopis Osvit  gradu za rođendan donio je i Crticu iz njegove prošlosti, pričom o tragičnoj sudbini spomenika Nikoli Tommaseu, velikom šibenskom književniku i jezikoslovcu. OMH u Šibeniku u svome godišnjaku  prisjetio se i Hrvatskog nazivlja zemljišta i  krajobraza obalnog dijela šibenskog područja  autora Milivoja Blaževića i Borisa Dorbića, a iz fundusa Gradske knjižnice Juraj Šižgorić  predstavljene su mape, karte i litografija Šibenik očima stranaca autorice Karmen Krnčević. 

Teme časopisa sadržavaju uvijek brigu za baštinu, pa se tako razmatra i grad Šibenik kao urbana cjelina.  Člancima se donose vrijednosti narodnih običaja i prirodnih ljepota kao i  težnja  za zaštitom primoštenske čipke  i  povijest zaštite  prirodnih vrijednosti Šibensko-kninske županije. Uz sjećanja na radove poznatih Šibenčana i njihovo djelovanje na području kulture, ali s pogledom na budućnost i uz želju za osnivanjem Muzeja kuge, događaj koji je utkan u  povijest Šibenika, završava prvi broj časopisa kojim su šibenski matičari pokazali da hoće i mogu.

 

Vijenac 600

600 - 2. ožujka 2017. | Arhiva

Klikni za povratak