Vijenac 600

Matica hrvatska

Uspješno održana važna manifestacija virovitičkih matičara

Mikeški divani u čast Svobodi

Dražen Bunjevac

Nakon godine dana izbivanja literarno-edukativni program nazvan Mikeški divani, koji se najviše bavi očuvanjem pisane i usmene kulturne baštine rodnoga grada, članovi OMH iz Virovitice 9. veljače ponovo su predstavili virovitičkoj publici u tradicionalno ugodnu prostoru Gradskog društva Crvenog križa podno staroga vatrogasnog tornja u središtu grada.

Odlično posjećen događaj otvorila je kustosica povijesne zbirke Gradskog muzeja i predsjednica virovitičkog ogranka Dubravka Sabolić povijesnim crticama iz mjeseca veljače te o važnim događajima iz prošlosti, u kojima se osvrnula na nekadašnju Virovitičku županiju iz sredine 18. stoljeća, u doba Marije Terezije, sa sjedištem u Osijeku. Došavši tako do slavonske prijestolnice navela je imena poznatih Esekera koji su djelovali u Virovitici; veliki projektanti i graditelji Viktor Axmann i Ivan Domes, za koje smo saznali da su izgradili virovitičku gimnaziju; Franjo Krežma, glasoviti violinist, koji je imao jedan od prvih nastupa svirajući za „pogorelce Virovitičane“ kao osmogodišnjak, doduše u Zagrebu, jer se tada prikupljao novac za pripomoć zbog velikog požara koji je opustošio pola grada; Milan Nikolić, začetnik i najplodniji pisac detektivskih romana; Zlatko Petrović, glumac, novinar Glasa Slavonije i nekadašnji ravnatelj virovitičkog kazališta. Poznati su pak „Mikeši“ koji su ostavili traga u gradu na Dravi Slavko Špehar, nogometaš, Roko Idžojtić, profesor likovnog i autor stripova, Stanislav Žunec, trener košarkašica Murse, Velimir Čokljat, glumac HNK-a u Osijeku i osebujan novinar, pisac i jezikoslovac boemskog tipa, pokojni Damir Svoboda, dugogodišnji član Matice hrvatske kojemu su u spomen bili posvećeni ovogodišnji Divani. Pročitavši dio iz njegove knjige pod naslovom Trik razglednice profesorica hrvatskog jezika i fonetičarka Izabel Babić upoznala je okupljene da je Svoboda za života i plodonosnog rada doslovce bio „tijelom u Osijeku uz Dravu, a dušom uz Ođenicu i Virov’ticu“.

Taj, rođenjem Zagrepčanin (1953), ali cijelim djetinjstvom i ostatkom života najviše Osječki Virovitičanin iz virov’tičkog Dalja, nakon studija filozofije i književnosti u uzbibane novinarske vode ušao je daleke 1970. kao zaposlenik Informativnog centra radeći u Virovitičkom listu i na radiju, a kao vanjski suradnik pisao je za zagrebački Studentski i Večernji list te za Sportske novosti. Početkom osamdesetih došavši u Osijek, kraće je razdoblje radio honorarno na Radiju Osijek da bi od 1. siječnja 1982. došao u Glas Slavonije i tamo djelovao do kraja života kao glavni urednik u Agroglasu. Prošavši sve faze novinarskog i uredničkog posla, zapamćen je kao vrsni reporter, feljtonist i kolumnist te je za sobom ostavio bogatu ostavštinu od više tisuća tekstova. Pored već navedene knjige objavio je knjigu u nakladi MH u Osijeku i biblioteci Hrvatski pleter Mrlja na obrazu grada.

U ulozi posebnoga gosta Divana bio je virovitičkoj (i osječkoj) publici dobro znan novinar i reporter, također bivši djelatnik Glasa Slavonije, vlasnik i glavni urednik portala Virovitica.net te pokretač festivala novinara i reportera u Hrvatskoj Fra Ma Fu Goran Gazdek, koji je na vrlo sažet, zanimljiv i dopadljivo humoran način prenio impresije o svojemu prvom novinarskom mentoru s naočalama i bradicom. Gazdek je rekao da je Svoboda bio vrlo savjestan i radišan mentor, od kojega je naučio zanat i formirao se kao novinar i reporter radeći s njim u više redakcija.

Na kraju ovogodišnje programa, kao i svaki put, ljubitelji domaće „mikeške riči“ došli su na svoje. Natalija Vidak recitirala je svoju poeziju posvećenu rodnom gradu završivši jedinstveni događaj u virovitičkoj kulturnoj ponudi dvjema ljubavnim pismama u povodu skorog Valentinova.

 

Vijenac 600

600 - 2. ožujka 2017. | Arhiva

Klikni za povratak