Vijenac 600

Druga stranica

Godina kulture Hrvatska–Austrija otvorena i u austrijskoj metropoli

Hrvatski umjetnici u Beču

Domagoj Marić

Nakon zagrebačkog otvaranja Godine kulture Hrvatska–Austrija 2017. u Klovićevim dvorima, godina kulturne suradnje službeno je započela i u Beču, ali u potpuno drukčijoj atmosferi. Austrijsko otvaranje bilateralnog projekta održano je 14. veljače u kultnom jazz-klubu Porgy & Bess u prvom bečkom okrugu, uz tonove koji nemaju mnogo zajedničkog s vremenom oko 1900. godine, sadržanu u naslovu izložbe u Klovićevim dvorima. Snažna je to poruka da kulturne bilateralne veze nisu stale s Klimtom i Bukovcem, nego su i danas intenzivne, a kako su reprezentativni glazbenici koji su nastupili u bečkom jazz-klubu tek na početku svojih karijera, kulturne će poveznice nedvojbeno i u budućnosti ostati snažne.

Kako Godina kulture ima jaku integracijsku komponentu, posebno imajući u vidu brojnu i uspješnu hrvatsku zajednicu u Austriji, program je bio obilježen tzv. veleposlanicima integracije, pojedincima stranoga podrijetla koji svojim primjerom doseljeničkoj, ali i austrijskoj zajednici pokazuju kako lučonoše u društvu mogu biti i stranih korijena. Među nekoliko hrvatskih veleposlanika integracije u Austriji na sceni su se našle dvije veleposlanice – uspješna plivačica Mirna Jukić, koja je moderirala večer, i pjevačica Christiana Uikiza, izvorno pripadnica hrvatske manjine u Rumunjskoj, koja je ove godine nastupila i na čuvenom bečkom Opernballu, što dovoljno govori o njezinu ugledu u austrijskom društvu. Pjevačica je osvojila hrvatsku i austrijsku publiku sjajnom izvedbom obrade podravske pjesme Čula jesam, koja govori o iznevjerenoj ljubavi, temi zajedničkoj svim kulturama. Večer je obilježio i gradišćansko-hrvatski rock-sastav Coffeeshock Company, koji nastupa na gradišćanskom hrvatskom i njemačkom jeziku, također s jasnom simbolikom da stoljećima sačuvan folklor jest važan, ali nije jedini dio stvaralaštva gradišćanskih Hrvata.

Otvaranje je imalo i snažnu političku dimenziju, koju su na otvaranju kao i na bilateralnom sastanku prije njega potvrdila dvojica ministara vanjskih poslova – Davor Ivo Stier i Sebastian Kurz. Dvije su zemlje dobri prijatelji i partneri u EU, čulo se s obiju strana, a ministar Stier ispričao je anegdotu koju je doznao za nedavna posjeta Islandu, koji je, kako je naglasio hrvatski ministar, priznao Hrvatsku pod snažnim utjecajem upravo austrijskog ministra Mocka, čija je supruga svojom prisutnošću uveličala bečko otvaranje Godine kulture. Prateću brošuru o Godini kulture na hrvatskom i njemačkom jeziku, koja se u elektronskoj verziji može naći na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, predstavila je voditeljica Sektora za kulturu u austrijskom Saveznom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove Teresa Indjein.

Ubrzo nakon službenog otvaranja program Godine kulture nastavljen je punom parom. U prvom književnom salonu u Hrvatskom veleposlanstvu u Beču 16. veljače gostovala je osječka književnica i prevoditeljica Ivana Šojat, predstavljajući u prvom redu svoj roman Unterstadt, koji je preveden i na njemački jezik. Hrvatski pijanist s austrijskom adresom, student Sveučilišta za glazbu i scensku umjetnost Christian Jeličić, održao je 21. veljače, također u Veleposlanstvu RH u Beču, cjelovečernji recital na kojem su se našla djela Bacha, Beethovena, Liszta i Dore Pejačević. Odaziv hrvatske i austrijske publike na dosadašnjim kao i interes za sljedeće manifestacije pravi je pokazatelj uspješnosti cjelogodišnjega bilateralnog projekta, kakav će, nadamo se, Hrvatska s ostalim partnerskim zemljama i u budućnosti ostvarivati.

Vijenac 600

600 - 2. ožujka 2017. | Arhiva

Klikni za povratak