Vijenac 599

Tema

Svečana proslava

Goran Galić

Matica hrvatska – 175 godina sa svojim narodom. Pod tim motom najdugovječnija hrvatska kulturna ustanova cijelu 2017. obilježava svoj visoki jubilej, a središnji dio proslave održan je uz dan Matičina osnutka 11. veljače u Dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu, uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i izravan prijenos na HRT-u. Bogat kulturno-umjetnički program okupio je brojne Matičine članove i dužnosnike te uvažene goste: predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, izaslanika predsjednice Matu Granića, ministre kulture, obrazovanja i vanjskih poslova, predsjednike HAZU i DHK akademika Zvonka Kusića i Božidara Petrača, rektora Borasa i kardinala Bozanića, zadarskog nadbiskupa i predsjednika HBK Želimira Puljića, muftiju Aziz ef. Hasanovića i brojne druge.

„Izdavačkom djelatnošću, Matica hrvatska je postala promicatelj hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta. Njegovanjem kulturne baštine hrvatskoga naroda, i djelovanjem kojim se razvijala i jačala njegova nacionalna svijest, odrazila se i na političku svijest, zbog čega je Matica hrvatska dijelila sudbinu hrvatskoga naroda u dobrim, ali i u teškim razdobljima“, rekao je premijer Plenković i dodao da je utjecaj Matice na hrvatski narod nemjerljiv, jer je podupirala svijest i nadu o društvenoj, kulturnoj i političkoj slobodi u samostalnoj Hrvatskoj, a putem ogranaka dopirala je i do hrvatskih ljudi u zemlji i inozemstvu, održavajući ljubav i privrženost prema domovini. „Matica hrvatska ima zadaću okupiti napredne, intelektualne i kritičke misli koje su jedino jamstvo napretka svakog, pa tako i našega, hrvatskoga društva“, poručio je premijer Plenković.

Središnji govor održao je predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović, a ulomke iz govora njegovih prethodnika interpretirali su dramski umjetnici Robert Kurbaša i Ana Vilenica, dok je programom vodila Mirna Medaković. U glazbenom dijelu nastupili su Zagrebački solisti i klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj.

Skup je pozdravio i predsjednik Matice slovačke Marian Tkač, koji je matičarima čestitao, podsjetivši na čvrste hrvatsko-slovačke kulturne i političke veze, dok je Božidar Petrač istaknuo kako je zalaganjem i potporom Matice osnovano Društvo hrvatskih književnika. Akademik Kusić rekao je da je Matica hrvatska ispunila svoju povijesnu ulogu i ocijenio da je danas, „u vremenu globalizacije, relativizacije autoriteta i destrukcije institucija“, potrebnija nego ikad.

Vijenac 599

599 - 16. veljače 2017. | Arhiva

Klikni za povratak