Vijenac 599

Druga stranica

HAZU PREDSTAVILA NAKLADNIČKU DJELATNOST U 2016.

Poruke stabilnosti i konsenzusa

Redakcija

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti predstavila je 9. veljače na konferenciji za novinare svoju nakladničku djelatnost u 2016. Akademija je lani objavila 102 sveska raznih publikacija, i to: 21 knjigu, 19 zbornika radova, 34 sveska časopisa, 13 kataloga izložbi, 2 knjige sažetaka, 9 spomenica preminulim akademicima, 2 partiture, 1 rječnik i 1 crtački dnevnik. Od navedenih izdanja, 79 svezaka Akademija je objavila kao izvršni izdavač, a 23 sveska kao suizdavač. Potporom Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti objavljeno je 129 publikacija, među njima je 13 Akademijinih izdanja. Članovi HAZU su izvan Akademije objavili još 55 knjiga, tako da su zahvaljujući Akademiji i njenim članovima u 2016. objavljene ukupno 273 publikacije.

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić osvrnuo se na rad Akademije u 2016. kada je u HAZU održano ukupno 429 događanja, od toga 107 znanstvenih skupova, kongresa, simpozija i okruglih stolova posvećenih aktualnim društvenim temama na kojima su doneseni zaključci utemeljeni na znanstvenim, stručnim i etičkim načelima. „Hrvatska akademija je kao nikad dosad jasno artikulirala svoje stavove vodeći se načelom da manje reagira, a više potiče različite teme. Glas HAZU se prepoznaje i čuje. Akademija je osluškivala društvene probleme te su do izražaja došle njezine multidisciplinarne i sinergijske osobine, ali ne sa senzacionalističkog stajališta. Time se Akademija potvrdila kao stabilna institucija bez parcijalnih interesa koja šalje poruke stabilnosti i konsenzusa. Nigdje u Hrvatskoj ne postoji takav konsenzus kao u HAZU. Mnogi stavovi koje je Akademija donijela prije dvije ili tri godine sada se čuju u javnosti, što znači da Akademija djeluje kapilarno vodeći računa o razini svog rada“, kazao je akademik Kusić.

Podsjetio je da je Akademija lani izabrala 11 novih članova, ali i izgubila nekoliko uglednih akademika koji su pripadali među najistaknutije osobe hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti: književnike akademika Slobodana Novaka, akademika Nikicu Petraka i akademika Antu Stamaća, glazbenika akademika Anđelka Klobučara, slikaricu akademkinju Nives Kavurić-Kutrović, pravnika akademika Davora Krapca, matematičara akademika Sibu Mardešića i veterinara akademika Slavka Cvetnića. Troje članova HAZU-a izabrano je na visoke pozicije u europskim znanstvenim institucijama, glavni tajnik HAZU-a akademik Pavao Rudan izabran je za predsjednika Euromediteranske akademske mreže (EMAN), a akademik Ivo Šlaus i akademkinja Milena Žic Fuchs na čelna mjesta u institucijama Europske Unije vezanima uz znanost i istraživanje.

Vijenac 599

599 - 16. veljače 2017. | Arhiva

Klikni za povratak