Vijenac 599

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Bruxelles

Predstavnički ured Dubrovačko-neretvanske županije i Ogranak Matice hrvatske u Bruxellesu, u suradnji s predstavništvom HGK, predstavništvom HTZ-a i Veleposlanstvom RH u Kraljevini Belgiji 5. i 6. veljače organizirali su tradicionalnu Festu sv. Vlaha u Bruxellesu. Stotinjak Dubrovčana i njihovih gostiju bilo je na otvaranju Feste Sv. Vlaha, a kao i u Dubrovniku, organizatori proslave uputili su proglas koji su potpisali ovogodišnji festanjuli u Bruxellesu Zvonimir Batarilo i Davor Vnučec.

Proglas je uz festanjule pročitao doajen katedrale o. Claude Castiaud te je potom pustio bijele golubice. Tijekom ceremonije hrvatsku himnu i himnu sv. Vlaha izveli su članovi crkvenog zbora Angelicus. Barjak sv. Vlaha i hrvatsku trobojnicu na otvaranju su nosili Božo Butigan i Tonći Duplica. Prije obreda grličanja predstavnik ureda DNŽ Hrvoje Butigan pročitao je pismo dubrovačkoga biskupa msgr. Mate Uzinića upućeno Dubrovčanima izvan biskupije sv. Vlaha. Na ceremoniji su sudjelovali veleposlanik RH u Kraljevini Belgiji Mario Nobilo, saborska zastupnica Marijana Balić te brojni diplomati i dužnosnici EU-a. Uslijedila je večera „Od Kandelore“ u restoranu Vinograd obitelji Soldan. Program Feste završio je sljedeći dan predavanjem Nancy von Breska Ficović Sv. Vlaho i zlatno doba dubrovačkog slikarstva u Veleposlanstvu RH u Bruxellesu. (G. G.)

Đakovo

U organizaciji đakovačkog OMH u petak 10. veljače ove godine u Đakovu je održana prva đakovačka tribina pod naslovom Što je/će nama kultura?. Nositelj je projekta književni kritičar Robert Francem. „Ciklusom tribina želi se obogatiti kulturna scena javnog dijaloga, javnog iznošenja mišljenja o kulturi, znanosti, društvu u Hrvatskoj, pa i u našoj regiji“, pojasnio je moderator Francem. Objasnio je i svoje viđenje značenja pojma kultura. „Prvenstveno to je sveukupnost društvenog, duhovnog i materijalnog dobra nekog prostora i tim se izravno suočavamo kroz različite manifestacije, kroz politiku. Problem je u tome što postoji drugi pojam kulture koji je uži, a on obuhvaća umjetničko stvaralaštvo“, dodajući da je Đakovčanima kultura vrlo potrebna jer je ona duhovno bogatstvo. Ona budi čovjeka iz svakodnevnoga drijemeža i iz tog razloga kultura je potrebna kao izazov. Uz moderatora i inicijatora Đakovačke tribine o pojmovnom određenju kulture u širem smislu, aktualnom trenutku osječke, a dijelom i đakovačke kulture, politici izdvajanja za kulturu kao i odnosu medija prema kulturi govorili su književni kritičar Igor Gajin, književna kritičarka Ivana Đerđ Dunđerović i likovni kritičar Igor Loinjak. (Adam Rajzl)

Đurđevac

Na poziv i u organizaciji Povijesnog društva Koprivnica održano je predstavljanje izdanja OMH u Đurđevcu. Predstavljanju su prisustvovali članovi Povijesnog društva Koprivnica, a održano je u Gradskoj vijećnici u Koprivnici u petak 10. veljače 2017. godine. Tako je na simboličan način obilježena 175. obljetnica osnutka Matice hrvatske. Predstavljana je nedavno objavljena publikacija pod naslovom 220. obljetnica bitke kod Verone: prilog povijesti hrvatskih krajišnika i Đuroka u Napoleonskim ratovima o kojoj su govorili autori Vladimir Miholek i Nikola Cik. Kalendar-plakat poezije za 2017. godinu koji je posvećen hrvatskoj književnici i političarki Mari Matočec povodom 50. obljetnice smrti predstavila je urednica Mihaela Cik. Uz spomenute članove Ogranka MH iz Đurđevca nastupile su članice Anica Jakelić i Iva Parag koje su čitale pjesme Mare Matočec.

Grude

Izložbom Vedrana Vrčića Vrijeme vinila 2 OMH u Grudama 27. siječnja sudjelovao je u Noći muzeja, koja je ove godine održana pod motom Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo. Autor je brojnim posjetiteljima predstavio ovitke gramofonskih ploča po koje je još sedamdesetih odlazio do Zagreba i drugih metropola, a izložio je i više stotina longplejki. Posjetitelji su mogli vidjeti i uređenu staru crkvu sv. Stipana Prvomučenika te ranokršćansku grobnicu i krstionicu u baptisteriju goričke starokršćanske bazilike.

Tjedan prije, 20. siječnja, predstavljene su dvije knjige poezije Marine Alerić Bebić iz Drinovaca: zbirka domoljubnih i duhovnih pjesama Bijeli pelin, svojevrsni poetski spomenik svim hrvatskim braniteljima, te knjiga Ptica na prozoru. Knjige su predstavili Mate Kovačević, don Ilija Drmić i Srećko Župić. (G. G.)

Koprivnica

U Galovićevu domu u Peterancu u suorganizaciji Knjižnice Mladen Kerstner iz Ludbrega i Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici u sklopu književne manifestacije 2. dana Bože Hlasteca od 19. do 22. siječnja održana je Galovićeva zima s Božom Hlastecom. Kako je još 1970. u prvoj od Hlastecovih pet kajkavskih zbirki zapisao Danilo Pejović, „Hlastec je u cijelosti organski ludbreški i kajkavski pjesnik malih ljudi i zavičaja, za što ga je predodredilo djetinjstvo i mladost u rodnom gradu“. Njegove pjesme uglazbljivali su Z. Prelec, J. Kaplan, N. Klašterka te na najnovijem CD-u Miroslav Betlehem & Bemian duet. U govorenju poezije B. Hlasteca i F. Galovića sudjelovali su pjesnici iz Ludbrega, Varaždina te djeca iz osnovnih škola Fran Koncelak iz Drnja i Peteranca. (Dražen Ernečić)

Nova Gradiška

Predstavljanje nove knjige pjesama u prozi Gorana Gatalice održano je u Gradskoj vijećnici 1. veljače, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradišci. Uz autora, zanimljivu knjigu na kajkavskom predstavio je književni kritičar Tin Lemac, a pjesme iz zbirke interpretirao je član Ogranka Zrinko Kapetanić. U glazbenom dijelu sudjelovali su učenici Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška, a posebnu je pozornost privuklo muziciranje učenice Martine Štefanac na laserskoj harfi. (Josip Ostić)

Opatija

Predavanje o riječkim i trsatskim zavjetnim medaljicama održano je 10. veljače auditoriju Vile Antonio u Opatiji. Medaljice s obilježjima marijanskih svetišta u Hrvatskoj, kao i one iz Marije Bistrice, Sinja i drugih, poznate su i vjernici ih rado odnose sa sobom nakon hodočašća u neka od tih svetišta. Posebno su brojne one izrađene za trsatsko svetište što nose lik Majke Božje Trsatske s Isusom. Osim onih koje nose obilježja trsatskog svetišta u kvarnerskom je području poznato dosta medaljica koje nose riječka obilježja – riječko čudotvorno raspelo, uz one koje nose oba obilježja. Ta dva razlikovna obilježja nalaze se na četrdesetak tipova medaljica koje je autor predavanja Julijan Dobrinić uz popratni komentar i detaljan opis, prikazao projekcijama njihova lica i naličja. (Julijan Dobrinić)

Osijek

Monografija povjesničara umjetnosti Milana Bešlića o suvremenom hrvatskom slikaru Eugenu Kokotu, objavljena u izdanju AGM-a, predstavljena je 8. veljače u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti. Autora knjige predstavio je urednik izdavačkog programa MLU-a, muzejski savjetnik Vlastimir Kusik, koji je ljubiteljima likovne umjetnosti govorio o djelovanju Milana Bešlića te njegovu načinu prezentacije cijenjenoga hrvatskog gotovo osamdesetogodišnjeg slikara Eugena Kokota. Crte krajolika, najčešću temu Kokotovih ulja na platnu, Kusik je usporedio s gromačama, nadahnućem velikoga hrvatskog slikara Otona Glihe. Autor monografije Bešlić napomenuo je da je knjiga već promovirana u Zagrebu, a očekuje je promocija i u Labinu. (G. G.)

Samobor

U bogatom radu Matice hrvatske, koja ove godine slavi 175 godina djelovanja, vrijedan su prinos od samih početaka dali i Samoborci (u Samoboru je primjerice nastala budnica Još Hrvatska ni propala). Od obnove rada 1990-ih 20. stoljeća Ogranak Matice hrvatske u Samoboru važan je stup kulturnog života u Samoboru, naveo je potpredsjednik samoborskog Ogranka Zoran Perović 2. veljače u samoborskoj Gradskoj knjižnici, gdje je, u okviru obilježavanja Dana Ogranka MH Samobor, predstavljen mali povijesni leksikon u izdanju Ogranka Po jutru se grad poznaje autorica Ivanke Brekalo, Gabriele Žokalj i Sandre Sinković. U knjizi je sadržana povijest Samobora, koja na jednostavan i zanimljiv način pomaže učenicima da lakše razumiju i upamte povijesne činjenice od samih početka života na području Samobora. Obilježavanje Dana Ogranka MH Samobor nastavljeno je 3. veljače u Središnjici Matice hrvatske u Zagrebu, gdje je rad samoborskih matičara pohvalio i Matičin potpredsjednik Damir Barbarić. Članovi Ogranka pod vodstvom predsjednika Gordana Črpića predstavili su najnovije izdanje Po jutru se grad poznaje te rad voditeljice povijesnog odjela Ogranka Sandre Sinković i suradnica. Izložbom likovnih radova nastalih prošle godine na 18. žumberačkoj koloniji predstavili su se članovi likovnog odjela, a koncertom klasične glazbe pod ravnanjem voditelja Glazbenog odjela Ivana Mužanića mladi glazbenici Marta Stanec, Rebeka Heaton i Leon Cvetkovski, uz pratnju profesorice Lucije Stanec i profesora Domagoja Gušćića. (Lada Lokmer)

Sinj

Sinjski ogranak Matice hrvatske zagrebačkoj publici predstavio je knjigu Fra Petar Knežević – Gospin pjesnik i glazbenik, autora Hane Breko Kustura, Hrvojke Mihanović Salopek i fra Mirka Marića. U prepunoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu 8. veljače knjigu su uz autore predstavili predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović, akademik Josip Bratulić i Matičin potpredsjednik Stipe Botica, koji su tom interdisciplinarnom monografskom djelu bili i recenzenti. Program večeri vodio je Ivan Bota, predsjednik Kluba Sinjana Zagreb, a u glazbenom dijelu nastupila je Lidija Horvat Dunjko, otpjevavši dvije skladbe fra Petra Kneževića. Vrijedno izdanje objavio je Ogranak Matice hrvatske u Sinju u suradnji s Franjevačkom provincijom Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, a veliki doprinos kao suizdavači dali su Franjevački samostan u Sinju, Grad Sinj i Viteško alkarsko društvo. Trinaestog veljače Sinjani su na istom mjestu predstavili mjuzikl Mirakul nadahnut slavnom pobjedom Sinjana nad Osmanlijama uz čudotvorni Gospin zagovor. Idejni začetnik mjuzikla i autor glazbe je Dražen Žanko, dok tekst potpisuje Ivan Ivica Krajač. Mirakul je premijerno izveden u Lisinskom 4. prosinca. (Mihovil Antić)

Vijenac 599

599 - 16. veljače 2017. | Arhiva

Klikni za povratak