Vijenac 599

Druga stranica

Godina kulture Hrvatska – Austrija 2017.

Jačanje kulturnih i političkih veza

Domagoj Marić

Otvaranjem izložbe Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900. 9. veljače u Klovićevim dvorima u Hrvatskoj je službeno započela Godina kulture Hrvatska – Austrija 2017. Riječ je o bilateralnom projektu čiji su nositelji u prvom redu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Savezno ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije, dok su ključne provedbene institucije Veleposlanstvo RH u Austriji i Austrijski kulturni forum u Zagrebu. Veliku ulogu s hrvatske strane odigralo je i Ministarstvo kulture, bez čije pomoći bilateralni cjelogodišnji projekt ni približno ne bi bio tako bogat, posebno po pitanju prvorazrednih manifestacija.

Pod motom „Zajedno u kulturi“, Godina kulture prilika je za jačanje ne samo kulturnih nego i političkih i gospodarskih veza između dviju zemalja, koje se međusobno redovito ubrajaju u susjede, unatoč činjenici da Hrvatsku od Austrije dijeli neznatnih 25 km. Iako su bogate veze iz doba Monarhije prva asocijacija na bilateralne kulturne poveznice, Godina kulture projekt je u kojem će zajednička povijest do 1918. biti samo jedna tematska komponenta. U mnogo većoj će se mjeri zajednički projekt temeljiti na ženskom stvaralaštvu kao jednoj od niti Godine kulture, pa će se tako u čuvenoj bečkoj Palais Porcia potkraj ožujka postaviti izložba slikarice Naste Rojc, dok će kazališni highlight u Austriji biti gostovanje zagrebačkog HNK-a u bečkom Volkstheateru s predstavom Tri zime naše uspješne dramaturginje Tene Štivičić. U prostorijama Hrvatskoga veleposlanstva u Beču održat će se niz književnih salona, koji će u prvom redu ugostiti hrvatske spisateljice koje su pisale na njemačkom ili čija su djela prevođena na njemački jezik. S druge strane, Godina kulture prostor je za snažniju afirmaciju mladih hrvatskih glazbenika koji djeluju u Austriji – uz već tradicionalni Festival hrvatske glazbe, koji se održava potkraj godine u najvažnijim bečkim glazbenim dvoranama, u nekoliko recitala ili u sklopu drugih manifestacija bečkoj će se publici predstaviti i hrvatski studenti glazbe u Austriji. Ukupno će se u objema zemljama održati više od stotinu manifestacija, koje neće biti usmjerene samo na glavne gradove – Godina kulture obilježit će se od Salzburga do Dubrovnika, a obuhvatit će stvaralaštvo vrhunskih profesionalaca, ali i amaterskih umjetnika.

Riječi pohvale velikom projektu čule su se i u Klovićevim dvorima u četvrtak, 9. veljače. Godina kulture pridonijet će, kako je naglasila ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, boljem poznavanju dviju kultura i dvaju naroda, a sama izložba kao vrhunac projekta u Hrvatskoj znanstveni je temelj za ponovnu interpretaciju zajedničke kulturne baštine. Svečano otvaranje Godine kulture u Austriji uslijedilo je 14. veljače.

Vijenac 599

599 - 16. veljače 2017. | Arhiva

Klikni za povratak