Vijenac 598

Glazba

Triade ansambla Antiphonus, Muzej za umjetnost i obrt, 17. siječnja

Spretna plovidba romantičkim morima

Marija Saraga

Poželite li odmoriti dušu od briga i ispuniti je plemenitim materijalom, posjetite koncert ansambla Antiphonus. Koji god od programa izvodili, predstavit će ga s toliko brige i iskrene ljubavi prema glazbi da će svakoga slušatelja zasigurno dotaknuti neposrednim, a istodobno profinjenim izrazom. Na posljednjem koncertu u Muzeju za umjetnost i obrt 17. siječnja, ponešto su se odmaknuli od repertoara koji najčešće izvode, pa su tako u okviru ciklusa Triade prvi put zaplovili burnim morima romantike i predstavili večer romantičkog zanosa, u kojoj je riječ vodio Johannes Brahms, a pridružio mu se i Robert Schumann, baš onaj koji je Brahmsa predstavio kao predvodnika novoga, romantičkog doba. A plovidba je bila i više nego uspješna te otkrila brojne nove vidike.

Ansambl Antiphonus, predvođen svojim članom, dirigentom i umjetničkim voditeljem Tomislavom Fačinijem, osim u izboru programa, vrlo je pažljiv i pri izboru glazbenika koje ugošćuje na svojim koncertima i s kojima muzicira. Moraju to biti ljudi posebnog senzibiliteta, snažne muzikalnosti, a prije svega – glazbenici koji sebe i svoj nastup stavljaju u drugi plan, želeći svjetlom u potpunosti obasjati glazbu što je daruju publici. Ovaj put bili su to violončelist Pavle Zajcev, pijanist Danijel Detoni te bas-bariton Krešimir Stražanac, koji se, osim kao solist, u nekoliko točaka ansamblu pridružio i kao njegov član. Na programu koji je nosio naslov Liebes-, Zigeuner- und andere Lieder (Ljubavne, ciganske i druge pjesme) našle su se raznolike Brahmsove pjesme, izbor iz zbirki Šest kvarteta, op. 112, Ljubavni valceri, op. 52, Pet pjesama a cappella, op. 104 te Ciganske pjesme, op. 103. Tomislav Fačini potrudio se sve pjesme prepjevati na hrvatski jezik, što je publici svakako omogućilo dublju razinu razumijevanja djela.

Kao instrumentalni intermezzo predstavljena je Schumannova skladba Fantasiestücke, op. 73. Antiphonus nas je sa svojim gostima proveo kroz mnoštvo tema i ugođaja, na trenutke nas zabavio, razgalio nježnošću, a potom duboko dirnuo. Posebno se to odnosi na prelijepu izvedbu Dviju pjesama, op. 91, koje je otpjevao Krešimir Stražanac uz pratnju violončela i klavira. Ekspresivnost i intenzitet Stražančeva nastupa ostavili su publiku pod dubokim dojmom, a njegova besprijekorna kontrola glasa izaziva samo divljenje. Doista je šteta što toga svestranog pjevača iznimnoga dara rijetko imamo priliku slušati u Hrvatskoj. Profinjenošću izraza pratili su ga Danijel Detoni i Pavle Zajcev, stvarajući intimnu atmosferu, a ugodnom i mekom zvuku pridonio je svakako i instrument na kojem je pjesme, ali i ostatak programa, pratio Danijel Detoni – fortepiano Bechstein iz 1869, iz zbirke Ljubomira Gašparovića. Uz zadivljujuće čist, a topao glas Monike Cerovčec, koji je zasjao u mnogim trenucima, lijepo iznenađenje bio je u ansamblu mladi pjevač s potencijalom da se razvije u kvalitetna kontratenora – Franko Klisović. Ne slučajno, za kraj koncerta ostavljene su Brahmsove Ciganske pjesme razigrana raspoloženja, koje je Antiphonus izveo potpuno uživljeno, s energijom i radošću, a osmijeha nije nedostajalo ni na licima brojne publike, koja je ansambl ispratila velikim pljeskom, ne želeći se prerano oprostiti od doista izvanredna koncerta. Gledajući i slušajući te divne ljude, nismo mogli a da ne pomislimo kako doista mora biti divno biti član Antiphonusa. A oni nas na glazbeno uživanje ponovno pozivaju 21. veljače, u MUO, gdje svoj ciklus Trinitas nastavljaju izvedbom zbirke duhovnih madrigala Lagrime di San Pietro Orlanda di Lassa.

Vijenac 598

598 - 2. veljače 2017. | Arhiva

Klikni za povratak