Vijenac 597

Kazalište

Uz novi svezak časopisa Hrvatsko glumište

Kronika kazališne godine

Tihana Pšenko

„Glumac je bit kazališta, u njegovu je središtu“, rekao je glumac Ivo Gregurević, domaćin protekloga Festivala glumca, tek jednog događaja pod okriljem Hrvatskoga društva dramskih umjetnika (HDDU). I dok glumce gledamo u najrazličitijim ulogama, njihov rad i osoban stav druga su strana priče, a upravo nju donose stranice časopisa Hrvatsko glumište, svojevrsna pregleda dostignuća hrvatskog glumišta tijekom godine.

Glavni urednik, Zlatko Vidačković, u uvodnoj riječi naglašava da je četverobroj 68−71 skromniji jer se izdaje bez potpore Grada Zagreba, koju je mnogo proteklih godina primao. Izdanje je možda skromnije opsegom, no ne i sadržajem, jer je događaja, nagrada i sjajnih predstava u protekloj godini bilo zaista mnogo.

Prve stranice časopisa ispunjava rubrika Nagrada hrvatskog glumišta u kojoj se nalazi intervju Želimira Ciglara s Ingeborg Appelt, dobitnicom Nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje na području drame, te intervju koji je Mira Muhoberac vodila s Veronikom Durbešić, dobitnicom Nagrade za životno djelo na području operete i mjuzikla. Dodjela nagrada održana je u HNK u Zagrebu 24. studenoga 2016. Na natječaj je bila prijavljena čak 81 predstava.

Rubrika Festival glumca posvećena je istoimenom događanju koje u svibnju nestrpljivo očekuju stanovnici Vukovarsko-srijemske županije u kojoj se održava. Protekli 23. Festival glumca održan je u Županji, a izbornik Enes Kišević morao je među 59 prijavljenih kazališta i kazališnih družina izabrati osamnaest koji su potom sudjelovali u toj istaknutoj manifestaciji. Kišević je u tekstu Glumci su zaista djeca veća od djece opisao početke Festivala „rođena u ratu, pod granatama“ te je priznao da je izbor predstava napravio prema metodi „onih koje želi još koji put vidjeti“. Pri kraju rubrike stoji i popis izabranih predstava te onih nagrađenih.

U rubrici Nagrade predstavljeni su dobitnici svih drugih nacionalnih kazališnih i glumačkih nagrada: nagradu Vladimir Nazor za životno djelo na području kazališne umjetnosti osvojila je Ivica Boban, a na području glazbe Alfi Kabiljo, Anja Šovagović Despot dobila je godišnju nagradu Vladimir Nazor za područje kazališne umjetnosti, dok je Vera Zima osvojila nagradu Fabijan Šovagović Društva hrvatskih filmskih redatelja. Demetrovu nagradu Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa dobio je književnik i redatelj Vlatko Perković. Pod naslovom, ujedno i sloganom 8. Noći kazališta, Kraljevstvo za kulturu, opisana je manifestacija koja je 19. studenoga 2016. u hrvatskim kazalištima okupila oko 38 tisuća posjetitelja. Potvrda je to sjajna projekta u kojem uživaju svi koji žive kulturu, a žive je osobito članovi HDDU-a, od kojih nova predsjednica, Perica Martinović, traži veći angažman i poziva ih na zajedničko vođenje Društva.

U rubrici Obljetnice tri su intervjua Branke Primorac s glumcem Mijom Pavelkom, glumicom Snježanom Lančić Prpić te inspicijentom Zvonkom Benićem, dok je Željko Ciglar donio portret glumca Ede Vujića, a Zvonimir Mrkonjić osvrt na Gorana Matovića i poeziju Tina Ujevića. Posljednja rubrika posvećena je sjećanjima na preminule velikane Jagodu Kaloper, Iliju Ivezića, Nadu Subotić, Kseniju Hajdarhodžić, Ivanu Vlkov-Wagner, Boženu Czund-Dermit i Alojza Usenika.

Vijenac 597

597 - 19. siječnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak