Vijenac 595 - 596

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Beč

U organizaciji OMH u Beču, Austrijsko-hrvatskog društva, Hrvatskoga kulturnog društva Napredak i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji 5. prosinca održan je božićni koncert. U dvorani Strauss Kursalona u Beču nastupili su sopranistica Marija Vidović, pjevački zbor iz Preloga i ansambl Vienna Strings. Izvedene su pjesme Adeste Fideles, Panis Angelicus, Mille Cherubini in Coro i druge božićne pjesme u obradi za taj sastav. Zadovoljne posjetitelje izvođači su počastili s nekoliko dodataka. Koncert je završio uz zvuke tradicionalnih hrvatskih božićnih pjesama. (Zvonimir Vučur)

Bugojno

Veselim božićnim notama 16. prosinca otvoren je Bugojanski božićni sajam, četvrti put u organizaciji OMH u Bugojnu, na kojemu je 26 izlagača iz Bosne i Hercegovine izložilo rukotvorine i kulinarske specijalitete. Nakon pozdravne riječi organizatora, posjetiteljima se obratio potpredsjednik MH Damir Barbarić. Izrazivši zadovoljstvo djelatnošću mladog ogranka iz Bugojna, istaknuo je važnost njihova rada u općini te naglasio aktivnost i poduzetnost vodstva Ogranka, što se najviše očituje u događajima kao što je božićni sajam, uz dobru suradnju s upravnim organima općine i županije. Dobrodošlicu svima poželio je i župnik župe sv. Ante Padovanskog iz Bugojna fra Zoran Tadić, koji je uz lijepe želje blagoslovio ovogodišnji sajam. Svečano otvorenim sajam je proglasio načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić. Uz poruke mira i dobra suživota koje taj događaj šalje, poželio je svim građanima katoličke vjeroispovijedi sretan Božić. Posjetitelje su zabavljali mališani iz folklorne sekcije Napredak Bugojno, Glazbena skupina Arabella iz Rame i učenice Prve osnovne škole Jaklić, koje su izvele božićne recitacije. (Antonio Džolan)

Čakovec

U auli Gimnazije Josipa Slavenskog 12. prosinca održan je sat književnosti, a tema su bile Balade Petrice Kerempuha Miroslava Krleže. Taj neobičan sat organizirao je profesor Ivan Pranjić, predsjednik OMH u Čakovcu. O djelu je govorio Ivan Kos, koji je sjajnom interpretacijom stihova, mimikom i gestama uvelike približio Balade učenicima, ali i profesorima. Maturantima je ovo bila izvrsna prilika da saznaju nešto više o Miroslavu Krleži i njegovim djelima. (Mihaela Orehovec)

Čitluk–Posušje

Nizom kulturnih programa obilježene su 25. obljetnice obnoviteljskog rada ogranaka MH u Čitluku i Posušju, a posljednji, prigodno predavanje uz glazbeno-scenski program u povodu obilježavanja Sigetske bitke i junačke pogibije Nikole Šubića održan je u Gradskoj knjižnici fra Petar Bakula 8. prosinca u suradnji s Vijećem mladih općine Posušje. Pozdravne je riječi uputio ravnatelj Gradske knjižnice Ljubo Kovač, koji je ukratko podsjetio na plodnu suradnju Matičinih ogranaka i Vijeća mladih s Gradskom knjižnicom te najavio nove aktivnosti. O povijesnom kontekstu bitke govorio je potpredsjednik Vijeća mladih općine Posušje Jozo Kolobarić. O važnosti Sigetske bitke za sudbinu europske kršćanske civilizacije u naletu turskih osvajanja i širenja islamske kulture govorio je potpredsjednik posuškog ogranka Vlatko Mišetić. U drugom dijelu izlaganja prof. Mišetić osvrnuo se na odjeke bitke na književnost i umjetnost. Predsjednik OMH u Posušju Blago Kovač uz gusle je izveo deseteračku pjesmu Opsada Sigeta. Predsjednik čitlučkog OMH i član Glavnog odbora MH Andrija Stojić govorio je o nedavno preminulu književniku, akademiku, uglednome članu MH Anti Stamaću. (Ljubo Kovač)

Gospić

U suradnji s OMH u Gospiću na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću obilježena je 200. godišnjica rođenja Ivana Kukuljevića Sakcinskog; studentice, članice gospićkog OMH Anna Rayna Ahmetašević, Ana Dujmović, Doris Glad, Ana Levar i Kristina Prpić studentima prve godine u okviru kolegija Fonologija hrvatskoga standardnog jezika održale su predavanje o životu i djelovanju Ivana Kukuljevića Sakcinskog, hrvatskoga velikana 19. stoljeća i petog predsjednika MH uz mentorstvo Jasminke Brala Mudrovčić. (Miroslav Zdunić)

Jelenje

Iznenada, 29. studenog, u Rijeci je preminula Ružica Huskić, majka poginulog hrvatskog branitelja Zlatka Huskića i aktivna članica Predsjedništva OMH u Jelenju. Radni vijek provela je u prosvjeti i umirovljena je kao učiteljica matematike u OŠ Čavle. Svestrana, samozatajna, ali duhovita Ružica već je u osnovnoj školi pokazivala interes za literarno stvaralaštvo, a vratila mu se u zrelim godinama. Pisala je pjesme dojmljiva sadržaja, a autorica je i dviju ilustriranih priča. U izdanju Općine Jelenje 2010. objavila je priču Kako j Morčić dobil krila, a 2015. u izdanju OMH u Jelenju Štoriju o čudotvornon srpu. Obje su priče pisane grobničkom čakavštinom, a sama ih je i ilustrirala. Uz pisanje proznih tekstova i poezije opuštanje je pronalazila i u likovnom izričaju. U Besedi, prilogu Novoga lista, godinama su joj objavljivane crtice pisane dijalektom, koje odišu toplinom. Pisala je o životu i običajima iz prošlosti Grobnišćine i rodnih joj Lukeža. (Ivoslav Ban)

Koprivnica

U sklopu Dana Paje Kanižaja OMH u Koprivnici organizirao je otkrivanje dviju spomen-ploča, 9. prosinca u Osnovnoj školi Antuna Nemčića Gostovinskog, bivšoj gimnaziji koju je pohađao od 1954. do 1958, i 16. prosinca u Đelekovcu, Kanižajevu rodnom selu. U prisutnosti mnogih uzvanika i potpredsjednika MH Stjepana Sučića spomen-ploču otkrili su Pajin sin Goran Kanižaj i pročelnik UO za društvene djelatnosti i europske poslove Darko Ledinski, a u Đelekovcu načelnica Štefica Sirutka. Ploču s umjetničkom plaketom u bronci izradio je akademski kipar Josip Fluksi. Manifestacija Dani Paje Kanižaja zamišljena je kao godišnja, književna i kulturna manifestacija koja će čuvati njegovo ime i njegovo književno djelo ne samo u Podravini nego i u Zagrebu, zajedno s Društvom hrvatskih književnika, MH, Hrvatskim društvom pisaca i Društvom Podravec iz Zagreba. (I. H.)

Križevci

U Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima 16. prosinca nastupio je poznati pijanist Lovro Pogorelić. Križevačka je publika dobila priliku provesti ugodnu glazbenu večer u suorganizaciji OMH u Križevcima i glazbene škole, koja ju je uvela u posljednji adventski vikend. U vrijeme kada gotovo sve izvođačke glazbene snage u Križevcima priređuju božićne godišnje koncerte, Pogorelićev solistički recital došao je kao dobro pogođena protuteža. Na programu su bile dvije skladbe u kojima bi opet mogli zapaziti sretno spojene suprotnosti: Haydnova galantna Sonata u E-duru, Hob. XVI:31 (br. 46) i realizmu bliske Slike s izložba Modesta Petroviča Musorgskog. (Tomislav Bužić)

Nova Gradiška

U prosincu 2016. obilježeno je nekoliko obljetnica Domovinskog rata na području zapadne Slavonije. Kao pridruženi član Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije OMH u Novoj Gradiški sudjelovao je u obilježavanju 15. obljetnice smrti prvoga predsjednika RH Franje Tuđmana i pobjedničke akcije 121, 123. i 99. brigade HV Šnjegavić 91 (10. prosinca). Predstavnici OMH sudjelovali su i na Hodočašću hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije u Voćin (13. prosinca). Posljednje adventske nedjelje (18. prosinca) bili su sudionici obilježavanja 25. obljetnice najveće pobjede branitelja Slavonije i zagrebačkih 99. i 149. brigada prije Bljeska pod nazivom Šagovina 91. U obilježavanju obljetnica pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva branitelja sudjelovali su i učenici OŠ Matije Gupca Cernik i OŠ Žitnjak–Petruševac. (Josip Ostić)

Podstrana

U organizaciji OMH u Podstrani, MH, Društva Poljičana Sveti Jure Priko i Udruge zagrebačkih Poljičana Sveti Jure 14. prosinca u Središnjici MH održan je drugi dio znanstvenoga kolokvija u povodu tisućljetnice postojanja Poljica. Predsjednik OMH u Podstrani Darijo Radović istaknuo je da nam Poljica za duge povijesti nisu ostavila samo soparnik i Poljički statut, po čemu se najčešće spominju, nego se očituju bogatstvom kulture, pisane riječi, nošnje, arhitekture i drugim značajkama koje su taj prostor i narod učinili prepoznatljivim. Znanstvenim skupovima nastoji se priča o Poljicima objediniti u jednome zborniku kako bi se ostavio pisani, vidljivi trag velikoga poljičkog bogatstva. U MH o raznim aspektima bogate poljičke baštine govorili su Ivo Velić i Josipa Velić, Jakov Radovčić, Goran Andlar, Mirjana Matijević Sokol, Ivan Botica i Damir Karbić, Mate Gojsalić, Nenad Moačanin, Marijo Reljanović, Nediljko Mihanović, Maja Velicogna Novoselac, Antonina Srša, Jurica Matijević i Josip Bilić. (I. H.)

Samobor

Prigodna prodajna božićna izložba radova Likovnog odjela OMH u Samoboru otvorena je 16. prosinca u galeriji Art Zumbur u Samoboru, koje vlasnica Metka Šetin već dugi niz godina uspješno surađuje i podupire rad Ogranka. Slike se mogu razgledati tijekom prosinca. O radovima umjetnika govorila je Snježana Zakanj Radovanić, a sviranjem na violini događaj je uljepšala mlada umjetnica Rebeka Heaton. (Lada Lokmer)

Sisak

U OMH Sisak 14. prosinca promoviran je novi broj časopisa Riječi. O časopisu su pred brojnom publikom uvodno govorili glavna i odgovorna urednica Đurđica Vuković i urednik Andrija Tunjić. Književnik Sead Begović, koji je u rubrici Jedan autor zastupljen razgovorom, poezijom, prozom i kritikom, osvrnuo se na svoje bogato i plodonosno stvaralaštvo, a okupljene je počastio i interpretacijom nekoliko svojih pjesama. Temu broja, posvećenu 100. obljetnici rođenja akademskog kipara Želimira Janeša, obrazložio je književnik i likovni kritičar Boris Vrga. Naglašeno je kako časopis donosi vrijedne likovne, poetske, prozne i kritičke tekstove istaknutih i perspektivnih autora. U glazbenom dijelu programa nastupio je Milko Deda HP Kiš, član Hladnog piva; ovom prilikom sa svojim kantautorskim, dosad manje poznatim, šansonjerskim izvedbama. (Siniša Matasović)

Sveta Nedelja

OMH u Svetoj Nedelji u okviru ciklusa klasične glazbe Po svetonedeljskim crkvama i kapelicama 10. prosinca svečano je proslavio četvrti rođendan osnutka koncertom u Oratoriju crkve bl. Alojzija Stepinca (Bestovje–Novaki–Rakitje). Istodobno je obilježena i velika, sto i deseta obljetnica rođenja jednog od najvećih hrvatskih skladatelja dvadesetoga stoljeća, Borisa Papandopula. Cjelokupan program koncerta nazvana Papandopulo 110 posvećen je velikanu hrvatske glazbe i kulture, a predstavljena djela rijetko su izvođeni biseri komorne glazbe iz opusa velikog majstora kompozicije. Nastupili su umjetnici Projekta Lazarus u sastavu: Martina Menegoni, mezzosopran, Matija Meić, bariton, Ivan Jakšeković, violina i Božo Letunić, klavir. (Ervin Škacan)

Zabok

OMH u Zaboku 14. prosinca obilježio je 25. obljetnicu uspješna djelovanja predstavivši dvobroj Godišnjaka grada Zaboka za 2014. i 2015. Nakon uvodnih riječi predsjednika Ogranka Ivice Balagovića potpredsjednica Sandra Babnik Lončar predstavila je presjek rada u ovoj jubilarnoj godini. U stvaranju dvobroja od 350 stranica sudjelovalo je 26 suradnika. Godišnjak pruža dragocjene informacije o povijesti Zaboka i dio biografija Zabočanki i Zabočana. „Sve članke“, istaknula je urednica Gordana Dugorepec, „vodi želja da od zaborava sačuvaju mnoga važna događanja, uspomene, sjećanja i svoje brižno sačuvane kolekcije fotografija, zapisa i dokumenata za svoje suvremenike i buduće generacije.“ Urednica je zahvalila na potpori gradonačelniku Ivanu Hanžeku, Turističkoj zajednici grada Zaboka, svim pojedincima, ustanovama i tvrtkama i suradnicima. Okupljenima se obratio i gradonačelnik, koji je istaknuo da će Grad Zabok i dalje podupirati izdavanje Godišnjaka jer je on postao svojevrsna mala enciklopedija grada. U glazbenom dijelu programa sudjelovale su učenice Glazbene škole Dorotea i Klara Dolenec i Ema Smolić. (Darko Fiket)

 

Vijenac 595 - 596

595 - 596 - 22. prosinca 2016. | Arhiva

Klikni za povratak