Vijenac 594

Matica hrvatska

Kultura mladih u Splitu

Luka Matić

U Splitu su od 21. do 25. studenoga održani 24. Dani Matice hrvatske u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Splitu s temom Mladi i kultura. Temeljni cilj Dana bio je približiti Maticu mladima i uključiti ih u sam događaj te su izabrane teme vezane uz kulturu, politiku, religiju i povijest, koje su zanimljive članovima, ali i mladima te široj populaciji.

Dani Matice hrvatske otvoreni su predavanjem Marije Selak Etiketiranje u javnom diskursu u prostorijama Sveučilišne knjižnice u Splitu. Zanimljivo i dinamično predavanje seciralo je mnoge slabosti u komunikaciji u političkoj areni te strukturne probleme svih vrsta medija, koji rezultiraju etiketiranjem u javnom diskursu i čestim pristranostima u izvještavanju.

Predavanje Josipa Belamarića Splitsko-dalmatinska županija – UNESCO-ova županija. Perspektive... privuklo je mnoge ugledne goste, uključujući gradonačelnike Trogira i Starog Grada na Hvaru te izaslanstvo Grada Splita. Izvrsno Belamarićevo predavanje dotaknulo se i aktualne problematike suživota konzervacije starina i turizma te rezultiralo zanimljivom i dugom raspravom.

Sljedeća dva dana ponudila su predavanja koja su u žarištu imala mlade, točnije studentsku populaciju. Vlaho Kovačević govorio je o Pučkoj religiji u životu studenata u Splitu, a u drugom dijelu održano je predavanje Religijska distanca studenata Sveučilišta u Splitu prema islamu/muslimanima. Za oba rada provedena su i istraživanja među studentima Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Splitu da bi se dobila saznanja o odnosu studenata prema pučkoj religiji te prema islamu, veoma aktualnoj temi s obzirom na politička i društvenoekonomska događanja u svijetu posljednjih nekoliko godina.

Studentica Filozofskog Fakulteta u Splitu Anamarija Bašić u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Splitu govorila je o hrvatskim i slovenskim studentima u Pragu potkraj 19. i početkom 20. stoljeća, što je i njezin diplomski rad, te pružila veoma zanimljiv uvid u obrazovanje mladih na prijelazu stoljeća, njihove probleme, navike i aktivnosti u kulturi.

Dani su zaključeni diplomskim radom studenta Domagoje Kuštre Split u Domovinskom ratu pred ispunjenom dvoranom Ogranka i završeni razgovorom i skromnim domjenkom.

Ogranak Matice hrvatske u Splitu namjerava i dalje raditi na približavanju i suradnji s mladima, kao i organiziranju događaja u kojima će važnu riječ imati mladi Grada Splita, a nadamo se i da će neki od njih postati i članovi te dugoročno i nositelji Ogranka Matice hrvatske u Splitu, pa i same Matice hrvatske na nacionalnoj razini.

Vijenac 594

594 - 8. prosinca 2016. | Arhiva

Klikni za povratak