Vijenac 594

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Belišće

Novo izdanje, knjigu Dječji um Frane Budića, OMH u Belišću predstavio je 24. studenog u prostoru školske knjižnice Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Knjiga je podijeljena u pet tematskih cjelina: Djeca i njihovi stihovi, Jasne basne, Mozgalice, Spretne ruke i Optičke iluzije, a namijenjena je prvenstveno djeci, ali i odraslima. Cilj je knjige zabaviti i ponešto naučiti čitatelje o samima sebi, drugim ljudima i životu. Predstavili su je Zdenko Glasovac, predsjednik OMH u Belišću, Jozo Bogdanović, urednik i pisac pogovora te autor. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici Osnovne glazbene škole Valpovo, područni odjel u Belišću, Ema Vujičić, Lana Harkanovac i Filip Kranjčević. (I. H.)

Bugojno

Prve adventske svijeće zapaljene su u organizaciji OMH u Bugojnu 27. studenog na vijencu kod crkve sv. Antuna Padovanskoga. Jedan od najvećih vijenaca u Bosni i Hercegovini najavljuje vrijeme pripreme za Božić i božićni sajam u organizaciji Ogranka. (Antonio Džolan)

Čabar

Ovih dana iz tiska je izašli drugo, dopunjeno i prošireno izdanje knjige Povijest čabarskog kraja Slavka Malnara, a predstavljeno je 2. prosinca u Osnovnoj školi Tršće. Prvo izdanje ove knjige iz 2007. proglašeno je kapitalnim izdanjem za čabarski kraj, a dobilo je i Gorančicu Goranskog novog lista za najbolju knjigu u Gorskom kotaru. Do danas je prikupljen priličan broj novih podataka i fotografija, najviše iz starih novina i časopisa, te u Sakralnoj baštini Senj. U prvom izdanju obrađena je povijest do 1945, a u ovome izdanju autor je dodao novo poglavlje Poslijeratno razdoblje (razdoblje nakon Drugoga svjetskog rata) te Domovinski rat. Knjiga ima bogatu bibliografiju o čabarskom kraju, kazala imena, naselja i lokaliteta te fotografija i dokumenata. Predgovor prvom izdanju (recenziju) napisala je Željka Čorak, a drugom Željko Bartulović, koji je predstavio knjigu uz Kristijana Rajšela, gradonačelnika, Ivana Janeša, predsjednika OMH u Čabru, i autora. (I. H.)

Čakovec

OMH u Čakovcu već 25 godina izdaje publikaciju Hrvatski kajkavski kolendar, a 23. studenog u restoranu Pilka u Čakovcu predstavio je novi broj za 2017. Uz glavnu temu, njegovu obljetnicu, ove godine na čak 488 stranica donosi niz tekstova koji tematiziraju 450. obljetnicu Sigetske bitke te obrađuje mnoge povijesne i gospodarske teme, priloge s tematikom grupiranom u rubriku Tradicija, običaji, vjerovanja, svetkovine, zatim prirodoslovne i folklorističke teme, putositnice, beletristiku itd. U broju su surađivali brojni međimurski gospodarstvenici, predstavnici međimurskih župa, politički, obrazovni, kulturni i drugi javni djelatnici te predstavnici Zrinske garde, Braće hrvatskoga zmaja i ogranaka MH iz drugih županija. O Kolendaru su govorili predsjednik OMH u Čakovcu Ivan Pranjić, glavna urednica Nada Čatlaić, međimurski župan Matija Posavec, akademik Dragutin Feletar, predsjednik MH akademik Stjepan Damjanović, potpredsjednik Stjepan Sučić, te mons. Josip Mrzljak. U programu su sudjelovali članovi KUD-a Mihovljan. (Ana Marciuš)

Delnice

U organizaciji OMH u Delnicama i održano je već tradicionalno goransko dijalektalno sijelo Govor mog zavičaja. Već 25 godina sijelo okuplja učenike goranskih osnovnih škola koji prezentiraju svoj govor s ciljem njegova očuvanja pjesmama i pričama. Na ovogodišnjem su sijelu sudjelovali učenici škola iz Brod Moravica, Delnica, Čabra, Fužina, Gomirja, Lokva, Mrkoplja, Ravne Gore, Skrada, u glazbenom je dijelu nastupio pjevački zbor OŠ Brod Moravice, dok je goranske plesove plesala folklorna skupina Skračka deca iz Skrada. Pozdravne su riječi uputili ravnatelj OŠ Brod Moravice Duško Zatezalo i potpredsjednik OMH u Delnicama Miren Androić, a dugogodišnja predsjednica i jedna od začetnica sijela Nives Marjanović podijelila je zahvalnice. (I. H.)

Dubrovnik

Slikovnica Vice Stjepović Skočibuha autorice Anice Kisić i ilustratora Vjerana Duvnjaka u izdanju ogranka OMH u Dubrovniku predstavljen je 29. studenog u Narodnoj knjižnici Grad. „Riječ je o vjerojatno posljednjem djelu i prinosu Anice Kisić, koja je dala svim svojim znanjem i životom, ne samo za Matičin ogranak, već i cijelom Dubrovniku“ kazao je Antun Česko. Ante Šoljić istaknuo je da bi se knjižica trebala naći u svakoj dubrovačkoj kući, kao svjedočanstvo nekadašnje dubrovačke kulture te poticaj za oplemenjivanje mlađih naraštaja da ne ogreznu u sve agresivnijoj pohlepi za materijalnim, a u tome im Skočibuha može biti uzor. Ilustrator slikovnice Vjeran Duvnjak pohvalio je način na koji je autorica napisala priču te kazao da je ilustracijama nastojao Skočibuhu učiniti bliskim djeci. Promociju su nastupom obogatili članovi radionice OMH Kolende i božićne pjesme. (Baldo Marunčić)

Jastrebarsko

U jaskanskoj župnoj crkvi svetog Nikole biskupa 22. studenog u organizaciji Župe svetog Nikole biskupa, OMH u Jastrebarskom i Kazališta Škrabe nastupilo je Hvarsko pučko kazalište s predstavom Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika, koju neprekidno igraju od 1969. U Jaski su završili svoju turneju po Njemačkoj (München), Austriji (Trajštof/Gradišće) i Hrvatskoj (Varaždin, katedrala). Predstava se igra prema zapisima iz 15. stoljeća, uvijek u crkvama, a režirao ju je prerano preminuo glasoviti hrvatski redatelj, Hvaranin Marin Carić. Priča o svetom Lovrincu govori o vječnoj tematici smisla života i vrijednosti moralnih načela u vremenu duhovne i gospodarske krize. Prije predstave jaskanskoj publici obratio se pjesnik, akademik Jakša Fiamengo, koji je gledatelje uveo u nezaboravan i jedinstven kazališni čin. Hvarski glumci Jaskancima su se predstavili u punom sjaju i na, autentičnom, čarobnom jeziku prikazali svu raskoš hvarske i hrvatske kazališne baštine, prožete neodoljivom jednostavnošću, izvornom poetikom i neugasivom vitalnošću. (Klementina Škrabe)

Jelenje

Svake godine u povodu Martinja OMH u Jelenju organizira manifestaciju Grobnišćina va sliki i besedi sa svrhom unapređenja kulturnoga stvaralaštva i poticanja domoljublja. Ove je godine manifestacija bila posvećena braniteljima s područja općine Jelenje. U Domu kulture u Dražicama postavljena je izložba fotografija Grobnišćina i Grobničani u Domovinskome ratu. U ime Općine okupljene je pozdravio Nikica Maravić, predsjednik Općinskoga vijeća, i sam dragovoljac Domovinskoga rata, izrazivši nadu da će se u dogledno vrijeme, u suradnji s općinom Čavle, od Jezera do Umola urediti Aleja grobničkih branitelja. U pjesničkom dijelu programa nastupio je grobnički branitelj Rudolf Srića. Uoči priredbe na pročelju je Doma kulture u Dražicama na inicijativu OMH u Jelenju postavljena spomen ploča s imenima poginulih i stradalih hrvatskih branitelja iz Općine Jelenje stihovima koje je za tu prigodu napisala Ružica Huskić, majka poginuloga Zlatka Huskića. (Ivoslav Ban)

Koprivnica

U organizaciji OMH u Koprivnici i Literarne sekcije KUD-a Podravka 17. studenoga predstavljena je nova knjiga podravske pjesnikinje Marije Hegedušić Cvetek na mrazu. O autoričinu pjesništvu govorila je književnica Božica Jelušić posebno istaknuvši autoričinu sigurnost i zanatsku verziranost u kajkavskim stihovima. O knjizi su govorile Vesna Martinjak, predsjednica KUD-a Podravka, Božica Trnski, a glazbeno-podravskim repertoarom starih etnopopjevaka oduševila su Braća Mraz. Knjiga je objavljena kao 17. kajkavski naslov u Maloj knjižnici koprivničkog Ogranka. (Dražen Ernečić)

Križevci

OMH u Križevcima organizirao je u studenome dva događanja s temom genetski modificiranih organizama (GMO). Knjiga Marijana Jošta GMO (iz)um bez (raz)uma predstavljena je 14. studenoga, a 22. studenoga održana je tribina GMO naš svagdašnji. O knjizi su govorili akademik Ferdo Bašić te Bruna Tariba i Vesna Samobor. Akademik Bašić u svome je izlaganju iznio odnos razvoja čovječanstva s brojem gladnih u svijetu, zaključivši da rješenje ne leži u razvoju GMO-a, već u promjeni konzumerističkoga i korporativnoga pristupa prema hrani. Zbornik radova Marijana Jošta sačinjen je od niza njegovih tekstova nastalih u razdoblju od 1999. do 2016, a u njima otvara brojne sumnje u GMO. Malenica je, nakon pojašnjenja pojma GMO, govorio o korištenju pesticida, kako u GMO, tako i u konvencionalnoj pa i u organskoj proizvodnji te ulogu GMO-a u poljoprivredi, u procesu oplemenjivanja biljaka (veća tolerancija na sušu i virusne bolesti) i u proizvodnji lijekova (inzulin i dr.). Zaključio je da je važan znanstveni pristup te da nema potrebe za širenjem panike, iako je zdrava skepsa dobrodošla. (Iva Rupčić)

Opatija

OMH u Opatiji organizirao je 25. studenoga predavanje Pritisci na okoliš i lokalnu zajednicu u obalnom području Lidije Runko Luttenberger. Predavačica je naglasila je da su obalna područja u Republici Hrvatskoj predmet sve većeg interesa investitora u sektoru turizma, dok se odluke javnopravnih subjekata donose bez prethodne analize okolišnih i društvenih utjecaja takvih projekata u lokalnim zajednicama. Predavačica je iznijela holističku analizu utjecaja projekata u turizmu sa stanovišta eksternaliziranih troškova koji su štetni za javne fondove, porezne obveznike, okoliš i lokalne zajednice te predložila model provedbe integrirane analize troškova i koristi takvih projekata uzimajući u obzir gospodarski razvoj, dobrobit i zdravlje lokalnog stanovništva, očuvanje prirodnih ljepota, prirodne baštine i zdrava okoliša. (Julijan Dobrinić)

Požega

U organizaciji požeškog OMH 23. studenog gostovao je Nino Raspudić, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Mostaru, hrvatski filozof, književnik, književni kritičar, prevoditelj, publicist i analitičar društveno-političkih događanja, koji je održao predavanje Kako i zašto pisati kolumnu u Hrvatskoj? Nazočne je pozdravila Vesna Vlašić, predsjednica požeškog OMH, a Ljiljana Marić, članica predsjedništva, predstavila je gosta. Raspudić je govorio o početku pisanja kolumni u Večernjem listu prije sedam godina. Tada je mislio da će to potrajati tek nekoliko mjeseci jer više se neće imati o čemu pisati. „Na sreću mene kao kolumnista, a nažalost nas kao društva, kod nas je stalno zanimljivo, stalno su nekakvi lomovi. Mi stalno živimo u permanentnoj predizbornoj kampanji, sad je već počela kampanja za lokalne izbore koji su iduće godine, onda će lagano krenuti i za predsjedničke izbore“ – istaknuo je. Govorio je i o estradizaciji politike koja nam je došla iz SAD-a, o tome što je desna ili lijeva politička orijentacija, o prisutnosti autocenzure novinara kod nas, o predsjedničkim izborima u SAD-u i dr. (Ljiljana Marić)

Rijeka

U organizaciji riječkog OMH, Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran i Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Rijeka 23. studenog u prepunoj dvorani Euroherca prikazan je dokumentarni film Huda jama autora Romana Leljaka. Film prikazuje stradanje tisuća hrvatskih, slovenskih i austrijskih vojnika i civila poslije završetka Drugoga svjetskog rata, koji su živi zazidani u oknu rudnika. Predsjednik Ogranka Goran Crnković održao je uvodni govor predstavljajući film kao vrlo važan za povijest, koja je temelj svake nacionalne kulture. Okupljenima su se obratili i Nikola Matičić iz Udruge Hrvatski domobran te Mile Biondić, predsjednik UHDDR-a Rijeka, koji je istaknuo kako i u neposrednoj blizini Rijeke postoji stratište – kostrenska jama Bezdanka – te izrazio nadu da će se pojaviti osoba poput Leljaka, koja će i taj zločin istražiti i dokumentirati. Autor Leljak film je najavio kao nastavak rada na rasvjetljavanju događanja u Hudoj jami, nakon što je prije godinu dana objavio istoimenu knjigu. (Mladen Urem)

Slatina

OMH u Slatini organizirao je 24. studenoga završnu svečanost dodjele nagrada za literarne radove I dok je srca, bit će i Kroacije učenika osnovnih škola istočnog dijela Virovitičko-podravske županije. Škola domaćin bila je slatinska Osnovna škola Josipa Kozarca. O zadaćama MH i značaju te tradicije govorila je Zorica Varga, predsjednica Ogranka. Prisutne su pozdravili i ravnateljica škole domaćina Ksenija Vujanović Juras, dopredsjednica Ogranka, i dogradonačelnik Miroslav Venus. Glazbeni uvod u školskoj knjižnici izveli su učenici Osnovne glazbene škole Slatina, a recital Hrvatski jezik je moja molitva učenici škole domaćina. Na natječaju su sudjelovale osnovne škole iz Zdenaca, Čačinaca, Mikleuša, Nove Bukovice, Čađavice i Slatine, a nagrade su dobile Ana Schweigert, Sara Dorinko, Ivona Lukić, Izabela Štimac, Karla Vasiljević i Monika Sudarić. Učenici i mentori nagrađeni su knjigama. (Željko Felbar)

Zabok

OMH u Zaboku održao je 18. studenoga izvještajno-izbornu skupštinu. Prije početka članovi su minutom šutnje odali počast nevinim vukovarskim žrtvama i žrtvama Domovinskoga rata, kao i pokojnim članovima ogranka Zabok. Novo predsjedništvo čine: Ivica Balagović, predsjednik, Sandra Babnik Lončar, dopredsjednica, Božidar Boić i Darko Fiket, članovi predsjedništva i Tina Marušić, tajnica. Temeljni cilj novoga vodstva bit će pomlađivanje članstva i poticanje postojećeg na još aktivnije sudjelovanje u radu ogranka, promicanje nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrb za društveni razvitak. (Darko Fiket)

Vijenac 594

594 - 8. prosinca 2016. | Arhiva

Klikni za povratak