Vijenac 593

Druga stranica

U spomen Branimiru Bošnjaku (Vrbica kraj Osijeka, 1943–Zagreb, 2016)

Vrstan pjesnik i esejist

Goran Galić

Branimir Bošnjak, pjesnik, esejist i urednik, umro je u Zagrebu 18. studenoga. Bošnjak je autor dvadesetak knjiga pjesama, eseja, znanstvenih studija, antologija i kritika, a uređivao je više novina i časopisa među kojima se ističu Studentski list, Polet, Pitanja, Republika i Most. Radni vijek proveo je na Hrvatskoj radioteleviziji, kao urednik niza emisija, a osobito se zalagao za promicanje hrvatskoga radiodramskog stvaralaštva.

Branimir Bošnjak diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti 1991, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1996. disertacijom o poeziji Josipa Severa. Kao pretežit broj pisaca okupljenih oko Pitanja, Bošnjak je u književnost ušao na tragu poetike razlogovskog naraštaja. Cvjetko Milanja piše da se Bošnjak iz svojega naraštaja izdvaja esejizacijom poetskog diskursa, što dovodi u vezu s njegovom plodnom kritičarsko-esejističkom aktivnošću, ali formalno i značenjski koherentnijim pjesničkim rukopisom. Prvu knjigu poezije Sve što nam prilazi objavio je 1969, a posljednju Pjesme na dnu svijeta 2013. U njegovu kritičarsko-esejističkom dijelu opusa važno mjesto zauzimaju djela Hrvatsko pjesništvo u ratu 1991/1992, Smrt između programa, Žanrovske prakse hrvatske proze te knjiga Radiodramski žanr hrvatske književnosti.

Od 1978. Bošnjak je zaposlen na Radiju Zagreb, gdje je niz godina vodio omiljenu radijsku emisiju U prvom planu književnost. Urednikom Dramskog programa Televizije Zagreb postaje 1989, a radio je i na uspješnom dokumentarnom TV serijalu Podvizi i sudbine. Od 2000. do umirovljenja 2008. urednik je Dramskog programa Hrvatskoga radija, a bio je predsjednik međunarodnoga radijskog festivala Prix Marulić.

Branimir Bošnjak nagrađen je nizom književnih priznanja: Nagradom DHK-a Tin Ujević 1983, godišnjom nagradom Vladimir Nazor 1989, nagradom Josip i Ivan Kozarac 2003. te nagradom A. G. Matoš Matice hrvatske 2011. za književnu i umjetničku kritiku (za knjigu Hrvatsko pjesništvo / pjesnici 20. stoljeća). Za svoj velik i važan prinos hrvatskom pjesništvu u razdoblju od gotovo pola stoljeća nagrađen je Goranovim vijencem 2009. godine.

Vijenac 593

593 - 24. studenoga 2016. | Arhiva

Klikni za povratak