Vijenac 593

Druga stranica

U HAZU PREDSTAVLJENA KNJIGA NIKOLA ŠUBIĆ ZRINSKI U HRVATSKOM STIHU

Pjesnici o Zrinskom

Jelena Savić

U palači HAZU 16. studenoga predstavljena je knjiga Nikola Šubić Zrinski u hrvatskom stihu, koju je u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog objavilo Društvo hrvatskih književnika. Knjigu su priredili akademik Josip Bratulić, predsjednik DHK Božidar Petrač i Vladimir Lončarević, a ona donosi pregled svih stihovnih autorskih djela posvećenih Sigetskoj bitci, od prvoga spjeva, Vazetje Sigeta grada Brne Karnarutića iz 1584. do pjesme Nagrada od zlata Krste Špoljara iz 1957. U knjizi su među ostalim u cijelosti ili u odlomcima objavljeni hrvatski spjevovi iz 16. i 17. stoljeća. Uz spomenuti Karnarutićev ep objavljena je i Trublja slovinska Vladislava Menčetića, dijelovi epa Petra Zrinskog Adrijanskoga mora sirena i epa Odiljenje sigetsko Pavla Rittera Vitezovića. Najviše je djela iz 19. stoljeća, kad lik Nikole Šubića Zrinskog kao pjesnička tema doživljava pravi procvat, osobito u povodu obilježavanja 300. obljetnice Sigetske bitke 1866, kada gotovo nije bilo hrvatskoga pjesnika koji mu nije posvetio pjesmu: od Dimitrije Demetra, Ivana Kukuljevića Sakcinskoga i Petra Preradovića, do Franje Markovića, Ivana Trnskoga i Ante Tresića Pavičića. U knjizi su objavljene i tri usmene narodne pjesme: Pjesma o Sigetu, Ban Mikloš Zrinjski u Sigetu gradu i Od Zrina Mikola.

Predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, koji je ujedno predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, podsjetio je da je tijekom 2016. održan niz događanja kojima je obilježen važan jubilej hrvatske povijesti. Istaknuo je da je obrana Sigeta i pogibija Nikole Šubića Zrinskog ušla u kolektivnu svijest hrvatskog naroda, što dokazuju i pjesnička djela objavljena u ovoj knjizi.

Akademik Josip Bratulić koji je napisao i predgovor knjizi pod naslovom Sigetska epopeja u hrvatskoj književnosti podsjetio je na brojne pojedinosti vezane uz djela posvećena Sigetskoj bitci, posebno na spjevove braće Nikole i Petra Zrinskog Adrianskoga mora sirena i Opsida sigetska.

Božidar Petrač kazao je da knjiga Nikola Šubić Zrinski u hrvatskom stihu svjedoči o tome da je sjećanje na Sigetsku bitku živjelo i u elitističkim feudalnim krugovima, kao i u pučkima, diljem tada razjedinjenih hrvatskih zemalja. „Knjiga je pregled lirskog i epskog pjesništva te drame u stihu koje je u proteklih 450 godina iznjedrio hrvatski pjesnički genij“, rekao je Petrač, istaknuvši da je Nikola Šubić Zrinski prepoznat kao bitna sastavnica hrvatskoga nacionalnog identiteta. 

Vijenac 593

593 - 24. studenoga 2016. | Arhiva

Klikni za povratak