Vijenac 593

Glazba

JAZZ AD LIBITUM

Novo ime jazz-trube

Mladen Mazur

Na svjetskoj se trubačkoj jazz-sceni pojavljuje novo ime na koje treba obratiti pozornost. Riječ je o mladom Theu Crokeru, rođenu (kao Theodore Lee Croker 1985) u Leesburgu na Floridi. Njegova majka Alicia Cheatham kći je glasovitog američkog jazz-trubača mainstream jazza Doca Cheathama, kojega je Theo još kao dijete s jedanaest godina slušao u New Yorku. Theo Croker najprije će završiti poznati Oberlin College Conservatory, a sa šesnaest napustiti roditeljski dom upisom na Douglas Anderson School of Arts u Jacksonvilleu na Floridi. Već je tada upozorio na neprijeporni glazbeni talent, i to ne samo u školi, već i kod lokalne publike, pa mu je direktor tamošnjega kazališta Ritz povjerio pisanje glazbe i dirigentsku palicu orkestra. Ubrzo će nadarenost mladoga Thea uočiti i poznati jazz-trubač te dobitnik brojnih nagrada Grammy Donald Byrd, nagovorivši ga da prijeđe na Oberlin Conservatory u Ohio, gdje će studirati s nekim vrlo važnim i provjerenim jazz-glazbenicima. To su Gary Bartz, Robin Eubanks, Billy Hart, Wendel Logan, Marcus Belgrave. Stekavši laskava priznanja kolega, Croker već nastupa s nekim od afirmiranih imena poput trombonista Bennyja Powella, braće Jimmyja i Tootieja Heatha te spomenutih Belgravea i Harta, a proslavljeni trubač Wynton Marsalis izjavit će „da je riječ o talentu koji posjeduje sve adute vrhunskoga jazz-glazbenika“. Lijepa budućnost i popularnost već se smiješila Crokeru. No on je odlučio otići u kineski Šangaj, gdje će se zadržati punih sedam godina, demonstrirajući svoja viđenja jazza, rhythm & bluesa, bluesa, pa i salse i fuzijskog jazza.

Ubrzo sastavlja orkestar za kuću Asia Uncut Star Network kao direktor, vođa orkestra i skladatelj sve do sredine 2010. U tome razdoblju šire američko i europsko jazz-slušateljstvo nije ga upoznalo. Croker ostaje dugo vezan uz Kinu, pa će Fairmont Peace Hotel još neko vrijeme biti njegova glazbena baza.

U travnju 2011. Croker upoznaje i uspostavlja vezu s glasovitom američkom pjevačicom Dee Dee Bridgewater te s njom i svojim novim sastavima, sekstetom i orkestrom, započinje i prva snimanja za njezinu etiketu DDB. U njegovu su sastavu Stanwan Kendrick, alt-saksofon, Andre Murchison, trombon, Sullivan Fortner, glasovir, Chris Mees, bas, te Ulysses Bim Owens, bubnjevi. On u skladu s vremenom na vrlo originalan i uspješan način zadovoljava današnju klasičnu stilsku dinamiku jazza.

U travnju 2011. Croker, već profiliran i zreo trubač i skladatelj, potvrđuje svoju povezanost s Dee Dee Bridgewater snimivši CD AfroPhysicist sa svojim malim sastavom Theo Croker Sextet i s većim Afrosonic Orchestra & Collective. Taj originalni album uključuje suradnju Stefona Harrisa, Roya Hargrovea, Karriema Rigginsa, Davea Gilmorea te Dee Dee Bridgewater.

Vijenac 593

593 - 24. studenoga 2016. | Arhiva

Klikni za povratak