Vijenac 592

Druga stranica

U Slavonskom Brodu održana dodjela nagrade HAZU-a za poeziju

Tadijina nagrada Borbenu Vladoviću

Antun Toni Bartek

U sklopu dvodnevnoga programa kulturne manifestacije IX. sjećanje na Dragutina Tadijanovića, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, grad Slavonski Brod, Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu, Franjevački samostan i Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda organizirali su dodjelu pjesničke nagrade iz Fonda Dragutina Tadijanovića, Zaklade HAZU-a. Za najbolju pjesničku knjigu godine proglašena je zbirka Luna na struju Borbena Vladovića, jednog od najistaknutijih hrvatskih poetskih modernista i nezaobilaznog sudionika suvremene poetske produkcije. Nagradu su uručivali i obrazlagali predsjednik upravnog odbora Zaklade akademik Velimir Neidhardt, akademik Dubravko Jelčić i predsjednica Zaklade Marina Štancl.

Član stručnog povjerenstva akademik Dubravko Jelčić iznio je obrazloženje i mišljenje o karakteristikama i nedvojbenoj pjesničkoj kakvoći nagrađene zbirke ocijenivši je „velikim doprinosom hrvatskoj književnosti“.

Borbenu Vladoviću, „pjesma je nešto konkretno, ona je predmet među predmetima, opipljiva i njome se može rukovati. Pjesme u zbirci pripadaju trovrsnom tipu, a to su: konkretistički sa stajališta predmeta, fenomenološki sa stajališta stvari (‘šozistički’) i sa stajališta diskursa jakog subjekta.“ Taj sud u pogovoru nagrađene knjige pjesama iznio je akademik Zvonimir Mrkonjić.

Nakon uručene nagrade, laureat Borben Vladović zahvalio je na važnoj i vrijednoj nagradi. Ovo je treća nagrada koju hrvatski književnik dobiva na ime Dragutina Tadijanovića. „Dobio sam povelje Srebrne svirale, Visoka žuta žita te ovu, one nose ime Dragutina Tadijanovića, kojega sam osobno poznavao i često susretao. Veliko je to priznanje u zrelosti moga stvaranja“, rekao je Vladović. Pohvalio je tu manifestaciju kulture jer popularizira poeziju, koja je gurnuta na marginu, ali „važna je i nikada neće nestati unatoč svim tehnologijama“.

Borben Vladović rođen je u Splitu 1943. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je predsjednik Društva hrvatskih književnika. Piše poeziju, prozu i drame. Pojedine pjesme prevedene su mu na petnaestak stranih jezika, uvrštavane u mnogobrojne hrvatske i inozemne antologije. Njegovo djelo prezentirano je u leksikonima i povijestima hrvatske književnosti te u Hrvatskoj književnoj enciklopediji. Dobitnik je najviših književnih nagrada i priznanja.

Vijenac 592

592 - 10. studenoga 2016. | Arhiva

Klikni za povratak