Vijenac 592

Kolumne

OPAČIĆ

Pokrovi i pokrovitelji

Nives

Pokrovitelj nekoj manifestaciji daje moralnu potporu, a sebi diže ugled

 

Jest da sam u zanimanja koja nestaju, pa onda i u takve riječi, upala kao u tijesto. Ne znam zašto, no osjećam silnu želju da bar negdje ostanu zapisane, kad sve češće nestaju i iz rječnika, premda znam da ih ni ja ni moje nastojanje neće spasiti. To su one želje za koje unaprijed znate da se neće ostvariti, pa premda beskorisne, one su ipak tu i guraju me da napravim ono što mogu. A mogu barem zapisati. Za daleka neka pokoljenja iz kojih će se možda nepoznat netko za njih zainteresirati te ih makar i nakratko iskopati. Buduća jezična arheologija. Ovo su prilozi za tu disciplinu.

Da objasnim i povežem riječi iz naslova, valja mi samo doći do izvora, glagola kriti. Već sam u prošlom Vijencu, pišući o nekim pokrivalima, spomenula da prasl. *kryti, od ie. korijena *qrāu-, qrū-, znači pokrivati, stavljati na hrpu, što podupiru i baltičke usporednice: lit. kráuti, postavljati jedno na drugo, lat. kráut, metati na kup. Krov je prirodna izvedenica iz toga korijena. No osim pokrivanja, glagol kriti znači i skrivati i prikrivati, a ima i nekih još nespomenutih značenja. Na primjer, danas će svatko reći kako glagol potrpati znači: sve stvari strpati na jedno mjesto (prije putovanja sve brzo i bez reda zgurati u torbu). Isto će tako za glagol zatrpati reći da znači: trpajući napuniti neku šupljinu. No on može značiti i prikriti i sakriti, a i opteretiti koga poslom, što zasad ostavljam po strani. U Bosni pak kad se kaže potrpaj to, ne misli se uvijek na značenje nabacati što u kovčeg, nego i zataji to! Čim nešto skrivate i tajite, znači da to radite kriomice, krišom, kradomice, kradom (krijući se od drugih, potajno, skriveno), pa onda i glagol prikradati se (šuljati se) znači prilaziti neprimijećeno, često i s namjerom da se što ukrade. Krađa ne mora uvijek biti samo oduzimanje nekih predmeta ili novca. Svjedoci smo da je česta i u sportu (krađa namještanjem utakmice ili tendencioznim suđenjem da se ošteti jedna momčad), ali prisutna je i u svekolikom autorstvu (prisvojiti, neovlašteno uzeti što tuđe, pa to pripisati sebi i proglasiti svojim). Igru skrivača opravdano smatramo bezazlenom dok je riječ o dječjoj igri, no i ona se može u odrasloj dobi prometnuti u varanje, zavaravanje, obmanjivanje, skrivanje i bježanje od istine, u utaju. Ni tajna nije uvijek slatka.

Pokrov pak (prasl. *pokrovъ) potječe od glagola pokriti. Koliko god pokrov mogao značiti svako veće pokrivalo koje se stavlja preko čega, pa se može zvati i koperta (tal. coperta) ili koperdeka, prekrivka preko krevetne posteljine (tal. coprire, pokriti, prekriti + njem. Decke, što bi po sastavnicama bila tautologija, pokrovni pokrov), postoji i biljni pokrov, skup biljaka koje pokrivaju zemlju, ili snježni pokrov, sloj snijega koji pokriva zemlju. Uza sve te pokrove, riječ ima i specifično značenje: plašt za pokrivanje trupla u lijesu, mrtvački pokrov. On pruža zaštitu onomu što pokriva.

Ima vrlo slavnih pokrova. Jedan je Isusov mrtvački pokrov ili Sveti pokrov, koji su članovi savojske kraljevske kuće 1578. prenijeli u svoju novu prijestolnicu Torino, pa se po tome zove i Torinsko platno. Njime je (vjeruje se i stalno ispituje) bilo omotano Kristovo tijelo od polaganja u grob do uskrsnuća. Na lanenoj tkanini razaznaje se obris čovjeka s tragovima rana na rukama, nogama i prsima. I Isusov prijatelj Lazar bio je mrtav već četiri dana i, propisno umotan u povoje, položen u grob. Njegove sestre Marija i Marta požalile su se Isusu da njihov brat ne bi umro da je on, Isus, bio tu. Na to Isus reče: „Lazare, iziđi!“ a prisutnima neka ga odriješe od povoja. U bizantskoj ikonografiji grob je bio otvor u pećini u kojem se Lazar pojavljuje uspravan, obavijen platnom poput mumije. U zapadnoj se Lazar diže iz sarkofaga.

Slavan je i pokrov iz Homerove Odiseje. Poznato je da se Penelopa, Odisejeva žena, pravila da tka mrtvački pokrov za Odisejeva oca Laerta te je tvrdila da će jednoga od mnogih napasnih prosaca odabrati kad završi pokrov. No tri je godine svake noći parala ono što bi danju satkala. Prosci su otkrili njezinu prijevaru, no znamo i kako su se proveli kad se gazda Odisej vratio kući.

Pokrov, dakle, pruža zaštitu predmetima koje pokriva. Upravo će se to značenje (zaštita, štićenje) preliti u novu riječ: pokrovitelj, pokroviteljstvo. Ovim riječima ne prijeti zaborav. Naprotiv, vrlo su žive i mnogima privlačne. Za divno čudo, koliko god rusizme inače izgonimo iz hrvatskoga jezika, pokrovitelj, rus. pokrovitelь, mirno opstaje. Razvio se upravo iz ovoga sekundarnog značenja zaštite, koje je zastupljeno i u pokrovu. Dakako, pokrovitelj fizički ne leži kao pokrov na onomu koga štiti, to nije predmet nego istaknuta osoba u državnom aparatu (predsjednik države) ili neko od takvih tijela (Sabor, Vlada, Akademija i sl.) koji nekoj manifestaciji daju moralnu potporu (uvijek je to visoko pokroviteljstvo), a sebi shodno tomu dižu ugled. To, doduše, čine i sponzori (lat. sponsor, jamac; spondere, svečano obećati, prisegnuti, jamčiti), no oni pritom odrješuju i vlastitu kesu, po čemu se razlikuju od državničkih pokrovitelja, koji daju samo svoj naslov kao zaštitni znak. Pokrovitelj odgovara latinskom protektoru. Dolazi od protegere, osiguravati, štititi, doslovno: pokriti sprijeda, braniti, zakriliti, zakloniti. No kako nema besplatnog ručka, tako nema ni besplatne zaštite. Ako takvu zaštitu pruža država drugoj državi, od nje će napraviti svoj protektorat. Branit će je od drugih, no učinit će je ovisnom o sebi, na neki će je način okupirati. Pojam se veže uz imperijalističke države, no u svakom pokroviteljstvu krije se klica iste pojave, zarobljavanja. Pokrovitelj protežira one kojima daje pokroviteljstvo, ali ih time obvezuje i na neku protuuslugu.

Prilog pokroviteljski, uz značenja koja se vezuju uz pokrovitelje i pokroviteljstva, ima i dodatno značenje: gledanje pomalo svisoka. U jednom trenu i djeca se prema sve blentavijim roditeljima počinju ponašati nestrpljivo pokroviteljski. Osjećaj nije lijep, ali je znan.

Vijenac 592

592 - 10. studenoga 2016. | Arhiva

Klikni za povratak