Vijenac 592

Matica hrvatska

16. DANI MATICE HRVATSKE U SARAJEVU

Teškoćama usprkos

Jelena Savić

I ove, 2016. godine, Matica hrvatska u Sarajevu organizirala je, šesnaesti put, niz različitih kulturnih događanja tijekom listopada u okviru manifestacije Dani Matice hrvatske u Sarajevu.

Dugo se nije znalo hoće li uopće ove godine Dane Matice biti organizirani zbog izostanka pomoći, kako iz Republike Hrvatske tako i od institucija iz Bosne i Hercegovine. Od mnogobrojnih zamolbi upućenih na adresu Grada Sarajeva, županijskih i federalnih ministarstava, jedina pomoć Danima stigla je iz Ureda predsjednika Federacije BiH u iznosu od 5.000,00 KM za planirani program, čiji je predračun iznosio oko 21.000,00 KM. Ipak vodstvo Dana MH u Sarajevu nije odustalo, i unatoč neizvjesnosti kako podmiriti sve troškove i obveze, predviđeni program u cijelosti je realiziran.

Dani Matice hrvatske započeli su 3. listopada izložbom akademika fra Petra Perice Vidića u Galeriji sv. Ante na Bistriku, gdje je izloženo 40 slika rađenih u različitim tehnikama (ulja na platnu, akrilik na platnu i pastel). O izloženim slikama govorio je Davor Selak, a samu izložbu otvorio je veleposlanik Republike Austrije Martin Pammer, dok je cijeli ugođaj glazbenim točkama popratio Yevgeny Xaviereff s Muzičke akademije u Sarajevu. Na otvaranju je bilo dvjestotinjak zaljubljenika u likovnu umjetnost.

U petak, 7. listopada, posjetitelji su mogli uživati u lijepom koncertu održanu u crkvi sv. Ante. Nastupila je ženska klapa Viole iz Drvenika. Uz lijep broj nazočnih i uz topli i dugotrajni aplauz, kao mali znak zahvalnosti, uz cvijeće, darovana im je jedna slika akademika fra Perice Vidića.

Predstavljanje najnovijih knjiga zagrebačke Središnjice Matice hrvatske priređeno je u srijedu, 12. listopada, u Galeriji sv. Ante. Knjige je predstavila Romana Horvat, glavna urednica izdanja Matice hrvatske u Zagrebu. Sedamdesetak osoba, uglavnom profesora i književnika, bilo je na tom događaju.

Izložba likovnih radova učenika sarajevskih osnovnih škola otvorena je 17. listopada u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti. Sudjelovalo je pedeset učenika iz 22 sarajevske osnovne škole sa svojim radovima. Izložbu je otvorio akademik Perica Vidić. Đački su radovi reproducirani i izrađen je prigodni katalog. Po dva kataloga, uz novčani prilog za kupnju likovnog materijala, podijeljeni su svakom đaku i školi koja je sudjelovala. Izložba je bila otvorena tjedan dana, a otvaranje je pratilo stotinjak gostiju.

U četvrtak, 20. listopada, Matica je organizirala predstavljanje Zbornika proznih i poetskih radova sarajevskih srednjoškolaca u Katoličkom školskom centru Sv. Josip. Sadržaj Zbornika čini 50 literarnih radova 34 đaka iz desetak srednjih škola. Svi đaci, čiji su radovi objavljeni, kao i njihove škole, dobili su po dva Zbornika. Tri najbolja prozna, kao i tri najbolja poetska rada, bili su i novčano nagrađeni. Dvjestotinjak srednjoškolaca i njihovih profesora prisustvovali su događaju popraćenu i glazbenim nastupima srednjoškolaca, a program je vodio Ivica Mršo, dopredsjednik Matice hrvatske u Sarajevu.

Posljednja manifestacija ovogodišnjih Dana bio je koncert Glazbena večer sarajevskih gimnazija u Domu oružanih snaga BiH 26. listopada. U krasnom programu uživalo je više od dvjesto gostiju. Nastupilo je sedam zborova sarajevskih gimnazija, kao i posebni gosti – đaci iz Franjevačke klasične gimnazije iz Visokog. Voditelj programa bio je glazbenik Bartolomej Stanković. Potrebno je istaknuti da je u svim zborovima nastupilo ukupno 282 đaka.

Vijenac 592

592 - 10. studenoga 2016. | Arhiva

Klikni za povratak