Vijenac 592

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Buje

Uz pomoć Središnjice MH i Nove stvarnosti OMH u Bujama darovao je knjižnici OŠ Milana Šorga u Oprtlju u povodu Mjeseca knjige osamdeset knjiga, koje uključuju pedesetak naslova. Knjige su školi uručili predsjednik Ogranka Zlatan Varelija i tajnik Milivoje Topić. U ime učenika i nastavnika ravnateljica Sanja Biloslav zahvalila je na knjigama i na prethodnoj donaciji stolaca i klupa. Sa zadovoljstvom je taj čin OMH u Bujama i suradnju s malom općinskom školom na sjeveru Istre pozdravio načelnik općine Aleksander Krt. (Vladimir Hammer)

Đurđevac

Na samu obljetnicu smrti poznatoga književnika Frana Galovića 26. listopada u Đurđevcu je održano natjecanje u recitiranju pjesama Frana Galovića Prizivamo Frana. Manifestaciju je prije deset godina pokrenuo dugogodišnji predsjednik OMH u Đurđevcu, gimnazijski profesor hrvatskog jezika Zdravko Seleš. Suorganizatori su projekta đurđevačka Gimnazija dr. Ivana Kranjčeva i Gradska knjižnica, u prostorima koje je natjecanje i održano. U revijalnom je dijelu programa sudjelovalo je nekoliko pobjednika prijašnjih natjecanja, a u natjecateljskom sedamnaest recitatora iz triju škola koje djeluju u Đurđevcu: OŠ Grgura Karlovčana, Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva i Strukovne škole. Ovogodišnji su pobjednici Ivana Kolarić, Lana Rončević i Branimir Balogović (svi iz đurđevačke gimnazije). Nagrađeni su prigodnim izdanjima Matice hrvatske. (Nikola Cik)

Čabar

OMH u Čabru predstavio je 22. listopada u Domu kulture u Tršću zbirku pjesama Negdje gore visoko Silvije Klepac. Zbirka je posvećena Mateju Malnaru, preminulome autoričinu prijatelju iz djetinjstva. U predstavljanje je naslovnom pjesmom uvela autorica, nakon čega je Matija Turk zasvirao na harmonici. Ivan Janeš, predsjednik Ogranka i urednik zbirke, pozdravio je nazočne i zahvalio na velikome odazivu. O zbirci je uz autoricu govorila lektorica Alenka Ožbolt, izdvojivši osnovne motive zbirke – prijateljstvo, prolaznost i rastanak, običaje, blagdane i ljubav, a odabrane su pjesme recitirali Aleks Ožbolt i Monika Križ. (Željko Malnar)

Čakovec

Predsjednik OMH u Čakovcu Ivan Pranjić te tajnik Tomo Blažeka posjetili su 3. studenoga biskupa mons. Josipa Mrzljaka u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu. Tijekom susreta darovali su biskupu dvije knjige iz nakladništva Ogranka, Sigetski boj u hrvatskoj epici, koju je priredio Ivan Pranjić, te Čavske slikice autora Tome Blažeke. Pozvali su biskupa Mrzljaka na predstavljanje Hrvatskoga kajkavskog kolendara za 2017. On je članovima čakovečkog ogranka darovao knjigu Sakralna baština Varaždina, koju je nedavno izdala Varaždinska biskupija. (Ana Marciuš)

Čitluk

Ovogodišnja književno-glazbena manifestacija Susreti pod hrastom u suorganizaciji OMH u Čitluku, Župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin i Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne održana 27. listopada posvećena je liku i djelu hrvatskoga književnika Gojka Sušca. U programu su sudjelovali Andrija Stojić, predsjednik OMH u Čitluku, Ivan Sivrić, predsjednik DHK Herceg-Bosne, akademik Šimun Musa, pjesnici iz DHK HB, gostujući pjesnici, učenici osnovne glazbene škole Brotnjo i recitatori iz OŠ Čerin. Riječi dobrodošlice uputio je župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika fra Tihomir Bazin. Andrija Stojić govorio je o povijesti manifestacije, prvi put održane 2004, najavivši i buduće aktivnosti. O književnome stvaralaštvu Gojka Sušca govorio je Šimun Musa. (Andrija Stojić)

Grude

U dvorani župnog ureda župe Drinovci predstavljena je 29. listopada knjiga autora Kristine Malbašić i Domagoja Tomasa Pjesma gladi – život i djelo Ilije Glavote (1891–1916). O knjizi su govorili Zvonimir Glavaš, Jozo Marić i Domagoj Tomas. Drinovački su framaši lijepim pjevanjem uljepšali svečanu večer. Uoči svetkovine Svih svetih 31. listopada u staroj crkvi u Gorici predstavljeno je troknjižje fra Vendelina Karačića – knjige pjesama U svratištu muza, Glasnik dobrote Gospodnje, Iz vječnosti kaplje vrijeme, u izdanju grudskog OMH. U Galeriji u Gorici otvorena je izložba slika ilustracija iz tih triju knjiga autora akademskih slikara fra Tihomira Bazine i Vilima Parića uz jedan portret akademske slikarice Ivane Ćavar. Pjevala je klapa Bratovština, a knjige su predstavili Jozo Marić i autor. O fra Jozi Pejiću slovo je održao fra Ante Marić, a izložbu je otvorio načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. (Mario Bušić)

Koprivnica

U Peterancu je 22. listopada u suorganizaciji Galovićeva doma i OMH u Koprivnici održana tradicionalna kulturno-književna manifestacija Spomenek na Frana Galovića. Spomen na vrsna književnika rane hrvatske moderne okupio je brojne sudionike – učenike s mentorima iz osnovnih škola iz Novog Virja, Drnja, Đelekovca i Peteranca, glumce HNK iz Varaždina, književnike Varaždinskoga književnog društva, Gradsku knjižnicu Mladen Kersner iz Ludbrega, Hrvatsko srce Peteranec i Društvo Podravec iz Zagreba. (Dražen Ernečić)

Križevci

Nakon višemjesečne potrage za najstarijim tiskovinama u Gradskoj knjižnici Franjo Marković otvorena je 24. listopada izložba Križevačko knjižno blago: iz obiteljskih knjižnica. Izložbu je otvorio akademik Josip Bratulić, napomenuvši kako je knjiga oduvijek imala status blaga u kući u kojoj se čuvala. Naglasio je da Križevci imaju posebno mjesto u povijesti hrvatske knjige. Riječi potpore i poticaja organizatorima je uputio križevački dogradonačelnik Tomislav Katanović, a mnogobrojnu publiku pozdravila je predsjednica OMH u Križevcima Renata Husinec. Tijek rada na izložbi i katalogu opisale su profesorice hrvatskoga jezika Martina Valec-Rebić i Danijela Zagorec. Kazale su da je akcija, započeta u ožujku, a zatvorena u srpnju, premašila očekivanja organizatora i da se za sudjelovanje prijavilo 28 pojedinaca i obitelji s ukupno više od pet stotina knjiga. Cilj akcije nije bio samo prikupiti i popisati knjige već podsjetiti sugrađane na važno mjesto knjige i pisane riječi u identitetu grada. Vrste i sadržaji knjiga prikazuju prožimanje svjetovnog i profanog, umjetnosti i znanosti, urbanog i ruralnog, ukazujući na posebnu brigu prema vlastitome jeziku, ali i na poštovanje drugih kultura. (Iva Rupčić)

Kutina

U organizaciji OMH u Kutini 21. listopada održan je skup Kutinski dani znanosti i umjetnosti posvećen dr. Gustavu Baronu (Kutina, 1847–Zagreb, 1914), rektoru Sveučilišta u Zagrebu, generalnom vikaru Zagrebačke nadbiskupije i dobrotvoru rodne Kutine. Od 2000. u suradnji sa SŠ Tina Ujevića, pod vodstvom Vesne Jakovljević, u sklopu manifestacije predstavljaju se bivši učenici škole, sada sa znanstvenim stupnjem obrazovanja. Ovogodišnja gošća bila je mlada znanstvenica Ivana Tucaković (1986), suradnica u Laboratoriju za radioekologiju Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. U vrijeme kutinskog srednjoškolskog obrazovanja bila je najmlađa i aktivna članica MH. U ovoj prigodi dočekana je nastupom Pjevačkog zbora svoje nekadašnje škole pod vodstvom Ivanke Baćo. Gimnazijalcima je govorila o studiju fizike na PMF-u u Zagrebu i o stjecanju doktorata na Sveučilištu u Rimu. (Dragutin Pasarić)

Nova Gradiška

U organizaciji OMH u Novoj Gradiški 26. listopada održana je u Gradskoj vijećnici tribina s predavanjem Matica hrvatska i hrvatska tradicijska kultura. Gost tribine bio je potpredsjednik MH Stipe Botica, koji je na zanimljiv način govorio o Matici hrvatskoj i pripremi za obilježavanje njezine 175. Obljetnice, a predstavio je i knjigu Biblija i hrvatska tradicijska kultura. Program su obogatili su Hrvatska pjevačka skupina Slavča i jedan od najmlađih članova Ogranka Adrian Gubić. (Josip Ostić)

Osijek

U suorganizaciji Akademske zajednice Ante Starčević, OMH u Osijeku, Medicinskog fakulteta i Kliničkog bolničkog centra Osijek održan je 21. i 22. listopada simpozij Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka. Skup su pozdravili župan Vladimir Šišljagić, Aleksandar Včev, dekan Medicinskog fakulteta i Domagoj Drenjančević u ime KBC Osijek. Simpozij je otvorio Srećko Tomas u ime pokrovitelja Ministarstva znanosti i obrazovanja. Slijedilo je pedesetak izlaganja, a posebno je istaknuta suradnja Medicinskog, Prehrambeno-tehnološkog, Poljoprivrednog te Katoličkoga bogoslovnog fakulteta i Instituta Ivo Pilar. Nakon simpozija u foajeu HNK-a u Osijeku predstavljena je 24. listopada monografija 90 godina samostalne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Osijek. Autori monografije su Nefreteta Zekić Eberhard i Miroslav Sikora, a autor fotografija Josip Šeri. (Katarina Čoti)

Sisak

OMH u Sisku nastavio je 5. studenog s prepoznatljivim poetskim projektom Stihovnica Siska. Kao glavna gošća večeri nastupila je ugledna hrvatska književnica, književna kritičarka i prevoditeljica Ljerka Car Matutinović. O njezinu istančanu poetskom izrazu najbolje su svjedočile koncentracija i pozornost svih prisutnih. Okupljenima je predstavila stihove iz svoga bogata opusa na hrvatskom standardnom jeziku, ali i na svojoj materinskoj čakavštini, uz zajednički zaključak kako je dijalektalna poezija posebno bogatstvo hrvatskog jezika te da je razumiju i „tipični štokavci“. Pjesme je govorila i Zorka Jekić, jos jedna gošća iz Zagreba, također izmamivši dugotrajni pljesak. (Siniša Matasović)

Varaždin

U Gradskoj knjižnici Metel Ožegović održana je 20. listopada svečanost uručenja nagrade Katarina Patačić, koju već šesnaest godina dodjeljuju Varaždinsko književno društvo i OMH u Varaždinu. Od ukupno šest naslova tročlano stručno povjerenstvo u sastavu: Ernest Fišer, predsjednik i članice Ivanka Kunić i Ružica Marušić-Vasilić proglasilo je zbirku Podfutrani mesec Sanje Damjan najuspjelijom. Nagrađena je pjesnikinja pročitala nekoliko odabranih kajkavskih pjesama iz zbirke, a nakon toga svečano su joj uručeni plaketa s likom varaždinske kontese i poetese Katarine Patačić i akvarel varaždinskog umjetnika Živka Toplaka. (I. H.)

Vijenac 592

592 - 10. studenoga 2016. | Arhiva

Klikni za povratak