Vijenac 591

Druga stranica

Dodijeljena nagrada Zvane Črnja za najbolju knjigu eseja u prošloj godini

Priznanje Ivici Matičeviću

Jelena Savić

Nagrada Zvane Črnja za najbolju knjigu eseja koju dodjeljuje Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika uručena je 14. listopada Ivici Matičeviću za knjigu Mjera za priču: književnokritički ogledi o suvremenoj hrvatskoj prozi objavljenu u nakladi zagrebačkog Ex librisa. Prosudbeno povjerenstvo činili su književnica Božica Jelušić, Valnea Delbianco te književnik i akademik Jakša Fiamengo. Dodjela nagrade održana je u okviru Pulskih dana eseja, koje četrnaestu godinu za redom organizira Istarski ogranak DHK i časopis Nova Istra.

U obrazloženju nagrade Božica Jelušić izdvojila je knjige Ivice Matičevića, Mladena Machieda, Vuka Perišića, Sibile Petlevski i Gorana Ferčeca. Prosudbeno povjerenstvo jednoglasno je izabralo knjigu Ivice Matičevića. Mjera za priču već u samu naslovu iznosi svojevrsnu poantu kritičarskoga posla kao određivanja mjesta na ljestvici vrijednosti. „Nije pritom riječ samo o elokvenciji i erudiciji, kojom se povezuje svijet književnosti, filozofije, etike i estetike, s brzopoteznim asocijativnim šetnjama od Aristotela do Marinkovićeva don Fernanda, ni o cijelom pozadinskom ustroju koji pridržava matricu teksta, a u kojem vidimo i televiziju, film, politiku, društvene običaje, dominantne sociološke obrasce i navade, već se bjelodano otkriva ono što nazivamo stilom, važnom i teško dosežnom književnom vrijednošću“, stoji u obrazloženju koje je pročitala Valnea Delbianco.

Matičeviću je nagradu uručio predsjednik Istarskog ogranka DHK Boris Biletić. U govoru zahvale laureat je citirao Radu Šerbedžiju kojemu je Krleža povjerio da su „nagrade lijepe, ali da ih treba zaboraviti“. Prisjetio se kolege koji mu rekao da je logično da će baš on dobiti nagradu jer je iz Broda, koji je na granici, a esej je granični žanr, odnosno „čas u nestanku, čas u ponovnom nastanku“.

Ivica Matičević, kritičar, urednik i povjesničar književnosti, rođen je 1966. u Slavonskom Brodu. Bio je glavni urednik Vijenca 2002–2008. i izvršni urednik edicije Stoljeća hrvatske književnosti, a danas je urednik Matičine Enciklopedije. Zaposlen je u Zavodu za povijest hrvatske književnosti HAZU-a. Dobitnik je više književnih nagrada,  među kojima se ističe HAZU-ova za književnost za 2007 i nagrada A. G. Matoš Matice hrvatske za kritiku i esejistiku za 2007.

Vijenac 591

591 - 27. listopada 2016. | Arhiva

Klikni za povratak