Vijenac 591

Druga stranica

Nagrada Ksaver Šandor Gjalski za 2016. Željku Ivankoviću

Ponajbolji roman o ratu u Bosni

Goran Galić

Nagrada Ksaver Šandor Gjalski za 2016. dodjeljuje se knjizi Rat i sjećanje književnika i novinara Željka Ivankovića. Odlučio je tako prosudbeni žiri u sastavu Stjepan Čuić (predsjednik), Dubravko Jelačić Bužimski, Sofija Keča, Ingrid Lončar i Ivica Matičević.

„Knjiga Željka Ivankovića govori o ožiljcima i traumama ratnih zbivanja, o okupaciji i teroriziranju grada i stanovnika Sarajeva prije četvrt stoljeća. Ne samo o teroru s okolnih brda gdje su haračili četnički agresori potpomognuti jedinicama tzv. JNA već i o onome što se događalo među tzv. sarajevskim braniteljima, od pljački i poniženja uzrokovanih bahatošću primitivnih vođa pojedinih skupina do iznenadnog zaokreta u politici i ponašanju muslimanskih snaga prema Hrvatima“, napisao je u obrazloženju Ivica Matičević.

Govoreći o Ivankovićevu književnom umijeću Matičević je istaknuo da njegov tekst svjedoči ponajprije o autorovoj visokoj književnoj kulturi. Od dosljedno provedene kompozicije koja razlama priču o dvama gradovima u pravilno izmjenjivim fragmentima o događajima i stanju ljudskih sudbina u jednoj i drugoj sredini, preko pripovjedne građe koja oslonjena na temeljni realistički, kroničarski prosede uključuje i esejističke i putopisne pasaže, do sintakse koja lavira između reporterske neposrednosti i poetske razvedenosti pred čitateljem je prema sudu žirija djelo koje „o složenoj ratnoj temi progovara ljudski pošteno i estetički uvjerljivo, odmjereno i sugestivno“. Time ne samo da se izdvaja iz ukupne ovogodišnje prozne produkcije nego načinom obrade predmetne teme te značenjem i smislom svojih pouka i poruka postaje jednim od najboljih romana o ratu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj uopće, stoji u obrazloženju.

Pripovijetke i romani Željka Ivankovića (Vareš, BiH, 1954) tematski su vezani uz Bosnu i Hercegovinu, posebice uz ratna zbivanja. Nakon izbijanja rata u BiH 1992. usporedno je počeo pisati tri prozne knjige: ratni dnevnik 700 dana opsade, roman Ljubav u Berlinu u kojem povezuje Berlin, gdje je zid srušen, i Sarajevo, gdje se gradi novi, te zbirku priča Tko je upalio mrak? o ratnoj svakodnevici iz pozicije žrtve. Osnivač je i urednik brojnih časopisa, a uredio je i niz djela iz svjetske, hrvatske i bosanskohercegovačke književnosti.

Vijenac 591

591 - 27. listopada 2016. | Arhiva

Klikni za povratak