Vijenac 591

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Čakovec

U organizaciji OMH u Čakovcu i KUD-a Mihovljan 22. listopada na Franjevačkom trgu u Čakovcu održan je Skup potpore zaštiti hrvatske pučke popijevke od HDS-a i ZAMP-a. Skup je okupio stotinjak podupiratelja, a obratili su im se predsjednik OMH u Čakovcu Ivan Pranjić i Predrag Kočila, predsjednik KUD-a Mihovljan. Od 29. listopada 2014, otkako je donesen Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, koji prema tvrdnjama organizatora diskriminira izvođače glazbe, Hrvatsko društvo skladatelja i njegova služba Zaštite autorskih muzičkih prava uz sudski progon nameću naplatu izvođenja glazbenih djela bez obzira na to je li riječ o kompozicijama članova Društva ili djelima pučke tradicijske kulture, domaće i strane glazbe bilo koje vrste, djela nepoznatih autora. Najveća se šteta tim nanosi kulturnim društvima koja njeguju i promiču tradicijsku glazbu čuvajući je od zaborava i propadanja. HDS i njegova služba ZAMP sudskim tužbama nameću čak i samim autorima plaćanje javne izvedbe vlastitih kompozicija. Ovim se Skupom želi upozoriti na nužnost izmjene Zakona koji to omogućuje. (I. H.)

Čitluk

Romani Posljednji i Medaljon autorice Anite Martinac, u izdanju OMH u Čitluku i OMH u Vinkovcima, predstavljeni su 15. listopada u Essenu. O romanima i o autorici govorio je Darinko Jurković, naglasivši autoričin otvoreni pristup i smjelost. Anita Martinac govorila je o istraživanju i prikupljanju dokumentarne građe o Drugome svjetskome ratu i poraću, što tematiziraju oba romana. Roman Posljednji predstavljen je 22. listopada i zagrebačkoj publici na redovitoj tribini tjednika za kulturu Hrvatsko slovo. O romanu je govorio Benjamin Tolić, prikaz Mate Kovačevića pročitala je Hloverka Novak Srzić, a program je moderirao Stjepan Šešelj. (Andrija Stojić)

Đurđevac

OMH u Đurđevcu i Gradska knjižnica obilježili su 14. i 15. listopada dvije važne obljetnice đurđevačke književnice Božice Jelušić: njezin 65. rođendan i 45 godina književnog djelovanja. Program je započeo 14. listopada kolokvijem o književnom stvaralaštvu i predstavljanjem Petoknjižja, kompleta od pet knjiga pjesama na standardnom jeziku i kajkavskom narječju, zbirke dječje poezije i knjige izabranih eseja i putopisa, i bio-bibliografskog kataloga. O slavljeničinu stvaralaštvu govorili su Zdravko Seleš, Ivan Picer, Seida Obarčanin Bukvić, Slavica Klimkowsky i predstavnici izdavačke kuće Tonimir iz Varaždinskih Toplica. Kao glazbeni gosti nastupili su Ženski vokalni ansambl Đurđevčice i cimbulaš Andrija Maronić. Program je nastavljen 15. listopada u Gradskoj vijećnici u Koprivnici, gdje su članovi DHK iz Koprivnice organizirali kolokvij o književnosti Božice Jelušić. (Nikola Cik)

Križevci

U suorganizaciji OMH u Križevcima i Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad HAZU-a Koprivničko-križevačke županije 17. listopada predstavljena je knjiga Lingvistička povijest Europe akademika Ranka Matasovića, redovitog profesora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, lingvista i indoeuropeista. Predstavljanje je moderirala Renata Husinec, predsjednica OMH u Križevcima, a prisutne je pozdravio i akademik Franjo Tomić, voditelj Zavoda. Urednica izdanja Romana Horvat naglasila je da knjiga osvjetljava mnoga pitanja podrijetla europskih jezika i njihovih međusobnih prožimanja. Dotaknuvši se svih važnih povijesnih razdoblja, od stare Grčke preko uspona Rima i početka dominacije latinskoga jezika u Europi, srednjeg vijeka, prosvjetiteljstva, pa sve do današnjih dana, akademik Matasović pojasnio je utjecaj demografskih kretanja, europskih osvajanja, pojavu gramatika te razvoj jezične politike i školstva, ali i nacionalnog identiteta u 19. i 20. stoljeću. (Danijela Zagorec)

Novska

U Galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska predstavljeno je 10. listopada novo izdanje OMH u Novskoj – pjesnička zbirka Kristine Semenjuk Grlim svoga anđela. Ovu šestu knjigu poezije slijepe novljanske pjesnikinje, koja je početkom ove godine primljena u Društvo hrvatskih književnika, predstavio je recenzent Duško Lončar, također član DHK. Gosti na promociji bili su i članovi Udruge slijepih Kutina, koje je članica i Kristina Semenjuk. Organizatori promocije bili su Gradska knjižnica i čitaonica Ante Jagar Novska i Ogranak MH u Novskoj. Glazbenu točku na početku promocije izvela je Ivana Bublić, učenica Glazbene škole u Novskoj. U istom je prostoru postavljena izložba skulptura u drvu Kocke člana OMH u Novskoj, likovnog pedagoga Vjekoslava Pešuta. Skulpture načinjene od različitog broja različito raspoređenih kocaka crvene i bijele boje, izrađenih od mekog drva u različitim veličinama, asociraju na polja hrvatskoga grba. Izložbu je otvorio gradonačelnik Vlado Klasan. (Alojz Buljan)

Posušje

U povodu 25. obljetnice obnovljenoga rada održan je 16. listopada u Posušju već tradicionalni skup hercegovačkih ogranaka MH. Skup je pozdravio domaćin Blago Kovač, predsjednik posuškog ogranka, a o radu MH i srebrnom jubileju govorio je prijašnji dugogodišnji predsjednik ogranka Vlatko Mišetić. Posebice je istaknuo posuške velikane fra Petra Bakulu, fra Grgu Martića i fra Franu Jukića. Skupu se obratio predsjednik MH Stjepan Damjanović istaknuvši Matičine zadaće i ciljeve: „Sve realne ciljeve moramo dosegnuti sa sviješću da smo jedna Matica, a ne savez jedne ili više udruga. Za još bolji rad i suradnju potrebno je razumjeti kako Matica funkcionira. Uvjeti su rada teški, ali u cjelini gledano radi se i nude kulturni sadržaji, na čemu treba surađivati.“ Gospodarski tajnik MH Damir Zorić istaknuo je značenje rada ogranaka MH s novim i mladim članovima kao i čuvanje hrvatske baštine i svih vrijednosti iz prošlosti. (I. H.)

Rijeka

U izložbenom prostoru Državnog arhiva u Rijeci u suorganizaciji riječkog OMH i riječke podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata predstavljena je 10. listopada knjiga Luč Hrvata, u izdanju Kninskog muzeja i Udruge branitelja Domovinskog rata Ina-Naftaplina, autora Ante Nadomira Tadića Šutre, umirovljenoga časnika HV, profesora i predavača komunikacijskih znanosti. Tadić Šutra autor je deset zbirki poezije, uvršten je u isto toliko različitih antologija hrvatskog pjesništva, a objavljuje i stručne radove. Dobitnik je brojnih priznanja za književni rad. Pjesme su mu prevedene na njemački, engleski i slovenski jezik i naglašeno su domoljubnoga karaktera, formom su bliske klapskom pjevanju, pa su neke i uglazbljene. O knjizi Luč Hrvata govorili su predsjednik OMH Goran Crnković, Tomislav Zečević Pedić i Mladen Urem. (Zrinka Tolić Nikolić)

Split

U ispunjenoj galeriji Vinko Draganja Dominikanskog samostana u Splitu 9. listopada predstavljena je knjiga poezije Dunje Kalilić Preskačem suton. Knjigu su, osim autorice, predstavili predsjednik splitskog OMH Trpimir Jurkić, Ivan Bošković i Jadranka Šošić. Trpimir Jurkić kazao je da poezija u književnoj, pisanoj riječi zauzima posebno mjesto i opisao je avanturom jezika koja ne postoji ako se ne izgovori te je pročitao nekoliko autoričinih pjesama. Ivan Bošković dodao je da je u ovoj knjizi, kao i u drugima prije, na djelu govor autorice sa sobom, razotkrivanje pred čitateljem, davanje i skrivanje od tog istog čitatelja na autoričin poznati način iskrenosti. Događaj je upotpunjen prigodnim glazbenim programom koji je izveo mladi gitarist Mihael Kosor. (Luka Matić)

Velika Gorica

Velikogorički OMH novu je sezonu započeo jačanjem suradnje s drugim ograncima MH. Na inicijativu predsjednika Ogranka Stjepana Rendulića u Velikoj Gorici okupili su se 17. listopada ogranci MH iz Zagrebačke županije. Na radnome su sastanku sudjelovali predstavnici ogranaka MH u Svetoj Nedelji, Samoboru, Svetome Ivanu Zelini, predsjednica Inicijativnog odbora za osnivanje OMH u Dugom Selu Kata Gojević i tajnik za ogranke MH Mihovil Antić. Govorilo se o dosadašnjoj i budućoj suradnji ogranaka te o novim načinima povećanja njihove vidljivosti, posebice među mladima. Velikogorički ogranak već godinama, programom Matičini susreti, radi na jačanju suradnje s drugim ograncima. Dosad su se na Susretima predstavili ogranci iz Čabra, Delnica, Jastrebarskog, Kutine, Petrinje i Pokupskog, a ove godine, 19. listopada, predstavio se zabočki OMH u Zaboku. Rad ogranka, uz predsjednika Ivicu Balagovića, predstavili su i drugi članovi, govoreći o suradnji s drugim udrugama u realizaciji kulturnih programa, o Danima K. Š. Gjalskog i o projektu Muzej Gjalski. Predstavljanje je pjevanjem uljepšao Srečko Blažičko interpretiravši poznate kajkavske popevke. (I. H.)

Žepče

OMH u Žepču u suradnji s KŠC Don Bosco organizirao je 15. listopada predstavljanje knjige Pjesma gladi: život i djelo Ilije Glavote autora Kristine Malbašić i Domagoja Tomasa. Na početku u ime domaćina nazočnima se obratio Milan Ivančević, ravnatelj KŠC-a Don Bosco zahvalivši svima na dolasku. U uvodnoj riječi profesor Perica Jukić naglasio je važnost pisanih tragova o našoj povijesti, koji svjedoče za današnje i buduće generacije. Posebice je naglasio i pozdravio izbor teme za ovu knjigu. Domagoj Tomas zahvalio je mnogobrojnim posjetiteljima što su došli u želji da saznaju više o Iliji Glavoti. Kazao je da je njegova najveća važnost u tome što je bio mentor Antuna Branka Šimića. Kao urednik Ruže, časopisa Društva franjevačkih hercegovačkih gimnazijalaca Polet, potaknuo je Šimića da piše i objavljuje pjesme. Čitajući ulomke Glavotinih radova možemo osjetiti njegovu veliku ljubav za Drinovcima, mjestu gdje je proveo djetinjstvo i posljednje dane života, naglasila je autorica. Izvedbama na gitari predstavljanje je uveličao Marko Markanović, učenik Srednje glazbene škole Katarina Kosača Kotromanić. (Dragan Galić)

Vijenac 591

591 - 27. listopada 2016. | Arhiva

Klikni za povratak