Vijenac 590

Časopisi

Pokrenut novi književni časopis Artikulacije

Razgovijetno o književnosti

Petar Vukelić

Govoreći o prvim izdanjima novina i časopisa dugogodišnji novinski urednik i kolekcionar Branko Lovrić nedavno je rekao kako je u njima najjače izražena količina novinarskoga truda, napora i genijalnosti. Zbog toga svaki prvi broj ima posebnu vrijednost i znači pravo malo bogatstvo onomu tko ga drži u rukama. Upravo jedno takvo tekstualno i vizualno bogatstvo mogu dohvatiti svi koji u ruke uzmu prvi broj Artikulacija – časopisa za čitanje. Izdavač je podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika, a časopis uređuju Marko Gregur, Mario Kolar i Darko Pernjak.

Naslov upućuje na činjenicu kako urednici žele jasno i razgovijetno progovoriti o temama iz književnosti, dok se iz podnaslova naslućuje urednička vizija, bit časopisa koji u sebi ne sadržava mrtva slova na papiru, nego služi susretu književnika i književne publike.

Prva rubrika posvećena je Festivalu mladih pisaca Alpe Jadran, i onima koji između 2. i 4. lipnja nisu mogli biti u Koprivnici, Đur­đevcu, Križevcima i Varaždinu pruža priliku da se putem tekstova upoznaju s Constantinom Göttfertom, Davorom Ivankovcem, Lucasom Kristanom, Franjom Nagulovom, Kristianom Novakom, Rolandom Orcsikom, Tomom Podstenšekom, Annom Terék i Tinom Vrpčaj.

Teško da časopis koji je vezan uz podravski kraj može zaobići spomen na Paju Kanižaja. Njemu, koji je uvijek isticao „da se u tom kraju rodil i u školu hodil“ tekstove su posvetili Ivan Golob, Ernest Fišer i Ivan Picer.

Sekcija nazvana HR produkt donosi nove tekstove devetero hrvatskih književnika, a tu cjelinu zaokružuju kratki intervjui urednika časopisa s akademikom Milivojom Solarom i Mirom Gavranom.

Središnji dio Artikulacija čine prijevodi suvremene svjetske književnosti, tekstom Bahira Sakhawarza i pjesmama Zvonka Taneskoga, Petera Šuleja i Zbigniewa Macheja. Sekcija Ispod čekića iliti eseji, kritike i slično donosi tekstove Hrvoja Petrića, Borisa Becka, Davora Šalata, Matije Ivačića i Maria Kolara. Na posljednjim stranicama nalazi se pregled književno-kulturnih događaja u podravskom kraju.

Artikulacije već naslovnicom na prvi pogled privlače čitatelje, dok primamljiv prijelom sadržaja stvara pravu harmoniju boja, teksta i slike. Poneko uvodno slovo čitateljima koji nisu upoznati s projektom podravsko-prigorskog ogranka DHK-a, pregled rasporeda te pokoje objašnjenje bilo bi korisno pri čitanju. Ako i idući brojevi časopisa budu nosili dio uredničkog i autorskog žara kao prvi, onda se zaista ne treba brinuti za njegovu budućnost.

Vijenac 590

590 - 13. listopada 2016. | Arhiva

Klikni za povratak