Vijenac 590

Druga stranica

Milku Valentu svečano uručena Književna nagrada Stipana Bilića-Prcića

Pisac bez kompromisa

Goran Galić

Svečanost dodjele Književne nagrade Stipana Bilića-Prcića, koju dodjeljuje Zaklada HAZU-a iz fonda koji joj je ostavio taj hrvatski iseljenik, održana je prvi put u palači Akademije 5. listopada. Prvi dobitnik nove književne nagrade je pjesnik, prozaik, dramatičar i kritičar Milko Valent za roman Umjetne suze (Profil, 2013), kojemu su nagradu uručili ravnatelj i ravnateljica Zaklade akademik Velimir Neidhardt i Marina Štancl.

„Zaklada Akademije jedna je od najuspješnijih u Hrvatskoj i dosad je financirala 1085 projekata i više od petsto knjiga s 14,2 milijuna kuna. Također financirala je znanstvene skupove, umjetnički rad, otkup umjetnina, sve ono što promiče znanosti i kulturu u Hrvatskoj“, kazao je predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić dodavši da je Stipan Bilić-Prcić najveći donator pojedinac Zaklade, kojoj je 2008. donirao deset milijuna kuna i kuću u Zagrebu.

O nagrađenom Milku Valentu, u čijem se opusu osobito ističu drame Gola Europa i Ground Zero, romani Clown i Play station, dušo, zbirka novela Gorki deserti te pjesničke zbirke Zadimljena lopta, Rupa na rupama i Neuro-Neuro, govorio je akademik Krešimir Nemec. Prema njegovim riječima Milkov roman Umjetne suze razorna je kritička analiza hrvatskoga i europskoga društva na početku 21. stoljeća: „Pedantnim i preciznim vođenjem radnje, s punom koncentracijom kroz čitavih 1400 stranica, autor podastire dubok, beskompromisan ali i nelagodan uvid u suvremenu zbilju obilježenu sveopćom hipokrizijom, krizom međuljudskih odnosa i moralnih vrijednosti, tjeskobom, poplavom kiča i estetike banalnosti te potpunim nedostatkom empatije i društvene solidarnosti. U izmjeni makro- i mikroperspektive, roman paralelno prati individualnu i socijalnu dimenziju propadanja suvremene civilizacije“, kazao je Nemec i dodao da protagonist romana osjetljivo reagira i na stanje u tranzicijskoj Hrvatskoj.  „Realiziran kao raskošna polifona orkestracija glasova, s obiljem literarnih citata i reminiscencija te s brojnim inovativnim rješenjima, Valentov roman Umjetne suze veliki je dobitak za hrvatsku književnost“, zaključio je.

Vijenac 590

590 - 13. listopada 2016. | Arhiva

Klikni za povratak