Vijenac 590

Povijest

Održan međunarodni znanstveni skup 950 godina od prvoga spomena Šibenika, HAZU, 27–28. rujna

Nepoznata povijest Šibenika

Iva Kurelac

Činjenica da su šibensku prošlost, počevši od antike pa do suvremenoga doba, oblikovala brojna važna zbivanja koja su uvelike utjecala i na cjelokupnu hrvatsku povijest, potaknula je znanstvenike da iznesu nove spoznaje o povijesti Krešimirova grada

 

 

O 950. obljetnici prvog spomena grada Šibenika u darovnici hrvatskog kralja Petra Krešimira IV. od 25. prosinca 1066. u Gradskoj vijećnici u Šibeniku 27. i 28. rujna održan je veliki međunarodni znanstveni skup na kojem su sudjelovala 34 izlagača iz Hrvatske, Velike Britanije i Švicarske. Organizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Odsjek za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU-a u Zagrebu (Damir Karbić, Zoran Ladić, Goran Budeč i Iva Kurelac), Grad Šibenik (Željko Burić i Ivica Poljičak) i Muzej grada Šibenika (Gojko Lambaša i Anita Travčić). Predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić predsjednik je Odbora skupa, a skup je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Neposredan povod za organiziranje skupa jest uključivanje znanstvenog aspekta u obilježavanje velike obljetnice prvoga spomena grada, važne za Šibenik, ali i za čitavu Hrvatsku. Činjenica da su šibensku prošlost, počevši od antike pa do suvremenoga doba, oblikovala brojna važna zbivanja koja su uvelike utjecala i na cjelokupnu hrvatsku povijest, ovom je prigodom potaknula znanstvenike da iznesu nove spoznaje o povijesti Krešimirova grada, čime su nadograđena saznanja o Šibeniku objelodanjena na znanstvenom skupu održanu o njegovoj 900. obljetnici, davne 1966.

U pozdravnim govorima na otvaranju skupa okupljenima su se obratili gradonačelnik Šibenika Željko Burić, predsjednik Gradskog vijeća Šibenika Ivica Poljičak i generalni vikar Šibenske biskupije don Marinko Mlakić. U ime HAZU-a skupu se obratio akademik Radoslav Tomić, a uime Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU-a u Zagrebu govorio je njegov upravitelj Damir Karbić.

Unatoč tomu što je riječ o skupu prigodnoga karaktera, naglasak je stavljen na izvorne znanstvene spoznaje o povijesti Krešimirova grada, tako da je stručna, ali i šira javnost mogla steći dobar uvid u novootkrivene činjenice o Šibeniku. Najveći dio izlaganja doprinosi su s područja humanističkih znanosti: povijesti, povijesti umjetnosti, konzervatorstva, arheologije, filologije i etnologije, a u program skupa uvrštena su i dva izlaganja s područja prirodnih znanosti i povijesti znanosti. U zasebnim sekcijama obrađene su teme u vezi s jezikom i kulturnim doprinosima te narodnom baštinom. Tijekom dvodnevnoga skupa prezentirana su izlaganja o temi antičke i ranokršćanske povijesti, potom iz razdoblja srednjovjekovne povijesti Šibenika, renesanse, ranoga novog vijeka zaključno sa suvremenom ratnom poviješću i zbivanjima iz Domovinskoga rata. Stručnjacima i široj javnosti predstavljene su brojne potpuno nepoznate činjenice o povijesti Šibenika, najvećim dijelom dobivene istraživanjem neobjavljenog arhivskog gradiva i terenskim istraživanjima.

Ranokršćansko nasljeđe

Govoreći o nadgrobnoj ari obitelji Rutilius iz antičkog Ridera, Dražen Maršić otvorio je niz pitanja vezanih uz porijeklo izrade tog reprezentativnog nadgrobnog spomenika, pripisujući ga salonitanskim majstorima ili lokalnim majstorima školovanim u salonitanskim radionicama. Nadovezujući se na njegovo izlaganje, Ante Uglešić izložio je nove činjenice o nedovoljno istraženoj ranokršćanskoj povijesti okolice Šibenika, analizirajući sakralne objekte na položaju Prižba u Srimi kod Vodica, na Dedića Punti, u Bilicama na Prokljanskom jezeru te na području Morinjskog zaljeva. Otkrio je kako se pri istraživanjima Tvrđave sv. Mihovila u Šibeniku utvrdilo da se u neposrednoj blizini ili unutar kastruma nalazila crkva, na što upućuje ranokršćanski pilastar s urezanim križem.

U sklopu dviju sekcija o srednjovjekovnoj povijesti Šibenika, koje su okupile i najveći broj izlagača, Nadia Togni s Teološkog fakulteta Sveučilišta u Ženevi iznijela je detaljnu paleografsku i kodikološku analizu neistražene, raritetne Biblije velikoga formata iz knjižnice samostana sv. Frane u Šibeniku, darovane kralju Petru Krešimiru IV. u sklopu grgurovske reforme, s posebnim osvrtom na važnost tog rukopisa za srednjovjekovnu hrvatsku državu. O važnom razdoblju prerastanja Šibenika iz kraljevske utvrde u dalmatinsku komunu te o ulozi hrvatskoga plemićkog roda Šubića u tom procesu tijekom 13. i 14. stoljeća govorio je Damir Karbić.

 Na njegovo izlaganje nadovezala se Bruna Kuntić Makvić analizom roda Šubića u djelima Ivana Lučića Luciusa. Ante Gulin obradio je šibensku pravnu povijest, točnije službu pristava/bakarija u Šibenskom statutu, a Zoran Ladić i Goran Budeč u izlaganjima su se bavili nekim nedovoljno istraženim aspektima svakodnevnoga života u srednjovjekovnom Šibeniku. Ladić je na temelju iscrpne analize vrlo opsežna arhivskog gradiva, notarskih i diplomatičkih dokumenata, iznio nove spoznaje o djelovanju i uređenju šibenskih hospitala i leprozorija od prvih spomena do konca 15. stoljeća, posebno se osvrnuvši na utjecaj socijalnog kršćanstva na utemeljenje spomenutih karitativnih institucija. Budeč je na temelju 272 inventara dobara iznio nova saznanja o odjeći u kasnosrednjovjekovnom Šibeniku, analizirajući zasebno vrste, nazivlje, materijale i boje pojedinih odjevnih predmeta.

Izlaganja Tomislava Galovića, Ante Birina i Krešimira Kužića iznijela su zanimljive spoznaje o šibenskoj srednjovjekovnoj crkvenoj i vjerskoj povijesti. Galović je u izlaganju na temelju samostanskog kartulara Libellus Policorion iznio nove podatke o prisutnosti benediktinaca Rogovske opatije u Šibeniku i njihovim posjedima, važne s kronološkog aspekta urbanoga razvoja Šibenika. Birinovo izlaganje, temeljeno na istraživanju neobjavljenih notarskih spisa, pružilo je uvid u dosad nepoznate činjenice o djelovanju šibenskoga ženskog benediktinskog samostana Sv. Spasa tijekom 15. stoljeća, uz detaljnu analizu imena redovnica te samostanskih posjeda i prihoda. Kužićevo izlaganje otkrilo je zanimljive podatke o hodočasničkom putovanju šibenskoga franjevca Jakova, koji je 1483. dospio do samostana sv. Katarine na poluotoku Sinaju.

Šibenik od renesanse
do Domovinskog rata

U sklopu sekcije s temama iz šibenske renesansne i ranonovovjekovne povijesti Tamara Tvrtković govorila je o pohvalama Šibenika u djelima hrvatske latinističke historiografije s osobitim osvrtom na latinski predložak Ivana Nardina, koji je poslužio Petru Divniću za poznatu pjesmu U pohvalu od grada Šibenika. O geostrateškom položaju Šibenika u ranom novom vijeku govorio je Josip Vrandečić. Iva Kurelac s aspekta socijalne topografije obradila je neistraženi povijesni dokument, zasad najstariji poznati popis dijela stanovništva Šibenika s kraja 16. stoljeća, šibenskoga svećenika Ostojčića, a Kristijan Juran govorio je o dosad nepoznatim podacima o trgovcima, pomorcima i obrtnicima u Šibeniku u prvoj polovici 17. stoljeća.

Teme iz suvremene povijesti okupljene su u sekciji u kojoj je bilo riječi o ratnim zbivanjima, osobito o šibenskom području za talijanske uprave te nakon 1945, o čemu su govorili Mario Jareb, Nikica Barić i Stipe Kljaić, a Ante Nazor i Ivan Radoš na temelju autentičnih dokumenata iznijeli su javnosti nepoznate pojedinosti o napadima JNA na Šibenik u rujnu 1991. te o uspješnoj obrani grada.

Zasebna sekcija posvećena je umjetničkoj baštini i konzervatorstvu, a publika je imala prilike slušati o opusu znamenitoga šibenskog majstora, zlatara i gravera Horacija Fortezze, o kojem je govorila Flora Turner Vučetić, nezavisna istraživačica iz Londona. Josip Belamarić istražio je mogućnost umjetničkog utjecaja Jurja Dalmatinca na kiparski rad Ivana Meštrovića. Radoslav Tomić je, izlažući o najvažnijim slikarskim djelima iz šibenskih crkvi, samostana i muzeja (Zaniberti, Laudis i Ponzoni), upozorio i na ulogu naručitelja te na ikonografske obrasce, a Predrag Marković prema suvremenim je uzusima analizirao i valorizirao zahvate izvedene na šibenskoj katedrali sv. Jakova tijekom njezine obnove u drugoj polovici 19. stoljeća.

Posjetitelji su imali priliku čuti i izlaganja o govorima, filologiji i književnosti šibenskoga područja, o čemu je govorio Josip Lisac, a Marinko Šišak iznio je zanimljive i nepoznate spoznaje o prikazu Šibenika u engleskim putopisima iz 19. stoljeća. Josip Ćaleta dao je prilog poznavanju šibenske narodne baštine osvrnuvši se na rad Ive Furčića i šibensku vokalnoglazbenu tradiciju, dok su Borna Fuerst Bjeliš i Jadran Kale izlagali o povijesnoj dinamici kulturnih krajolika šibenskoga područja.

Po završetku skupa, tijekom 2017, u planu je objavljivanje zbornika radova kao trajnoga spomena za buduće generacije, koji bi ujedno postavio smjernice za nastavak znanstvenih istraživanja još neistraženih tema iz bogate šibenske povijesti.

Vijenac 590

590 - 13. listopada 2016. | Arhiva

Klikni za povratak