Vijenac 590

Časopisi

Kajkavske i zagrebačke teme

Tihana Pšenko

Časopis za književnost, umjetnost i kulturu Kaj zakoračio je u 49. godinu izlaženja. I novi dvobroj tematski je vrlo raznolik, a u osam rubrika dvadesetak autora dotiče se kajkavskoga jezika i književnosti, znanstvenih tematskih radova, recentnih osvrta, pa i zagrebačkih tema. Tako je uz ostalo objavljen rad Marija Beusana s iscrpnim arhitektonsko-urbanističkom podsjetnikom na faze obnove te interijerskog oblikovanja zgrade Matice hrvatske u Zagrebu, koje je osobno osmislio.

Prve su stranice posvećene suvremenoj kajkavskoj književnosti te su reci ispisani kratkom kajkavskom prozom, drugim dijelom izabranih radova s 11. natječaja za kratku kajkavsku prozu. Prema opasci uredništva, svrha spomenutoga natječaja jest reafirmirati kajkavski književni kontinuitet i proznu vrstu, što je ovoga puta učinjeno i u Kaju objavljenim proznim radovima Marije Drobnjak Posavec, Ivana Pahernika, Ivice Jembriha Cobovičkog te lirikom Magdalene Kolar Đudajek i Mirjane Mikulec.

U rubriku Jezična kajkaviana smješten je rad Borisa Kuzmića i Ivane Klinčić o sročnoj dvojini u kajkavskome književnom jeziku 16, 17. i 18. stoljeća. Autori su ispitali gubi li se dvojina kao gramatička kategorija broja u sintagmatskim izrazima tijekom spomenutih stoljeća, analizirajući odnose između dvojine i množine. Nakon reda jezika, u rubrici Hrvatski književni putopis smjestio se završni dio izabranih putopisa s 8. natječaja za hrvatski književni putopis, održanog u sklopu Dana Franje Horvata Kiša, 2014. Riječ je o putopisima iz pera Vladimira Gagliardija (Provu na Susak), Marije Drobnjak Posavec (Koprivnica kak na dlanu), Radovana Brlečića (Svetim Ivanom i oko njega) te Marije Družete (U dodiru masline).

Kaj ne zanemaruje ni graditeljsko nasljeđe, temu kojom se bavi u istoimenoj rubrici. U ovom je dvobroju autor Ivan Srša pisao o Starom gradu Čakovcu. U rubrici Glazbenopovijesne teme objavljen je izvorni znanstveni rad autora Jadrana Jeića o tamburaškim reformatorima, Alphonseu M. Gutchyju i Jeronimu Lukiću.

U sklopu programa kulturnog povezivanja Kajeva nakladnika Kajkavskoga spravišća, Kaj & ča: prožimanja i perspektive, rubrika Kaj & ča donosi izbor iz čakavske poezije književnika Tomislava Milohnića (Slavića) iz Poreča.

Svojevrstan misaoni pečat na samu kraju Kaja rubrika je Osvrti, prikazi, koja predstavlja odabrana recentna književna i znanstvena izdanja.

Vijenac 590

590 - 13. listopada 2016. | Arhiva

Klikni za povratak