Vijenac 590

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Beč

U organizaciji OMH u Beču 29. rujna predstavljena je u gradišćanskom Hrvatskom centru knjiga Alojza Jembriha Tragom života i rada Stjepana Moysesa u Zagrebu (1829–1851) u izdanju Hrvatskoga književnog društva Sv. Jeronima. Predsjednica OMH u Beču Željka Caparin predavanje je otvorila predstavljanjem predavača, stalnoga gosta bečkog OMH, a slavist i povjesničar Nikola Benčić iznio je svoj doživljaj knjige. Autor, redoviti profesor na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, predstavio je Stjepana Moysesa i njegove zasluge u povijesti. Moyses, Slovak po rođenju, bio je važna ličnost u hrvatskoj povijesti. U Zagrebu je djelovao kao profesor filozofije, metafizike i logike, kao cenzor zagrebačkih knjiga te je bio jedan od suosnivača Matice ilirske u Zagrebu i veliki borac za hrvatske ideje. S obzirom na to da je dosad u znanosti bio zapostavljan, knjiga je velik prinos hrvatskoj kulturi. (Zvonimir Vučur)

Dubrovnik

U biblioteci Cvijeta OMH u Dubrovniku izdao je trinaestu slikovnicu Jaketa Palmotić Dionorić: dubrovački poklisar autorice Slavice Stojan i ilustratorice Dubravke Lošić. Predstavili su je 26. rujna tajnica ogranka Jelena Obradović Mojaš i Lovro Kunčević. Dijelove iz knjige čitao je autoričin unuk Josip. Slikovnica tematizira Palmotićevo poslanstvo na osmanski dvor 1667, neposredno nakon Velike trešnje, kojim je riješio političku krizu između Dubrovnika i Osmanskog Carstva i osigurao opstanak Grada. (I. H.)

Gospić

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčevića 26. rujna u organizaciji OMH u Gospiću predstavljena je vrijedna monografija Ante Bežena i Vesne Grahovac Pražić Dobri duh Gospića – život i djelo Manje Kovačević i njezin rod Frkovića u suizdanju Ogranka i Stajer-grafa iz Zagreba. Knjiga je to koja donosi prikaz života i rada istaknute gospićke intelektualke, znanstvenice filološkog usmjerenja, profesorice Manje Kovačević. Obuhvaća osobni život i djelo, svjedočenja suvremenika o njezinoj osobnosti i ostavštini kao i prikaz roda Frkovića. Monografiju su predstavili recenzenti Sanja Vrcić Mataija i Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru. U glazbenom dijelu večeri nastupili su prof. Tvrtko Sarić na gitari i mezzosopranistica Ivana Rukavina. (Anela Serdar Pašalić)

Jelenje

U sklopu obilježavanja Mihoje – Dana Općine Jelenje i blagdana sv. Mihovila, zaštitnika župe Jelenje, OMH u Jelenju 29. rujna organizirao je izložbu slika Dolores Lukanić i predstavljanje knjige Ružice Huskić. Izložbom slika u tehnici akrila na platnu Previranja umjetnica se publici predstavila kao senzibilna i pronicava duša, a njezine je radove predstavila Vlasta Juretić, predsjednica Katedre Čakavskoga sabora Grobnišćine. Knjigu Štorije o čudotvornon srpu predstavile su autorica Ružica Huskić i urednica Sanja Zubčić, koja je kazala da je vrijednost knjige u tome što ju je autorica sama napisala i ilustrirala, razloživši da su slike emotivne, prate tekst i obogaćuju ga. Naglasila je da je knjiga važna za Grobnišćinu jer podsjeća na skromni, tihi, nebahati svijet, koji odlazi u prošlost. Predsjednik jelenskog OMH Ivoslav Ban pohvalio je obje autorice kao vrijedne članice ogranka koji postoji manje od tri godine, ali je vrlo aktivan. Nastojimo promovirati hrvatsku kulturu, hrvatsko domoljublje i pomoći svakomu tko je umjetnost i kulturu izabrao za svoj način javnoga djelovanja, rekao je. (Ivoslav Ban)

Križevci

Križevačkoj kulturnoj publici 27. rujna predstavljen je Hrvatsko – srpski objasnidbeni rječnik autora Marka Samardžije. Rječnik  su, osim autora, predstavili predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović i urednica Romana Horvat. Predsjednik Damjanović podsjetio je na križevačku tradiciju i baštinu te  izrazio čestitke OMH u Križevcima, naglasivši da je jedan od najaktivnijih na nacionalnoj razini. Predstavljajući rječnik, spomenuo je dosadašnju recepciju rječnika i važnost argumentirane rasprave i konstruktivne kritike pri njegovoj valorizaciji. Autor Samardžija na konkretnim je primjerima prikazao koncepciju rječnika dokazujući pritom da je popunio dosad prazno mjesto hrvatske leksikografije. (Iva Rupčić)

Ogulin

Predsjednica Matice slovačke Alena Bali i potpredsjednik Zlatko Jevak posjetili su 24. rujna članove OMH u Ogulinu. Na putu za Ogulin posjetili su Oštarije gdje ih je dočekao župnik Ante Luketić upoznao ih s prošlošću crkve Gospe od Čudesa i povijesnim previranjima na ovim prostorima. U Ogulinu su ih dočekali članovi OMH u Ogulinu. Nakon pozdrava predsjednice Ogranka Višnje Lipošćak i upoznavanja s radom Ogranka uručeni su im darovi – izdanja OMH u Ogulinu. Uslijedila je šetnja kroz Ogulin, upoznavanje s poviješću grada i s kulturnom baštinom. Susret je završio na Modrušu o kojemu je iscrpno govorio, sa sjećanjem na slavne dane, Zvonko Trdić, predsjednik katedre Čakavskog sabora Modruše. (Milka Trninić)

Pazin

Pazinski OMH objavio je četvrtu zbirku pjesama pučkog pjesnika i pripovjedača Josipa Pina Klarića iz Gračišća Vreteno na vjetru. Knjiga sadržava pjesme na gračaškoj cakavici i na standardnom književnom jeziku razvrstane u sedam ciklusa, predgovor akademika Josipa Bratulića, dijalektalni prozni zapis i rječnik dijalektalnih izraza, uz nekoliko starih fotografija. Predstavili su je autor i David Ivić, predsjednik OMH u Pazinu, a pjesme su interpretirali Helena Funčić, Elena Erman, Zvonko Bogi, Marčelo Deltin te posebno dojmljivo Bruna Balde, izvorna govornica gračaške cakavice. Program oplemenili su pazinski zbor Roženice, zbor osnovne škole te pučki glazbenici iz Kopra. (Davor Šišović)

Samobor

U crkvici Sv. Mihalja u Samoboru 29. rujna održan je u organizaciji OMH u Samoboru 25. jubilarni susret samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu. Publici se predstavilo četrdesetak samoborskih pjesnika. Pjesme su, kao i svake godine, objavljene u prigodnom Zborniku pjesama samoborskih pjesnika u izdanju Ogranka. Susret je bio i oproštaj od utemeljiteljice i voditeljice Susreta Ranke Novosel, dugogodišnje predsjednice, a danas počasne predsjednice Ogranka. Susreti Pri svetem Mihalu proteklih su godina postali tradicija grada Samobora, mjesto okupljanja samoborskih pjesnika i vjerne samoborske publike. Od 1991. na Susretima je sudjelovalo stotinjak pjesnika, a onim najvjernijima, koji su neprekidnim sudjelovanjem u proteklih dvadeset i pet godina pridonijeli stvaranju i očuvanju kulturne tradicije, na ovogodišnjim su Susretima uručena priznanja kao znak zahvale. (Lada Lokmer)

Slatina

OMH u Slatini i slatinski Zavičajni muzej ugostili su 21. rujna članove ogranaka MH u Virovitici i Orahovici. Ravnateljica muzeja Dragica Šuvak prezentirala je zanimljiv i nadasve vrijedan postav. U radnome dijelu posjeta razgovaralo se o budućim aktivnostima triju ogranaka, koji promiču hrvatsku i zavičajnu umjetnost, kulturu i znanost. Predsjednica OMH u Slatini Zorica Varga otvorila je sastanak prijedlogom da se u sklopu nadolazećeg Mjeseca hrvatske knjige organizira promocija knjige vrijedne članice Ogranka, liječnice Marije Turk Kuči, i suradnika s tematikom o alkoholizmu i njegovu liječenju. Potom se je raspravljalo o zajedničkom organiziranju Dana Matice hrvatske u suradnji sa Središnjicom, koja bi gostovanjem istaknutih imena još više obogatila i privukla publiku. Razgovaralo se i o završetku pripreme i tiskanju novog broja Zavičaja,časopisa Matičinih ogranaka, s raznovrsnim temama iz triju županijskih središta. (Dražen Bunjevac) 

Šibenik

U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Juraj Šižgorić predstavljena je 4. listopada knjiga Živija mi, Šibeniče! autora Gojka Huljeva u suizdanju OMH u Šibeniku i Gradske knjižnice. Autoru je to druga zbirka kratkih priča tematski povezanih s životom u staroj jezgri Šibenika pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Unatoč vremenskom odmaku, tematika je zanimljiva, aktualna i svježa, o čemu svjedoči velik interes Šibenčana za priče koje autor redovito predstavlja subotom na valovima Radija Ritam. Zanimljivosti predstavljanja pridonijela je forma intervjua, za koju se pobrinulo dvoje šibenskih novinara: Živana Podrug i Branimir Periša. Predstavljanje je završilo, kako to Šibeniku priliči, pjesmom, za što se pobrinuo pjevač Vlađa Nalis. Zbirka je prepuna sjećanja na šibenske kampijune, lere, ridikule, težake, funkcionere, fakine, funcute, noćne dame… i zacijelo će pronaći brojne starije čitatelje, koji će s radošću evocirati davne dane, ali i one mlađe, kojima će približiti bujni život kojim je kucalo srce negdašnjega grada. (Zdenka Bilušić)

Varaždin

U organizaciji OMH u Varaždinu i Festivala Varaždinske barokne večeri 28. rujna u Klubu Europa media varaždinskoga HNK-a održana je španjolsko-varaždinska pjesnička večer. Željka Lovrenčić, istaknuta hispanistica i potpredsjednica DHK-a, publici je interpretirala desetak pjesama varaždinskoga pjesnika Ernesta Fišera, koje je prevela na španjolski jezik, a autor je iste pjesme čitao na hrvatskome jeziku. Riječ je o pjesmama kojima je Fišer zastupljen i u antologiji suvremenoga hrvatskog pjesništva prevedenoj na španjolski jezik, koja će iduće godine biti objavljena u Kolumbiji. Književnom tribinom ujedno je obilježena 400. obljetnica smrti klasika španjolske književnosti Miguela de Cervantesa. U glazbenom je dijelu programa četiri pjesme Federica Garcije Lorce na španjolskom jeziku pjevala varaždinska mezzosopranistica Sofija Cingula uz gitarističku pratnju Darka Rušeca. (Dragica Vitez)

Wiesbaden

U organizaciji Hrvatske kulturne zajednice – OMH Wiesbaden predstavljen je 30. rujna 50. broj glasnika Riječ. Na 88 stranica predstavljeno je četrdesetak naslova iz pera dvadesetak autorica i autora. Susretu u Hotel-Restoranu Croatia u Idsteinu prisustvovali su, uz njemačke goste, i Hrvatice i Hrvati te državljani BiH i Kosova. Izložena je mala biblioteka knjiga recenziranih u Riječi. U povodu obilježavanja stote godišnjice izlaženja izložene su Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić i djelo Vatroslava Jagića Prilog o staroslavenskom crkvenom jeziku, oba izdanja iz 1916. Posebnu pažnju izazvao je prilog o ratnom dnevniku djevojčice iz Karlovca prema romanu Bojane Meandžije: Trči, ne čekaj me… Dječji krik protiv ratnog bezumlja dopunio je ujedno prikaz nastupa Zajednice s temom izražavanja mržnje protiv stranaca u Europskom tjednu 2016. (Ivica Košak)

Vijenac 590

590 - 13. listopada 2016. | Arhiva

Klikni za povratak