Vijenac 589

Druga stranica

Dani Kalmana Mesarića u Prelogu 2016.

Nedovoljno valoriziran opus

Mirjana Hržić

Dani Kalmana Mesarića pokrenuti su 2014. Motivacija za pokretanje bila je upoznavanje Priločanaca s njihovim sugrađaninom i poticanje interesa za njega i njegov opus, objavljivanjem njegovih djela (roman Dravom zlato plovi, 2014. i komedija Gospodsko dijete, 2015). Druga motivacija bila je afirmacija Kalmanova svjetonazora i poetike predstavljanjem kreativnih sugrađana iz Preloga i okolice koji stvaraju poeziju, prozu ili dramu s osloncem na pučku poetiku. Manifestacija je tako uključivala i predstave, okrugle stolove, književne večeri, radionice, predavanja i promocije, a osim u Prelogu kao središtu događanja, brojni su programi izvođeni po cijelom Međimurju. Nakon drugih dana manifestacija je proširena izvan granica Međimurja jer se Dan Kalmana Mesarića održao i u Zagrebu 6. veljače 2016. u organizaciji Odjela za kazalište i film Matice hrvatske, a to je rezultiralo i posebnim blokom posvećenim Danima i Kalmanu Mesariću u najnovijem broju Kola.

Ovogodišnji, treći Dani Kalmana Mesarića u organizaciji Grada Preloga i suorganizaciji Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, nastavljaju i proširuju započeto. Otvoreni su u Prelogu, uz pozdravni govor gradonačelnika Ljubomira Kolareka, u petak 16. rujna, premijerom predstave Gospodsko dijete Kalmana Mesarića. Pučko kazalište u izvedbi međimurskih grupa bilo je prisutno na cijeloj manifestaciji: u Otoku je Kulturno umjetnička udruga Zvon iz Male Subotice izvela Kava – žene – vino, u Čehovcu KUD Belica Coparnice, u Čukovcu Kulturno umjetnička udruga Društvo žena Gornji Kraljevec odigralo je Lažljivku, u Hemuševcu KUD Seljačka sloga iz Donje Dubrave Radio-emisiju, a plesno-scenska sekcija Udruge umirovljenika Grada Preloga izvela je u Prelogu igrokaz Pre vedovici. Budući da su sve to bile komedije, Dani su imali pravi festival pučke komedije za odrasle, dok je za učenike Dječje gradsko kazalište iz Čakovca odigralo predstavu Vuk i sedam kozlića.

Utorak 20. rujna bio je posvećen poeziji. U Muzeju Croata Insulanus Marijan Lazar  održao je predavanje Kalman Mesarić kao pjesnik s osvrtom na Mesarićevu zbirku pjesama Tragigroteske. Ivan Pranjić, predsjednik OMH u Čakovcu, predstavio je Antologiju međimurske mlade lirike. Po mjesnim odborima tijekom cijele manifestacije svoje su književno stvaralaštvo predstavili i članovi Književnog kruga Prelog: Ivanka Novak, Katarina Herman, Vinko Rojko, Snežana Hižman, Marija Bermanec i Veronika Zrna.

Održane su i dvije radionice za kazališne amatere: za djecu pod vodstvom glumice  Barbare Rocco, a za odrasle pod vodstvom redatelja Roberta Raponje. U povodu budućeg projekta Antologije međimurske pučke drame u subotu 24. rujna Sanja Nikčević, kazališna kritičarka i teatrologinja, vodila je okrugli stol s međimurskim piscima na temu Međimurska pučka drama.   

U petak 23. rujna u Pastoralnom centru Blaženog Alojzija Stepinca časopis Kolo s temom broja Dani Kalmana Mesarića u Prelogu predstavili su Ernest Fišer, glavni urednik, i Sanja Nikčević, urednica teme. U broju su objavljeni tekstovi o Mesarićevu životu, radu, o njegovu djelu te o manifestaciji Dani Kalmana Mesarića.

Program trećih Dana Kalmana Mesarića završio je 25. rujna u dvorani Muzeja promocijom prvoga samostalnog izdanja knjige I u našem gradu, o čemu je govorila Sanja Nikčević, urednica knjige. Ta je komedija 1924. nagrađena i uspješno postavljena na scenu HNK-a, a poslije i po Hrvatskoj, ali je u tiskanom obliku gotovo nedostupna: objavljena je samo u knjizi Među nama tridesetih godina s još dvjema dramama pa je zato ovo izdanje vrlo važno. Osim drame objavljen je i razgovor s Kalmanom Mesarićem o toj komediji, kao i tri kritike zagrebačke predstave, predgovor s analizom drame, a knjiga je opremljena iscrpnim bilješkama koje objašnjavaju vrijeme i prostor nastanka djela i nude paralele sa suvremenim dobom. Knjiga je tako i pogodna za dalje istraživanje tog djela, ali i priručnik za one koji ga žele igrati danas.

Vijenac 589

589 - 29. rujna 2016. | Arhiva

Klikni za povratak